Organizacija finansijske funkcije u preduzeću

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Organizacija finansijske funkcije u preduzeću
100% Kvalitetni diplomski radovi.
65000 Gotovih radova spremnih za download.
Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


UVOD

Finansije kao poslovna funkcija imaju zadatak da obezbede finansijska sredstva, ulože adekvatno ista u proces poslovanja i oplode, a potom vrate na vreme i sigumo. Najkraće rečeno zadatak finansijske funkcije u preduzeću je da obezbedi permanentnu likvidnost preduzeća kao najobimniji faktor stabilnosti organizacije.

U današnjem svetu nemilosrdne konkurencije svaka stagnacija u razvoju pojedinog preduzeća bilo da se radi o malom ili srednjem preduzeću je prvi korak prema likvidaciji samog preduzeća. Cilj svakog preduzeća je da preko instrumenata upravljanja osigura stalan rast i razvoj i tako poveća svoju sopstvenu vrednost. Pri ostvarenju ovog cilja svako preduzeće mora zadovoljiti očekivanja različitih interesnih grupa kao što su vlasnici preduzeća, menadžment, zaposleni, dobavljači, potrošači, vladine institucije i društvo u celini. Ova očekivanja mogu biti finansijske i nefinansijske naravi i pri upravljanju preduzećem, odnosno donošenju odluka važnih za poslovanje u obzir je potrebno uzeti i jedna i druga. Konkurencija i sve bolja informisanost kupaca prisiljavaju današnja preduzeća na značajnu promenu strateškog razmišljanja. Ona preduzeća koja žele izgraditi konkurentsku sposobnost na sadašnjim i budućim tržištima moraju promeniti način razmišljanja koji je na njih gledao kao na izdvojeni sistem koji se treba pozicionirati na tržištu što je bolje moguće. U današnjoj poslovnoj okolini na ove subjekte privrednog razvoja je potrebno gledati kao na otvoreni dinamički sistem koji je u neprestanoj interakciji sa svojom okolinom i čiji lanac vrednosti je samo jedan deo ukupnog lanca vrednosti u kojem sudeluju i dobavljači i kupci preduzeća. Tehnološki razvoj, stalno nova tehnološka i naučna otkrića i njihova neposredna primena i ugradnja u proizvode, usluge, organizaciju i način upravljanja, pa i na sam način života, uslovljavaju da permanentna promena i kreiranje novog postaju jedini mogući način egzistencije svake organizacije.

Ekonomsko okruženje u kojem se preduzeća nalaze pretpostavlja promenu modela upravljanja i rukovođenja u maniru poslovanja u okruženju promena. Najvećim delom to znači promene u smislu prilagođavanja strategije razvoja i reforme u poslovanju koje trebaju osigurati rast globalnog poslovanja, otvoriti nova radna mesta, kreativno odgovarati na zahteve tržišta. Rast i razvoj poduzeća uveliko je određen sve većim zahtevima modernog potrošačkog društva. Pitanje opstanka usmerava se prema visoko industrijaliziranoj proizvodnji, ubrzanom razvoju novih proizvoda i sve strožim regulativama zaštite potrošača. Snažan tehnološki rast i razvoj, brzina primene novih dostignuća, porast kompleksnosti poslovanja, nužnost prilagođavanja i planiranja samo su neke od karakteristika nemilosrdne borbe za konkurentnost. Svaka se strategija temelji na izgradnji i održavanju konkurentske prednosti. Preduzeće može dugoročno kontrolisati svoje suparnike iz industrije samo ako uspe da ostvariti održivu konkurentsku prednost. Potreba uvođenja novih tehnologija došla je u uslovima kada ponuda dobara nije mogla podmiriti postojeću potražnju i stoga je zadatak preduzeća bio iznaći način povećanja obima proizvodnje i unapređenja proizvodnosti rada.

Sadržaj

UVOD
1.1Zadaci finansijske funkcije u preduzeću 4
1.1.1 Finansijska funkcija kao podsistem poslovnog sistema (preduzeća) 4
1.2Odnos finansijske funkcije i ostalih funkcija u preduzeću 5
1.2.1 Odnos finansijske funkcije i prodaje 5
1.2.2 Odnos finansijske funkcije i proizvodnje 6
1.2.3 Odnos finansijske i računovodstvene funkcije 6
1.2.4 Odnos finansijske i kadrovske funkcije 6
1.2.5 Odnos finansijske i marketing funkcije 7
1.2.6 Odnos finansijske i drugih funkcija 7
1.3Finansijska politika preduzeća 7
1.4Faktori finansijske politike 8
1.5Upravljanje finansijama – načela upravljanja 9
1.6Finansijska funkcija i njena organizacija na primeru javnog transportnog preduzeća LASTA 15
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 23
LITERATURA 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:22 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizacija Ujedinjenih nacija 2 derrick 0 1,924 11-10-2013 03:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Funkcije turizma - hr derrick 0 3,008 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Karakteristike sportskih organizacija u javnom sektoru derrick 0 1,947 11-10-2013 02:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Struktura i organizacija školske biblioteke derrick 0 2,293 04-06-2013 09:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi ORGANIZACIJA Maja 0 3,848 11-03-2012 09:19 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: