Organizacija Ujedinjenih nacija 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Organizacija Ujedinjenih nacija 2
ESEJ

Prihvati li se teza da u novim uslovima koji su nastupili nakon velikih promjena dolazi do stvaranja novog svjetskog poretka, očito je da u njemu jedno od značajnih mjesta mora imati i svjetska organizacija : Ujedinjene nacije. Ujedinjene nacije osnovane su nakon Drugog svjetskog rata od strane savezničkih država, pobjednica u ratu, i neutralnih država.. Kasnije i države koje su poražene u ratu , Njemačka i Japan i njihovi saveznici stekli su pravo na članstvo. Organizacija je osnovana na Konferenciji u San Francisku koja je održana od 25. aprila do 26.juna 1945. godine, na kojoj je učestvovalo pedeset država osnivača i koja je završena usvajanjem Povelje Ujedinjenih nacija i Statuta Međunarodnog suda.

Uprkos neuspjeha Društva naroda, četri velike sile saveznice u Drugom svjetskom ratu su u čl. 4 Moskovske deklaracije od 1. novembra 1943. godine istakle neophodnost ustanovljavanja opšte međunarodne organizacije radi održavanja međunarodnog mira i bezbjednosti, a koja će se zasnivati na suverenoj jednakosti svih miroljubivih država. Tvorci Ujedinjenih nacija kao i njihove Povelje, jasno su istakli da je najvažniji zadatak UN-a „ Održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti mirnim sredstvima“ i da će UN biti spreman preduzimati „ kolektivne mjere radi sprečavanja i otklanjanja prijetnji miru i suzbijanju čina napadanja ili drugih narušenja miru“ ( čl.1 Povelje ). Osnivanje OUN predstavlja važan progres u procesu institucionalizacije osiguravanja međunarodnog mira i bezbjednosti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Karakteristike sportskih organizacija u javnom sektoru derrick 0 2,361 11-10-2013 02:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Struktura i organizacija školske biblioteke derrick 0 2,929 04-06-2013 09:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi ORGANIZACIJA Maja 0 4,185 11-03-2012 09:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Organizacija preduzeća na primeru kompanije “Swisslion” vršac Maja 0 3,287 30-01-2012 06:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Organizacija finansijske funkcije u preduzeću Maja 0 4,251 30-01-2012 06:22 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: