Motiv Ljubavi u romanu o Tristanu i Izoldi od Gottfried von Strassburg-a

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Motiv Ljubavi u romanu o Tristanu i Izoldi od Gottfried von Strassburg-a
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Legenda o Tristanu i Izoldi prvi put je zapisana u dvanaestom veku, a od tada je zabeležena u mnogim verzijama, od kojih su najpoznatije Beroulova (napisana između 1150. i 1190.) od koje je sačuvano oko 4000 stihova, zatim Tomasa Engleskog (12. Vek) i Eilhalt d’Oberga (13. vek), a najpoznatija savremena verzija je Vagnerova opera (1885.), bazirana na tekstu Gotfrida Strazburškog.
Vrlo je teško pronaći tačne korene ove veoma poznate mitske priče, budući da je ona u srednjovekovnoj Evropi postala jedno od najraširenijih predanja. Poslužila je kao nadahnuće za brojne priče i romane koji su nastali na teritotiji Britanije, Francuske, Nemačke, Španije, Norveške, Danske i Italije. Brojne književne verzije, nastale u XI, XII i XIII veku (koje se, proširene ili modifikovane, u velikoj meri oslanjaju jedna na drugu), uključene su u vitešku, dvorsku i žonglersku tradiciju, a neke od njih predstavljaju autentična dela velike literarne vriednosti...


Tristan i Izolda Gotfrida Strazburškog

O životu Gotfrida Strazburškog se gotovo ništa ne zna, ali se konvencionalno uzima 1210. godina kao godina njegove smrti, a samim tim i godina nastanka ovog dela, budući da ono nije u potpunosti dovršeno. Takođe, postoje i neke pretpostavke o njegovom monaškom obrazovanju, koje se izvode iz uočljivog poznavanja i evidentne bliskosti sa književnošću na latinskom jeziku.

“Tristan i Izolda” Gotfrida Strazburškog se po nekima, uz poeme Kretjena de Troja, smatraju vrhuncem romanse na narodnom jeziku, koji je korišćen kako bi dela bila svima razumljiva, iako je reč o “uglađenoj tematici”. Kako se navodi u književnoteorijskoj literaturi o romansi, sam se naziv u svojoj originalnoj upotrebi odnosio na grupu tekstova proizašlih iz francuskog feudalizma dvanaestog veka , a označavao je priče o viteškim delima na narodnom starom francuskom, romanskom jeziku, koji se razlikovao od latinskog kao službenog. Kako se navodi, enromancier, romançar, romanz zna¬čilo je prevesti knjige na narodni jezik ili pisati knjige na narodnom jeziku. Tako na starom francuskom romant, roman znači „popularna knjiga“, knjiga na narodnom jeziku, što na svojevrstan način odražava napetosti „narodnog“ i „aristokrat¬skog“ upisane u romansu. . .

Sadržaj :

UVOD 3
1 Tristan i Izolda Gotfrida Strazburškog 4
1.1 Legenda 4
1.2 Likovi 5
2 Motiv ljubavi 6
2.1 Ljubavni napitak 7
2.2 Sukob strasti i viteštva 7
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Most kao glavni junak u romanu na Drini Ćuprija derrick 0 2,634 13-10-2013 09:40 AM
zadnja poruka: derrick
  Biblioteka kao centralno mjesto zbivanja u romanu Ime Ruže derrick 0 1,654 09-02-2013 01:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Nepotpune rečenice u romanu Na Drini Ćuprija Maja 0 1,666 16-03-2012 05:12 PM
zadnja poruka: Maja
  Motiv pesimizma u Disovoj Nirvani Maja 0 1,221 16-03-2012 05:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Gottfried Semper Maja 0 1,003 16-03-2012 04:39 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: