Poslovna etika - menadžment

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poslovna etika - menadžment
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Etika se definiše kao nauka o moralu. Ona predstavlja deo filozofije koji proučava i procenjuje vrednosti, u smislu šta je dobro, a šta loše; šta treba, a šta ne treba raditi; kao i deo filozofije koji proučava poreklo i načela moralnosti.
Termin ”etika” je grčkog porekla (ethos - običaj) i potiče od dva prvobitno srodna termina, koja su se već u Aristotelovo vreme razlikovala po svom značenju. Jedan termin je prvenstveno označavao naviku, naviknute, spoljašnje, uobičajene radnje, dok se drugi odnosio na unutrašnja, voljna, duševna svojstva i navike.
Etika je širi pojam od morala jer etika predstavlja filozofsko i teoretsko shvatanje morala, dok je moral konkretni oblik ljudske slobode normiran pravilima ponašanja među ljudima.
Moral možemo definisati kao skup pisanih i nepisanih pravila o ponašanju ljudi, koji se temelje na etičkim normama. Pod pojmom morala u najširem smislu podrazumeva se shvatanje i ponašanje ljudi prema društvenoj zajednici, prema drugim ljudima i prema samom sebi, koji, kao društveno - istorijska kategorija, ima klasni karakter, menja se, razvija i usavršava u zavisnosti od društvenog uređenja i njegovih promena i razvoja.

DEFINISANJE POSLOVNE ETIKE

Poslovna etika kao pokret


Etika je oduvek deo biznisa, i razgovor o etici u biznisu niti je nov niti išta različit od razgovora o etici na ma kojem drugom području ljudskog pregnuća. No, ono što na šta možemo da se pozovemo kao na pokret poslovne etike jeste relativno skorašnjeg datuma. U doba pre 1960. sigurno jeste bilo razgovora o etici u biznisu, na primer, o pravu radnika na pravičnu zaradu i dolične uslove zaposlenja, istini u oglašavanju, poštenju u trgovačkim poslovima. U Sjedinjenim Državama, šezdesete su donele pokretanje društvenih pitanja u biznisu. Iste godine videle su pojavu kontrakulture, porast problema sredine, zagađenja, nuklearnog i toksičnog otpada. Uza sva ova zbivanja rastao je i konsumerizam, uz sve veću snagu potrošačkog pokreta. Biznis se našao na udaru zbog nedostatka društvene svesti i zbog oštećivanja društvene zajednice na bezbroj načina. Poslovne škole odgovorile su uvođenjem kurseva za društvena pitanja, na kojima se razgovaralo o optužbama protiv biznisa, i mogućim odgovorima i lekovima. Poslovni svet je prvobitno reagovao defanzivno, a potom krenuo da sprovodi promene nužne da odbije napade.
Sedamdesete su videle uspon pokreta za etiku biznisa. Sam termin poslovna etika oblikovan je prema izrazu medicinska etika. Mit o amoralnom biznisu bio je još jak, i mnogi su sam pojam poslovne etike smatrali za terminološku protivrečnost. Mediji su skrenuli pažnju na predmet, i pojedinačne kompanije preduzele su probne korake u smeru uvođenja korporacijskih etičkih kodeksa, osnivanja unutrašnjih etičkih programa, povećavanje osetljivosti na optužbe za neetičko ponašanje...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 1,300 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 1,718 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Menadžerska etika erik_bananamen 0 2,722 13-05-2011 09:47 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Strategijski menadžment - Menadžment Dzemala 0 2,696 17-04-2011 04:42 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Odabrani menadzment -Uslužni menadžment Dzemala 0 2,280 17-04-2011 04:18 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: