Metod javnih nabavki

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Metod javnih nabavki
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Nabavku roba i usluga putem javne nabavke obavezni su da sprovode drzavni organi, organi drzavne uprave, organizacije, ustanove i drugi korisnici sredstava budzeta Republike Srbije i drugih javnih sredstava; organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i organizacije i ustanove koje su korisnici sredstava budzeta jedinice lokalne samouprave i drugih javnih sredstava; organizacije za obavezno socijalno osiguranje, obrazovane u skladu sa zakonima koji ureduju ove vrste osiguranja;
preduzeca i druga pravna lica u kojima Republika, ili jedinica lokalne samouprave, ili drugi obveznici ovog zakona, poseduju vise od 50% akcija, ili udela u vlasnistvu ili koja imaju vise od polovine clanova u organu upravljanja, a koja obavljaju delatnost od javnog interesa i nemaju industrijski ili komercijalni karakter;
pravna lica koja, za javnu nabavku, koriste sredstva koja je, kao subvenciju ili garanciju, obezbijedila Republika ili jedinica lokalne samouprave ili drugi obveznik primjene ovog zakona.

Metode javne nabavke se ne primenjuje na sledeće nabavke:
1) na nabavke oruzja, municije i drugih materijala neophodnih za odbranu i bezbednost Republike, a koje su zakonom i drugim propisom proglasene kao poverljive i cija realizacija mora biti pracena posebnim merama bezbednosti;
2) na nabavke koje se vrse, po osnovu medunarodnog sporazuma ili ugovora zakljucenog izmedu Republike i jedne ili vise drzava i medunarodnih organizacija, a koje se odnose:
a) na isporuke roba, pruzanje usluga, izvodenje radova, kojim je predvidena zajednicka primena ili realizacija projekta od strane drzava potpisnica;
b) na stacioniranje i razmestaj vojnih snaga;
v) javne nabavke koje se sprovode po osnovu posebnog postupka medunarodne organizacije.
3) na nabavke:
a) sticanja, razvoja, produkcije ili koprodukcije programskog materijala, namenjenog radio-televizijskom emitovanju i ugovore za dodelu frekvencija radio-televizijskog emitovanja;
b) usluga arbitraze i mirenja, i notarskih usluga;
v) finansijskih usluga u vezi sa izdavanjem, prodajom, kupovinom ili prenosom vrednosnih papira ili drugih finansijskih instrumenata, posebno transakcija narucioca, sa ciljem prikupljanja novca i kapitala, i usluga Centralne banke Srbije;
g) usluga vezanih za zaposljavanje.

Pojam javne nabavke

Javna nabavka je skup svih radnji i aktivnosti, koje preduzima narucilac, u cilju nabavke roba, izvrsenja usluga ili izvodenja radova i za koje izdvaja obezbedena sredstva.
Ugovor o javnoj nabavci je ugovor zakljucen izmedu narucioca i ponudaca, u pisanoj ili elektronskoj formi, a koji ima za predmet nabavku roba, vrsenje usluga ili izvodenje radova.Ugovor o javnoj nabavci roba je ugovor u pisanoj ili elektronskoj formi i odnosi se na kupovinu, lizing, zakup ili najamnu kupovinu, sa ili bez opcije otkupa roba, ukljucujuci neophodnu pripremu mesta izvodenja radova i usluga ugradnje.

Ugovor o javnim radovima je ugovor u pisanoj formi, a za predmet ima izvodenje i/ili izvodenje i projektovanje radova koji se odnose na neku od delatnosti utvrdenih zakonom ili realizaciju posla koji odgovara uslovima utvrdenim od ugovornih strana. Pojam «radova» podrazumeva rezultat gradnje ili gradevinskih radova uzet u cjelini, a koji je, sam po sebi, dovoljan za ispunjenje neke ekonomske ili tehnicke funkcije;

Ugovor o javnoj nabavci usluga je ugovor u pisanoj ili elektronskoj formi i odnosi se na nabavku usluga koje nijesu izuzete ovim zakonom. Ugovor o javnoj nabavci usluga predstavlja i ugovor:

a) ciji su predmet i robe i usluge, ukoliko vrijednost usluga prelazi vrijednost roba obuhvacenih tim ugovorom.
b) ciji su predmet usluge u smislu Aneksa I ovog zakona, koji su sporedni u odnosu na osnovni predmetni ugovor.

Javna nabavka može biti u elektronskoj formi je nabavka koja se sprovodi preko elektronskog sistema za javne nabavke.Elektronski sistem za javne nabavke je kompjuterizovani sistem o opstoj upotrebi dostupnosti intereneta, koji se koristi sa ciljem da se obezbedi veca efikasnost i ekonomicnost u oblasti javnih nabavki.

Elektronska ponuda je svaka ponuda ili deo ponude, utvrdena u uslovima poziva na nadmetanje, koja se cuva, odnosno dostavlja naruciocu u elektronskom obliku i koja odgovara nacelima bezbednog elektronskog poslovanja po Zakonu o elektronskom potpisu i koja sa drugim delovima ponude istog ponudaca nedvosmisleno cini zaokruzenu i logicnu celinu. Oblik zapisa i nacin dostavljanja dokumentacije ili dela dokumentacije u elektronskom obliku, narucilac mora da odredi u tenderskoj dokumentaciji.

Elektronsko sredstvo je elektronska oprema za obradu, ukljucujuci digitalnu kompresiju, i cuvanje podataka koji se prenose, saopstavaju i primaju zicom, radiom, optickim ili drugim elektromagnetskim sredstvima.

Osnovna načela javnih nabavki

Načelo ekonomicnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava


Narucilac je duzan da, u postupku javne nabavke i izboru najpovoljnije ponude, obezbijedi ekonomicno i racionalno koriscenje javnih sredstava.

Načelo konkurencije

Narucilac je duzan da preduzme sve potrebne mjere, kojima se obezbjeduje konkurencija medu potencijalnim ponudacima, u skladu sa zakonom.

Narucilac ne moze ogranicavati konkurenciju medu ponudacima, a posebno, ne moze ogranicavati moguce ponudace, neopravdanom primjenom ogranicenog postupka nabavke, ili koriscenjem mjera koje favorizuju pojedine ponudace.
Subjekti koji pripremaju tendersku dokumentaciju ili pojedine njene delove, ne mogu nastupati kao ponudaci, podizvodaci ili podugovaraci i ne mogu saradivati sa ponudacima, pri pripremanju ponude, ukoliko to ugrozava konkurentnost.

Načelo transparentnosti postupka

Načelo transparentnosti podrazumeva da postupci javnih nabavki moraju biti javni, sto se obezbjeduje objavom poziva za javno nadmetanje i odluke o izboru najpovoljnije ponude, na nacin propisan ovim zakonom i standardnim formularima javnih nabavki.
Ponudac koji je ucestvovao u postupku javne nabavke, ima pravo da izvrsi uvid i dobije podatke o sprovedenom postupku javnih nabavki, nakon dobijanja obavjestenja o dodeli ugovora, u skladu sa ovim zakonom.

Načelo ravnopravnosti ponudača

Narucilac mora obezbijediti da svi ponudaci u svim fazama postupka javne nabavke imaju ravnopravan tretman. Prava ponudaca kod kojih su vecina zaposlenih lica sa posebnim potrebama.Narucilac moze, u tekstu poziva za javno nadmetanje i u tenderskoj dokumentaciji, navesti da ce se ugovor dodijeliti pod jednakim uslovima ponudacima kod kojih su vecina zaposlenih lica sa posebnim potrebama, koje zbog prirode ili stepena njihovog invaliditeta ne mogu obavljati posao u normalnim uslovima.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:26 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Reinženjering kao metod transformacije organizacije Vesnica 0 1,654 13-05-2010 12:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Budžetske procedure - utvrđivanje i naplata javnih prihoda Vesnica 0 3,011 09-05-2010 10:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  IV METOD SOCIOLOGIJE derrick 0 12,798 25-11-2009 01:37 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: