Misici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Misici
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Mišići su delovi tela sposobni da se stisnu (kontrahuju), skrate i grče i time dovedu do pokreta u zglobovima. Mišići su i elastični te mogu nakon skraćivanja da se vrate u ranije stanje.
Svaki mišić ima mesnati i tetivni deo, mesnati deo, koji se obično naziva trbuh mišića, crvene boje. To je deo koji je elastičan i može da se skraćuje i zadebljava. Tetiva je beličasta, žilava i otporna. Nalazi se na kraju mišića i čini završni deo kojim se mišić prihvata za kost.
Mišić je sastavljen od poprečno-prugastih mišićnih vlakana, vezivnog tkiva, krvnih sudova i živaca. U najvećem broju slučajeva mišić se sa obe krajnje strane završava tetivama. Postoje i perasti i dvoperasti mišići, koji imaju tetivu samo na jednom krajnjem delu.
Svaki mišić ima početni i završni pripoj. Početni pripoj je obično nepokretan, a završni pokretan. Mišići se pripajaju za pokosnicu (periost) kostiju tetivnim vlaknima. Mišići imaju beo, više ili manje proziran omotač koji se zove fascija.

MIŠIĆNO TKIVO

Mišićno tkivo se sastoji od ćelija, mišićnih vlakana, koje imaju sposobnost kontrakcije. Ta se sposobnost zasniva na prisustvu kontraktilnih vlakana, miofibrila, koja su izgrađena od proteina aktina i miozina. Mišić se kontrahuje kao odgovor na nadražaj koji je do njega dospeo određenim nervom.
U svaku mišićnu ćeliju ulazi jedno nervno vlakno i mjesto njihovog povezivanja naziva se motorna ploča (periferna sinapsa). Nadražaj se sa nerva na mišić prenosi pomoću hemijskih medijatora. Prema građi i načinu rada, kod ljudi se razlikuju tri tipa mišićnog tkiva:

•glatki mišići
•poprečno-prugasti mišići
•srčani mišić


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: