Platon - država

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Platon - država
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

УВОД

"Док у државама филозофи не постану владари или док садашњи властодршци не постану прави и добри љубитељи мудрости и док политичка моћ и љубав према мудрости не постану једно, неће престати несреће не само за државе него ни за људски род."

Када се Платонови списи посматрају у њиховој органској повезаности, у вези са животом самог писца и из перспективе историје Атике, долази се до закључка да је пресудна црта Платоново стваралачке личности била, црта законодавца и државотворца.

Платон је приликом склапања своје замисли посматрао многа државна уређења тога доба, док није дошао на идеју која ће бити водиља приказивања једне државе, по његовом мишљењу, најбоље од свих дотадашњих. Он у свом делу "Држава" полази од правичности као несумњиво највеће људске, а уједно и етичке вредности неопходне за нормално стање у целокупном друштвеном животу. Платон правичност декларише као темељ међуљудских односа. Његов етички идеал представља не само морално савршенство појединаца него и сретан живот човека у државној заједници, јер се идеја добра не може остварити само у некој индивидуи, већ се мора одразити и на државу. Управо због тога се у његовој "Држави", на етику лепи политика која свој најсјајнији узлет има у учењу о уређењу најсјајније државе.

Садржај

УВОД
1.1 Четри постојеће врсте држава и Идеална држава 3
ЗАКЉУЧАК 6
ЛИТЕРАТУРА 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:50 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platon - Mit o pećini derrick 0 1,626 30-08-2013 11:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Platon-sofist Maja 0 1,690 02-08-2012 01:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - platon i internet erik_bananamen 0 2,977 03-05-2011 11:57 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Platonova država pravednosti Dzemala 0 3,165 25-03-2011 08:17 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Platon - Gozba Dzemala 0 4,450 11-02-2011 05:27 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: