Neuroleptanalgezija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Neuroleptanalgezija
UVOD

Anestezija, u današnjem smislu reči počela je da se koristi tek od devetnaestog veka, tada su započela i prva istraživanja u ovom području. nije bilo sve do devetnaestog stoljeća, kada su se započela provoditi prva istraživanja u ovom području. Reč anestezija potiče od grčkih reči an estos – što figurativno znači, „bez osećaja“ ili „izvan osećanja“, dakle - neosetljivost. Anestezija je medicinska metoda anesteziologije koja uz primenu anestetika i drugih madikamenata u organizmu čoveka dovodi do "isključenja bola" i "medikamentnima izazvanog sna", a primenjuje se tokom operativnih zahvata i drugih metoda dijagnostike i lečenja vrlo složenih stanja vezanih za pojam "intenzivnog liječenja". Anestetici su razne vrste lekova u gasovitom, tečnom ili drugom obliku koji kada se unesu u organizama svojim delovanjem dovode do gubitka osećaja i svesti uz minimalno štetno delovanje i mogućnost vraćanja organizma u normalno stanje, nakon prestanka njihove primene.

Pre devetnaestog veka u svrhe umanjenja bola koristili su se razni opijati, poput alkokola ili marihuane, ali su 1800. britanski hemičari Humphry Davy i Thomas Beddoes opisali neka svojstva kiseonikovok oksida (tzv. "rajskog gasa"), ali u to vreme ovaj gas je korišćen samo za zabavu. Drugi značajan medikament koji se koristio u anesteziji bio je hloroform, otkriven 1831. godine. Njegova je delotvornost potvrđena u 1847. godini. Tipenton natrijum 1934. Kurare prvi put korišćen 1942 – te se ovaj period tretira kao ulazak u “punoletstvo anestezije.

Do XIX veka anestezija nije primenjivana u medicini, pa su ljudi tokom operacije osjećali jak bol, a postojala je osoba zadužena da ih umiri. Današnja medicina ima čitavu nauku vezanu za anesteziju, a sama anestezija se deli na opštu i lokalnu. Anestezija može biti opšta, kada pored gubitka osećaja za bol celog tela, imamo i gubitak svesti, i lokalna kada je neosetljivost u ograničenom delu tela uz očuvanu svest.

S A D R Ž A J

UVOD 4
1. 1. Opšta anestezija 5
1. 1. Opšta anestezija 5
1.1 Podela opštih anestetika 6
1.2 Intravenska anestezija 7
1.3 Inhalacioni anestetici 8
1.4 Sedacija i analgezija 8
1.5 Stadijumi opšte anestezije 9
1.6 Balansirana anestezija 9
2. NEUROLEPTANALGEZIJA 11
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:01 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: