Reinženjering kao metod transformacije organizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Reinženjering kao metod transformacije organizacije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Reinženjering predstavlja korenito redstruktuiranje poslovnih procesa i procedura radi njihovog dramatičnog poboljšanja. Radikalno restruktuiranje znači počinjanje od početka umesto menjanja ili prilagodjavanja postojećih načina rada.

Stalne promene na svetskim tržištima, u ekonomiji, stepen tehnoloških promena, brzina razvoja tehnologija proizvodnje i komunikacije prouzrokovale su nove, dinamične, stalno promenljive ciljeve strategije. Te su strategije ambiciozne, radikalne, sveobuhvatne i zahtevaju suštinske promene na svim organizacionim nivioma. Kao reakcija na traženje mehanizma za definisanje i postizanje takvih ciljeva i stalno promenljivih novih strategija pojavljuju se novi menadžerski koncepti, a jedan od njih je reinženjering poslovnih procesa (BPR).

Počinje se sa čistim listom papira. Poslovni proces je grupa aktivnosti koje stvaraju vrednost za korisnika. Ostvarivanje narudžbine, na primer, je proces koji se sastoji od mnogo aktivnosti, od naručivanja do isporuke. Pod radikalnim unapređenjem smatramo skok u performansama – desetostruko povećanje produktivnosti ili 75% smanjenje dužine trajanja procesa, mada se ne moze zanemariti ni višestruko smanjenje troškova procesa proizvodnje ili transporta.

Reinženjering - definicija

Pored konstantnog poboljšanja procesa (Continuous Improvement Process – CIP), gde se podrazumeva neprekidno prepoznavanje neusaglašenosti, projektovanje korektivnih i preventivnih mera kao i unapredenje procesa, postoje i druge mere unapređenja poslovanja kao što su:

• redizajn – promene unutar procesa – dodavanje novih aktivnosti, uvodenje novih
dokumenata, postupaka, resursa, oblika i načina rada,
• reinženjering – radikalne promene procesa i strukture rada

U slucaju da kompanija ne posluje kako je predvideno ili se pokazalo da ne prati potrebe, zahteve i tehnologiju tržišta, vrši se reinženjering postojecih procesa.
Reinženjering postojecih procesa predstavlja maksimalno smanjenje sveukupnih napora od faze porucivanja do faze pružanja kompletne logisticke usluge korisniku, a da se pri tome maksimalno ispune zahtevi pre svega kupca, vlasnika, zaposlenih i svih zainteresovanih strana u pogledu kvaliteta, cena i roka isporuke. To je osnovna mera za poboljšanje procesa rada. Postoje mnoge definicije reinženjeringa, ali je danas najprihvatljivija definicija M. Hamera:

“Reinženjering je fundamentalno preosmišljavanje i radikalno redizajniranje poslovnih procesa, da bi se postigla drasticna poboljšanja najvažnijih performansi proizvoda ili usluge kao što su: kvalitet, cena i rok isporuke/izrade”.

To je koncept za koji ne postoje pisana pravila i propisi, nema pravilnika niti formule po kojoj se postupa, vec svaka kompanija treba i mora da pronađe sopstvena rešenja u zavisnosti od konkretne situacije i prirode samih procesa koji treba da budu podvrgnuti reinženjeringu. Reinženjering podrazumeva prvenstveno, definisanje postojećeg stanja, zatim definisanje stanja koje se želi postići, kao i iznalaženje načina i faza reinženjeringa. Osim toga i analiza poslovnih procesa rada, utvrdivanje zadataka i izlaza, procenu alternativa – procena alternativa osnovnim procesima, utvrdivanje nosioca svake pojedinacne akcije, kontrola izlaza, utvrdivanje resursa, utvrdivanje rokova,utvrdivanje kontrolnih tacaka i slicno.

Ne postoje utvrđena pravila, ali najčešće kompanije reinženjering sprovode po sledecim fazama:

• proucavanje i ocena postojecih procesa,
• izbor procesa za reinženjering,
• formiranje tima za realizaciju,
• timska analiza procesa,
• izvršavanje reinženjeringa.

Efekti reinženjeringa mogu se svesti na: povecanje kvaliteta, smanjenje troškova, smanjivanje vremena izvršavanja procesa, eliminisanje neproduktivnih aktivnosti, kreiranje prijatne atmosfere za rad sa širokom odgovornošcu, obavezama i pravima zaposlenih, podizanje kulture u kompaniji i slicno.

Kompanije koje se odluce za reinženjering, moraju da budu spremne da napuste stara, konvencionalna pravila i principe i da prihvate nove, radikalne ideje koje ce njihovo poslovanje uciniti uspešnijim.

Prve naznake reinženjeringa nastale su uvođenjem automatske obrade podataka. Poslednjih desetak godina reiženjering je posebno bio vezan za uvođenje međunarodnih standarda ISO 9000, ISO 14000, Edificant i Edi Standarda.

Reinženjering se u novim tržišno-tehnološkim okvirima i uslovima rada korporacija može posmatrati:
1.Eksterno – reinženjering globalnog poslovnog sistema
2.Interno – reinženjering je usmeren na funkcionalnost i produktivnost poslovnih i procesnih činilaca samog sistema u obradi.

Reinženjering kroz istoriju

Prva faza BPR-a trajala je negde od 1990. god. do oko 1993. god. Gde se BPR razvijao na funkcionalnom nivou, s malim povećanjima produktivnosti i ne postizanjem potencijalnih, pri tom i slabo definisanih ciljeva.

Druga faza BPR-a započela je kasne 1994. god. i trajala do 1996. god.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sportsko-rekreativne aktivnosti unutar radne organizacije derrick 0 1,085 04-06-2013 10:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga turističke organizacije u promociji Nikšića derrick 0 1,027 04-06-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljački tim sportske organizacije derrick 0 1,381 04-06-2013 03:15 PM
zadnja poruka: derrick
  Zavisnost organizacije upravljačkog računovodstva od sistema organizacije Maja 0 1,403 02-02-2012 01:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Tehnologija organizacije preduzeća Erstebank Maja 0 1,703 02-02-2012 01:34 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: