Pitagorina teorema - metodika nastave matematike

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Pitagorina teorema - metodika nastave matematike
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz matematike.

PITAGORA je stari grčki filozof i matematičar. Rodio se na Samosu 572. godine pre naše ere i živeo 90 godina. Za njegovo ime vezane su mnoge priče i legende. Tako, priča se da je Pitagora u mladosti mnogo putovao i da je proputovao Egipat, Malu Aziju i Vavilon. Prilikom ovih putovanja on je skupio mnoga znanja starih naroda iz matematike, astronomije i tehnike i po povratku u svoju zemlju –- ostrvo Samos –- zadivio je svoje zemljake, pa su ga ovi smatrali polubogom. Po povratku na ostrvo Samos, Pitagora je skupio oko sebe obdarene mladiće i sa njima održavao tajne sastanke; ne zna se čemu ih je on na tim sastancima učio. Polikart, vladar ostrva, bojeći se da Pitagora ne radi protiv njega, naredio je svojim ljudima da ga proteraju. Kada je Pitagora za ovo saznao, napustio je svoje rodno ostrvo i prešao je u grad Krotone (današnja Južna Italija, koja se onda zvala Velika Grčka) i tu osnovao svoju školu. Smatra se da su Pitagora i njegova škola, koju su činili obdareni mladići njemu privrženi, položili osnove teorije brojeva, zasnovali osnove grčke algebre i izučavali proporcije i progresije.


U geometriji je posebno značajna teorema koja nosi ime Pitagore, a odnosi se na pravougli trougao ili tačnije na površine kvadrata konstruisanih nad katetama (stranicama koje grade prav ugao ) i hipotenuzom ( stranicom nasuprot pravog ugla ) kao nad stranicama. Ta teorema glasi:
Zbir površina kvadrata konstruisanih nad katetama kao stranicama jednak je površini kvadrata konstruisanog nad hipotenuzom kao stranicom.
Ona se obično kraće izražava ovako:
Zbir kvadrata nad katetama jednak je kvadratu nad hipotenuzom.
Drugim rečima, ako su a i b merni brojevi dužina kateta i c merni broj dužine hipotenuze, izražene istom jedinicom za dužinu, onda je

a^2 + b^2 =c^2

Inače za tu teoremu su ljudi znali davno pre Pitagore: 2000, pa možda i 3000 godina pre naše ere. Naime, zna se sigurno da se u starom Egiptu upotrebljavalo naročito uže dugo 12 jedinica sa 12 čvorova ( vidi sliku 1 ) za obrazovanje pravog ugla na zemljištu.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
01:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pitagorina teorema - seminarski derrick 0 3,766 16-01-2013 03:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Brojevi - metodike nastave matematike derrick 0 4,799 16-01-2013 03:00 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj Renea Dekarta na razvoj matematike - ij Dzemala 0 3,202 14-08-2011 12:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Metodika elemenata matematike Dzemala 0 3,324 14-08-2011 12:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diplomski rad - Stavovi o matematici i strah od matematike kod srednjoškolaca jezično erik_bananamen 0 3,459 12-05-2011 07:53 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: