Osobe sa posebnim potrebama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Osobe sa posebnim potrebama
UVOD

U današnjem društvu osobama sa posebnim potrebama (u daljem tekstu koristiće se i termin "osobe sa invaliditetom") se mnogo više daje značaj nego što je to bio slučaj proteklih decinije i kasnije. Danas ove osobe aktivno učestvuju u brojnim aktivnostima društvenog života kao njegov sastavni deo. Kada je u pitanju bavljenje sportom osoba sa posebnim potrebama, veoma je važno spoznati stepen i vrstu njihove ograničenosti kako bi se u zavisnosti od mogućnosti i afiniteta odabrao odgovarajući sport ili grupa sportova. Pozitivni učinci bavljenja sportom osoba sa posebnim potrebama su ne retko i veći nego kod osoba koja nemaju telesne smetnje. Oni se ne organičavaju samo na telesno zdravlje, već podrazumevaju i psihičko zdravlje, uključujući kognitivni, društveni i moralni razvoj ovih osoba. Bavljenje sportom i aktivno učešće u sportskim aktivnostima za rezultat ima i efekat pozitivnog osećanja i osećaja zadovoljstva. Osim toga, uspešno savladavanje određene veštine ili postignuće visokog rezultata u takmičenju može kod tih osoba dovesti do poboljšanja načina na koji razmišlja o sebi, samopoštovanja i vere u sebe, što je od neprocenljive vrednosti.

Fizička aktivnost i sport predstavljaju činioce koji veoma pozitivno utiču na kvalitet života, zdravlje, mentalnu stabilnost, motivaciju i samopouzdanje, kako kod zdravih osoba, tako i osoba sa posebnim potrebama. Sportske vežbe s obzirom na delovanje, između ostalog, možemo podeliti i na opšte i lokalne. Opšte vežbe imaju za cilj da aktiviraju čitav organizam a posebno u periodu rasta i razvoja, da potpomognu očuvanje opšteg stanja zdravlja ili vraćanje iz bolesnog stanja u zdravo ili relativno zdravo stanje. Lokalne vežbe usmerene su na određeni deo tela, odnosno grupu mišića. Posebno značenje, lokalne vežbe imaju kod poremećaja ili oštećenja pojedinih delova lokomotornog aparata, u traumatologiji, kod sportskih povreda, kod otklanjanja mišićnih kontraktura, kada su prisutne početne ankiloze nekih zglobova.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1. Osobe sa posebnim potrebama 3
1.1 Rast i razvoj u adolescenciji 4
1.2 Klasifikacija osoba sa posebnim potrebama 5
1.3 Neke razvojne karakteristike osoba sa posebnim potrebama 6
1.4 Adolescencija i telesni invaliditet 7
1.5 Specifičnosti života adolescenata sa posebnim potrebama 9
2. ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: