Oštećenje zdravlja i smrt

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Oštećenje zdravlja i smrt
UVOD

Stručno utvrđivanje smrti je od javnog interesa i predstavlja način za prikupljanje podataka o mortalitetu na lokalnom i nacionalnom nivou. Pored toga, kvalifikovanim pregledom umrlog moguće je u izvesnom broju slučajeva postaviti medicinsku sumnju na nasilnu smrt, a zatim pokrenuti odgovarajuće istražne mehanizme kako bi se dalje utvrdili detalji u vezi sa poreklom i uzrokom smrti te osobe. Uzrok smrti predstvalja oboljenje, povredu ili stanje usled kojeg je neposredno nastupila smrt, dok poreklo smrti označava da li je smrt nastupila isključivo dejstvom spoljašnjih faktora koji su uzrokovali nasilno oštećenje zdrvlja, ili se pak radi o prirodnoj smrti do koje je dovelo neko oboljenje.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije predviđeno je da isključivo doktor medicine vrši stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti. U praksi, samo utvrđivanje, odnosno potvrđivanje smrti ne predstavlja veći stručni problem. Međutim, utvrđivanje uzroka i porekla smrti predstavlja daleko složeniji zadatak. Naime, uzrok smrti moguće je jedino pouzdano utvrditi na osnovu blagovremeno izvršene obdukcije, a po potrebi i na osnovu dodatnih pregleda (npr. mikroskopskih, toksikoloških, bakterioloških i dr. ). Čak i u slučajevima kada su preduzete sve mere, uključujući obdukciju i dodatne preglede, kojima su isključena nasilna oštećenja zdravlja, u izvesnom broju slučajeva nije moguće utvrditi uzrok smrti. U stručnoj literaturi ovi slučajevi se označavaju kao „opskurne odukcije“ .

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Veštačenje nejasne prirodne smrti 3
1.2 Problematika veštačenja kraniocerebralnih povreda 5
1.3 Učestalost pojedinih uzroka smrti – primer Palilule 11
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Velnes programi kao preventiva zdravlja derrick 0 763 13-09-2013 07:30 AM
zadnja poruka: derrick
  Eutanazija-izgovor za dostojanstvenu smrt Maja 0 1,980 08-03-2012 03:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Farmaceutski informacioni sistem i unapredjenje zdravlja pacijenta Dzemala 0 1,699 25-03-2011 10:54 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: