Pojam, vrednovanje, klasifikacija i evidentiranje prihoda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam, vrednovanje, klasifikacija i evidentiranje prihoda
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Prihodi u privrednom subjektu predstavljaju prodajnu vrednost prodatih proizvoda, trgovinske robe i materijala, kao i obavljenih usluga, a dodaju se i neke druge vrednosti koje povećavaju poslovni rezultat u određenom periodu. Mogu se raščlaniti na prihode od poslovanja, vanposlovne i vanredne prihode. Prihodi od poslovanja jednaki su prodajnoj vrednosti prodatih proizvoda, trgovačke robe, materijala i obavljenih usluga (osim onih koje donose prihode od finansiranja). U vreme prodaje ili pri bilansiranju, njihova naplata mora biti realna ili se obavezno vrše korekcije za stepen ugroženosti. Ovi prihodi se mere na osnovu faktura ili drugih dokumenata i prodajnih cena navedenih u njima, umanjenih za date popuste. Za (računovodstveno) priznavanje ovih prihoda moraju se ispuniti sledeći uslovi:
-prodavac je preneo na kupca pravo svojine,
-ne postoje neizvesnosti koje proizlaze iz prodaje, kao ni mogućnosti da se dogode dodatni troškovi koji se odnose na prodaju.
Vanposlovni prihodi se pojavljuju u vezi sa dugoročnim i kratkoročnim finansijskim ulaganjima a sastoje se iz kamata i dividendi ili drugih oblika učešća u dobitku drugih privrednih subjekata, pod uslovom da nema značajne neizvesnosti u pogledu merljivosti i naplativosti. Takođe, oni su rezultat izdavanja poslovnog prostora, davanja usluga koje nisu iz osnovne delatnosti preduzeća i slično. Vanredni prihodi obuhvataju neuobičajene stavke i stavke prethodnog perioda koje u tekućem predstavljaju dobitke i time povećanje poslovnog rezultata redovnog poslovanja. Neuobičajenost potiče od događaja ili transakcija koje nemaju direktne veze sa redovnim poslovanjem i nisu bile predmet planiranja. Vanredne prihode predstavljaju i viškovi prodajne vrednosti osnovnih sredstava, iznad njihove neotpisane vrednosti. Vidi bilans uspeha.
Ukupni prihod predstavlja ukupnu vrednost prodatih proizvoda i usluga preduzeća koji su realizovani po prodajnim cenama. - Ukupni poslovni rezultat se dobija kao razlika između ukupnog prihoda i ukupnih stvarnih troškova, odnosno rashoda proizvoda i usluga koji su "učestvovali" u stvaranju ukupnog prihoda.

ANALIZA BILANSA PREDUZEĆA

Analiza bilansa ili finansijska analiza je detaljno raščlanjivanje bilansa (stanja i uspeha) i sračunata je na ispitivanje finansijskog položaja i rentabilnosti preduzeća. Objekat ili predmet analize bilansa su sredstva, izvori sredstava (iz bilansa stanja) i poslovni rezultat, tj. poslovni prihodi i poslovni rashodi (iz bilansa uspeha).
Analiza bilansa se može posmatrati u užem i širem smislu. Analiza bilansa u užem smislu vrši se na osnovu pokazatelja samog bilansa i odnosa koji iz njega proizlaze. Ona se ograničava na analizu statike i dinamike sredstava i njihovih izvora i na analizu finansijskog rezultata. Analizom statike sredstava ispituje se stanje sredstava u bilansu, a naročito njihov kvalitativni sastav i kvantitativni odnosi, da bi se na osnovu toga izveo zaključak o proporcionalnosti i stepenu iskorišćenosti tih sredstava, a time i zaključak o ekonomičnosti uloženih sredstava u poslovanju preduzeća. Analizom dinamike ispituje se brzina i učestalost cirkulacije obrtnih sredstava. Kada je obrtanje češće, tada je preduzeću potrebno manje obrtnih sredstava u poslovanju, jer je priliv sredstava brži, manje su potrebna tuđa sredstva, solventnost je veća, a poslovanje ekonomičnije, i obrnuto.
Poslove finansijske analize obavlja analitička služba preduzeća. U tom smislu analitička služba obavlja sledeće zadatke:
-prikuplja neophodne podatke o poslovanju preduzeća, na bazi knjigovodstvene i drugih (operativnih i statističkih) evidencija i finansijskih izveštaja (bilansa stanja i bilansa uspeha),
-sistematizuje prikupljene podatke za potrebe analize poslovanja preduzeća,
-izrađuje pokazatelje poslovanja preduzeća i izvlači globalne ocene i
-prezentira analitičke pokazatelje i sintetičke zaključke organima rukovođenja i upravljanja preduzeća na razmatranje .
Analiza bilansa ili finansijska analiza zasniva se na osnovnim finansijskim izveštajima – bilansu stanja i bilansu uspeha. Da bi analiza poslovanja preduzeća bila dovoljno informativna i pouzdana, mora da se zasniva na ispravnim i jednobraznim podacima o poslovanju preduzeća, kako bi predmet analize bio uporediv u vremenu i između preduzeća.
Analizom kvaliteta bilansa utvrđuje se struktura sredstava i pojedini pojavni oblici sredstava i njihovih izvora. Analizom kvantiteta utvrđuje se kako se pojedine stavke ili skupine sredstava i njihovih izvora međusobno odnose. Tako, npr., odnos između osnovnih i obrtnih sredstava pokazuje sastav sredstava preduzeća. Iz odnosa sopstvenih prema tuđim izvorima vidi se iz čijih se izvora preduzeće finansira, i sl.
Sastavni deo analize bilansa je analiza finansijskog rezultata preduzeća, odnosno analize završnog računa. Cilj ove analize je da se ispita odnos finansijskog rezultata prema uloženim sredstvima, kao i da se ispitaju pojedinačne komponente finansijskog rezultata – prihodi i rashodi. Analizom prihoda utvrđuju se unutrašnji i spoljni faktori od kojih zavisi njihova visina i sastav. Pri analizi prihoda polazi se od odnosa prihoda i rashoda, od odnosa prihoda i uloženih sredstava i sl. Analizom rashoda dolazi se do saznanja od kojih faktora zavisi njihova visina i sastav i da li postoji mogućnost za njihovo smanjenje. Uporađivanjem planiranih i ostvarenih prihoda i rashoda dolazi se do podataka koji mogu poslužiti za donošenje budućih finansijskih odluka. Prema tome, na osnovu analize finansijskog rezultata iz prošlosti može se predvideti potencijalni finansijski rezultat u budućnosti.
Analizom finansijskog rezultata preduzeća ispituje se i ocenjuje proporcionalnost visine uspeha u poslovanju preduzeća. Vrši se iscrpna analiza prihoda i rashoda, koji predstavljaju komponente uspešnosti poslovanja. Ispituju se nogućnosti povećanja prihoda i smanjenja rashoda.
Ciljevi analize bilasna se razlikuju zavisno o toga ko je korisnik analize. Korisnici mogu da budu interni i eksterni. Interni korisnici su u samom preduzeću čiji su bilansi predmet analize (organi rukovođenja i upravljanja, i dr.). Za njih služba preduzeća dostavlja analitičke podatke i globalne ocene o stanju i kretanju sredstava preduzeća, stanju i kretanju izvora finansiranja sredstava preduzeća, veličini i razlici prihoda i rashoda u posmatranom vremenskom periodu. Cilj ove analize bilansa je da se obezbede neophodni, blagovremeni i pouzdani podaci za potrebe efikasnog rukovođenja, optimalnog upravljanja i tačnog projektovanja adekvatnog razvoja preduzeća.
Eksterni korisnici se nalaze izvan preduzeća, a to su najčešće državni organi, sindikati, poverioci, statistika, poslovna udruženja i sl. Za njih analitička služba prezentuje odgovarajuće podatke o karakteristikama poslovanja preduzeća u posmatranom vremenskom periodu.
Imajući u vidu korisnike analize bilansa, mogu se razlikovati interna i eksterna analiza bilansa. Ove dve vrste analiza razlikuju se po obimu korišćenih i prezentovanih podataka i značaju ponuđenih informacija. Po pravilu, kod interne analize koriste se brojnije i značajnije informacije o poslovanju preduzeća u odnosu na eksternu analizu. Međutim, svi podaci koje dostavlja analitička služba preduzeća moraju biti istiniti i objektivni, bez obzira da li se podnose internim ili eksternim korisnicima.
Polazeći od predmeta analize, razlikuju se analiza bilansa stanja i analiza bilansa uspeha. Kod analize bilansa stanja utvrđuje se finansijski položaj, status, struktura i situacija preduzeća, dok se kod analize bilansa uspeha vrši analiza poslovnog rezultata, odnosno prihoda i rashoda. U praksi je uobičajeno da se analiza bilansa stanja i bilansa uspeha vrše istovremeno.
Analizom kvaliteta bilansa utvrđuje se struktura sredstava i pojedini pojavni oblici sredstava i njihovih izvora. Analizom kvantiteta utvrđuje se kako se pojedine stavke ili skupine sredstava i njihovih izvora međusobno odnose. Tako, npr., odnos između osnovnih i obrtnih sredstava pokazuje sastav sredstava preduzeća. Iz odnosa sopstvenih prema tuđim izvorima vidi se iz čijih se izvora preduzeće finansira, i sl.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 2,165 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i značaj regulisanja saobraćaja derrick 0 2,458 08-02-2013 11:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam naučnog rada derrick 0 1,774 08-02-2013 11:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, nastanak i razvoj policije u Srbiji derrick 0 2,217 08-02-2013 11:33 AM
zadnja poruka: derrick
  POJAM I PREDMET BANKARSKOG PRAVA Nena 89 0 1,770 27-11-2010 09:11 PM
zadnja poruka: Nena 89

Skoči na forum: