Eutanazija-izgovor za dostojanstvenu smrt

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Eutanazija-izgovor za dostojanstvenu smrt
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


UVOD


Kada i kako je čovjek došao na ideju o eutanaziji, dobroj, voljnoj i blagoj smrti, nije lako ustanoviti. Pojam eutanazije u rimskom svijetu prvi spominje rimski pisac, filozof i državnik Ciceron, podrazumijevajući pod tim izrazom časnu, slavnu i dostojanstvenu smrt. Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća započela je u javnosti rasprava o eutanaziji, kao o slobodnom okončanju života, a argumentacije i diskusije sve su učestalije i prisutnije.

Kroz povijest pa sve do današnjih dana medicinska nauka se nalazila pred nizom moralnih i zakonskih dilema, a naročito onim koje su u izravnom sukobu s njihovim temeljnim profesionalnim načelom i tradicionalnom dužnošću: treba li i može li se prekinuti život jednog čovjeka, kada taj život za njega samog predstavlja neotklonjivu patnju, drugim riječima da li po svaku cijenu produžavati život umirućeg? Kako izbjeći katastrofalne posljedice mogućih zloupotreba?
Da bismo razumjeli problem vršenja ili ne vršenja eutanazije treba poći od prava na život kao temeljnog prava ličnosti, tj.. kao najvažnijeg među svim ljudskim pravima. Život je najveća društvena vrijednost i kao takav zaštićen je u svim deklaracijama o ljudskim pravima, u svim suvremenim pravnim sistemima, u ustavima i kaznenim zakonodavstvima. I samo u tom kontekstu svaki čovjek može raspolagati svojim životom na način kako to njemu odgovara, dakle da raspolaže njime kako nađe za shodno i umre kad hoće, odnosno na način i u vrijeme kada i kako on to zaželi. Za teoretskim raspravama nije zaostala ni praksa, tj.. praktična primjena eutanazije.Od mnogih primjera izdvajamo:
Godine 1962 bračni par Van de Putt, u Belgiji, sredstvom za uspavljivanje usmrtio je nekoliko dana po rođenju svoju kćerkicu rođenu bez ruku. Javnost se solidarisala sa takvim postupkom, a sud je oslobodio krivnje roditelje.
1973. godine doktorica Postma van Boven u Nizozemskoj, povećanom dozom morfija oslobodila je muka svoju majku na njezin više puta ponovljen zahtev. Kažnjena je simbolično. Nedelju dana zatvora.
Amerikanka Teri Sjavo provela je petnaest godina u komi pošto je u prometnoj nesreći zadobila ozljede glave. Prihvaćena je molba njenog supruga koji je inzistirao da je njezina želja bila da umre. Nakon dvanaest dana provedenih bez cijevi za hranu Teri je izdahnula.

Sadržaj

UVOD 3
1.1 Slučaj Erlanske bebe 4
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:39 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Oštećenje zdravlja i smrt derrick 0 1,044 16-01-2013 08:39 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: