Motiv sagrešenja u apokrifu - Knjiga o Adamu i Evi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Motiv sagrešenja u apokrifu - Knjiga o Adamu i Evi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


МОТИВ САГРЕШЕЊА У АПОКРИФУ "КЊИГА О АДАМУ И ЕВИ"Хришћанска црква познаје канонизоване и неканонизоване књиге Старог и Новог завета. Још око 360. год.н.е. на Лаодокијском сабору пописане су све канонске књиге. Књиге које су биле изван канона посебно су пописиване, чиме је створен "index librorum prohibitorum", тј. попис забрањених књига. Ове књиге називане су апокрифи.
Апокрифи су текстови с темама из Библије, религиозног карактера, а односе се на личности и догађаје из Старог и Новог завета. Апокриф је пореклом грчка реч која се првобитно односила на тајне списе религиозних секти. У периоду канонизације хришћанских списа, апокрифи су као појам означавали све списе који нису ушли у канон. За ова дела су се често везивала имена црквенох отаца, да би добила на својој важности. Поред апокрифа с библијским темама, јављају се и списи као што су: сановник, коледник, луновник, громовник (које припадају гатарским врстама), те апокрифне молитве, апокрифна питања и одговори и др. За чисте апокрифе сматрају се само књиге које обрађују религијске мотиве.
Ове књиге датирају још из другог века пре Христа, али су свој процват имале у раном и зрелом средњем веку (велики број преписа имамо код Словена од 12. до 18. века) Деле се на старозаветне и новозаветне, мада подела може бити и ужа, према мотивима који се обрађују. Првобитни преводи апокрифа код нас датирају још из периода првих превода богослужбених књига са грчког језика. Преписи појединих апокрифа: "Виђење Варухово", "Протојеванђеље Јаковљево", "ПсеудоТомино јеванђеље" и др, позната су и у галгољским и ћириличним преписима. Ове књиге у себи садрже елементе обичаја, традиције и фолклора појединих народа, па се стога карактеришу као јеврејски, грузијски, арапски или словенски апокрифи.
Словенски апокрифи су првобитно преводи грчких апокрифа.Уз препис су се прерађивали и дорађивали, те се вековима њихово број увећавао, а тиме се увећавао и црквени списак забрањених књига. Књиге ове садржине нису се смеле уноситу у цркву, али је ова забрана временом бледела. Апокрифи су се често читали о црквеним празницима, али вероватно не у црквама, већ у трпезаријама манастира, где су се читала и друга дела (житија)...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Motiv pesimizma u Disovoj Nirvani Maja 0 1,461 16-03-2012 05:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Ranko Bugarski - knjiga evropa u jeziku Dzemala 0 2,511 21-08-2011 08:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ranko Bugarski - knjiga evropa u jeziku Dzemala 0 2,291 15-04-2011 07:33 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Motiv vernosti i izdaje u pesmama o Nibelunzima Dzemala 0 1,862 04-03-2011 09:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Motiv Ljubavi u romanu o Tristanu i Izoldi od Gottfried von Strassburg-a Dzemala 0 3,481 04-03-2011 08:59 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: