Pojam i uloga akcije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Pojam i uloga akcije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.

Tražeći razne mogućnosti zarade i optimalnu strukturu svoje imovine, mnogi građani i ekonomski subjekti koji imaju novac pokazuju spremnost da umesto držanja gotovog novca kao likvidnog financijskog papira, drže druge nenovčane, nemonetarne ali još uvek likvidne finansijske papire koje mogu uvek pretvoriti u gotov novac bez značajnog gubitka u vrednosti ili uz neku zaradu. Papirni i metalni novac u rukama građana ili žiralno (depozitni) novac kojeg privredni subjekti imaju u bankama je najlikvidnije finansijsko sredstvo. Sam po sebi on ne donosi nikakav prinos, ako se ne investira ili prosleđuje drugim osobama i pravnim subjektima. Pretvaranje novca u druge likvidne finansijske oblike predstavlja jedan oblik investiranja koje se obavlja na tržištu novca. Da bi se osiguralo brzo pretvaranje drugih likvidnih finansijskih papira u novac tj.. u najlikvidniji finansijski papir, potrebno je ponovno organizovati susret držaoca i imaoca novca, koji su spremni da ga zamene drugim likvidnim papirom i držaoca drugih likvidnih papira kojima je potreban gotov novac. Taj susret ostvaruje se na tržištu novca.

Moderne definicije tržišta u užem smislu koje ovo tržište odvajaju od tržišta kapitala, sadrže samo one elemente koji su važni za ovo razlikovanje i povezivanje dvaju finansijskih tržišta. Oba zahteva zadovoljava sledeća definicija novčanog tržišta: novčano tržište je bankovno tržište zajmova koje karakteriše:
1. odsustvo rizika,
2. davanje, odnosno preuzimanje zajmova u većim iznosima,
3. davanje odnosno preuzimanje zajmova na kratak rok u trajanju od jednog dana do nekoliko meseci.

Mesto na kojem se susreću ponuda i tražnja za kratkoročnim financijskim instrumentima jeste tržište novca - jedan od najvažnijih segmenata finansijskog tržišta.

Hartije od vrednosti predstavljaju dokumente, pismene isprave koje sadrže imovinsko pravo i kojima se obećava isplata novca, kamate, zarade ili dividende zakonitom imaocu hartije od vrednosti. Hartije od vrednosti u užem smislu su investicioni instrumenti, odnosno one hartije od vrednosti kod kojih postoji rizik ulaganja, koji se kompenzuje potencijalnom zaradom. U tom smislu hartije od vrednosti su akcije, obveznice itd. Ove hartije su izraz ili vlasničkog, u slučaju akcija, ili kreditnog (kod obveznica) aranžmana. One se prodaju i kupuju na specijalizovanom finansijskom tržištu tj. tržištu kapitala i predstavljaju najznačajniju grupu finansijskih instrumenata kojima se trguje na finansijskim tržištima.

U širem smislu, hartijama od vrednosti pripadaju i instrumenti kredita i plaćanja, kao što su čekovi, menice, skladišnice, kosomani i slično. Prema propisima Srbije hartije od vrednosti može emitovati Republika, pokrajina, grad, opština, i drugo pravno lice.

Svaka hartija od vrednosti mora da poseduje određena svojstva odnosno mora da ispuni tri uslova:
• Ona je uvek u pisanoj formi,
• Sadrži neko građansko pravo i
• Postojanje i ostvarenje imovinskog prava je povezano sa postojanjem hartija od vrednosti.

Hartije od vrednosti u savremenom prometu mogu da igraju razne uloge i da se pojave kao sredstva plaćanja, kredita, obezbeđenja potraživanja, robnog prometa i slično. Svaka hartija od vrednosti mora da sadrži 6 elemenata:
• Vrstu hartije od vrednosti,
• Naziv i sedište izdavaoca hartije od vrednosti,
• Obavezu izdavača hartije od vrednosti,
• Mesto i datum izdavanja hartije od vrednosti,
• Serijski broj hartije od vrednosti
• Potpis izdavaoca hartije od vrednosti.

Osnovna podela hartija od vrednosti je prema načinu određivanja korisnika hartije, pa razlikujemo:
1. Hartija na ime poverioca (zakonitog imaoca)
2. Hartija od vrednosti na donosioca hartije, koja je i prenosivija od hartije na ime, s obzirom na mogućnost ovlašćivanja trećeg lica kao korisnika isprave
3. Hartije po naredbi (pravne, potpune hartije od vrednosti) u kojima je naznačeno ime poverioca, uz ovlašćenje da može da odrediti drugo lice kao korisnika. Ove hartije se prenose najlakše od svih hartija od vrednosti.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-07-2010 06:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i vrste akcija, osnovni tipovi vrednosti derrick 0 1,634 03-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste deviznih kurseva derrick 0 1,345 03-02-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 2,188 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, funkcije i tržište novca Dzemala 0 2,335 11-07-2011 09:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam teorije banke Dzemala 0 1,787 11-07-2011 09:13 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: