Performanse preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Performanse preduzeca
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Merenje performansi preduzeća kao celine, njegovih poslovnih jedinica i svih zaposlenih se danas smatra preduslovom vođenja ekonomije preduzeća. To sve ima interdisciplinarni karakter. Za ovo je neophodno upravljati finansijama i ljudskim resursima, a pre svega imati pravi informacioni sistem – kompjuterski integrisanu proizvodnju (CIM sistem) . Pored ostalog treba napraviti moćan softver koji će pratiti merila uspeha u pravcu balansiranja kako interne, tako i eksterne izvore informacija i orijentisati se na kvantitativna (objektivna) i kvalitativna (subjektivna) merila.
U svemu ovome treba reći da klasični sistemi merenja performansi zasnovani na indikatorima poteklim iz internog računovodstvenog sistema ili tržišta kapitala, jednostrani i neprihvatljivi u savremenim uslovima poslovanja u svetu.
Preduzeću je potreban uravnotežen sistem (model) merenja performansi koji će uvažiti kako prošle, tako i buduće performanse, kako interne tako i kvantitativne, kako kratkoročne tako i dugoročne i koje će odslikavati kako kapacitet stvaranja vrednosti, tako i samu veličinu stvorene vrednosti.
Ovaj sistem za merenje performansi preduzeća treba da meri performanse iz četiri perspektive istovremeno ( sl 4.1 ):
-performanse preduzeća na tržištu i u odnosu prema potrošačima (perspektiva potrošača),
-performanse preduzeća u efikasnosti vođenja internih poslovnih procesa,
-performanse preduzeća u inoviranju i sticanju novih znanja,
-finansiska perspektiva (finansiski rezultati preduzeća)

U svakoj od perspektiva menadžment preduzeća treba da vrši izbor ciljeva koji se žele postići i merila kojima se kontroliše ostvarivanje tih ciljeva. Ciljevi u svakoj perspektivi se izvode iz vizije i strategije preduzeća.
Preduzeće treba svoju misiju i viziju da fokusira na potrošača i njegove potrebe, da sve prevede u specifična merila zadovoljenja potreba potrošača kojima se kontroliše u kojoj meri se oni zaista i sprovode.
Preduzeće treba da izabere one poslovne procese u kojima smatra da može da ostvari konkurentnu prednost. Interni procesi treba da predstavljaju mrežu poslovnih procesa u kojima se inputi transformišu u outpute. Skup znanja, veština i sposobnosti koje su neophodne da bi se izborila konkurentska prednost u izabranim procesima se naziva jezgro kompetentnosti.
Ciljevi i merila finansijske perspektive treba da budu izabrani na način koji će obezbediti ( tabela T- 4.1):
-opstanak preduzeća– u tu svrhu koristiti indikator uspeha tzv. Gotovinski tok (cash flow),
-uspeh preduzeća (prihodi od prodaje ili neto profit),
-razvoj preduzeća (tržišno učešće ili prinos na angažovani kapital).

Model za praćenje performansi preduzeća mora da ima osobinu hijerarhijske mogućnosti. Preduzeće treba viziju i strategiju da konkretizuje kroz finansijske ciljeve ( recimo ostvariti prihod u odnosu na angažovani kapital ).
Samo definisanje ciljeva nije dovoljno. Njihovo ostvarivanje zavisi od faktora koje nazivamo kritičnim faktorima uspeha ili generatorima performansi.
Posle indentifikovanja ciljeva i kritičnih faktora uspeha, na red dolaze strateške akcije i inicijative kojima se deluje na generatore performansi tako da oni omogućuju zadovoljenje ciljeva.
Model treba izraditi na tri nivoa:
-korporacija ( preduzeće )
-decentralizovane poslovne jedinice ( službe, pogoni )
-poslovne funkcije ( komercijala, finansije, rayvoj i dr.).
Model mora da ima nekoliko važnih funkcija i da omogući uravnoteženost kriterijuma merenja performansi iz više perspektiva. Broj i izbor samih perspektiva iz kojih će se posmatrati i ocenjivati uspešnost preduzeća jeste važan ali je ipak u drugom planu.
Bitna karakteristika modela jeste njegova transparentnost i racionalnost. Broj merila kojima se ocenjuje uspešnost treba svesti na 15-20. Ne treba meriti sve što se kreće, jer je to osnovna greška TQM.
Drugo što je važno je bilans i transparentnost. Znači, treba imati više ravnotežnih perspektiva umesto jedne ( finansijske ).

Kao primer jednog sistema uzećemo tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”.
Za elemento navedenog sistema možemo uzeti:
-zgrada fakulteta
-ljudi koji su na fakultetu (studenti, profesori, pomoćno osoblje i drugi)

Kao ulazne i izlazne veličine našeg sistema možemo uzeti:
-nove studente
-profesore
-informacije
-postd diplomce
Dok za izlazne veličine možemo uzeti:
-svršene studente koji su završili fakultet i dobili diplomu
-magistre i doktore koji su završili posdiplomske studije.

Osnovna funkcija fakulteta je obuka (davanje znanja) njegovim korisnicima odnosno studentima, dok kao performanse fakulteta uzimamo broj svršenih studenata u toku godine, prosečna ocena na diplomoranju, ostvarena dobit ili gubitak.

Za okruženje našeg sistema tj. fakulteta možemo slobodno uzeti zgrade koje se nalaze u blizini fakulteta, srednje škole koje su u neposrednoj blizini, zatim prodavnice, kafiće i sve ostale objekte koji utiču na fakultet, jer svi navedeni elementi okruženja fakulteta utiču na sam sistem tj. fakultet.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Unutrasnje finansiranje preduzeca Vesnica 0 2,884 13-05-2010 01:31 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Sredstva poslovanja preduzeca Vesnica 0 3,525 12-05-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategija razvoja preduzeca Vesnica 0 4,100 12-05-2010 09:55 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dinamicka analiza preduzeca Vesnica 0 3,114 12-05-2010 08:47 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Fjučersi - finansije preduzeća Vesnica 0 2,705 11-05-2010 10:17 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: