Kapital

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Kapital
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


1 UVOD

Karl Marks rodio se 5. maja 1818. g. u gradu Trieru (Porajnska Pruska). Otac mu je bio advokat, Jevrejin, i 1824. god. prešao u protestantstvo. Porodica je bila imućna, kulturna, ali nije bila revolucionarna. Poslije završene gimnazije u Trieru, Marks se upisuje na univerzitet, najprije u Bonnu, zatim u Berlinu. Studira pravne nauke, ali prije svega istoriju i filozofiju. Završivši univerzitetske studije 1841. g. branio je doktorsku disertaciju o filozofiji Epikura. Po svojim shvaćanjima Marks je tada još bio hegelijanac-idealist. U Berlinu je pripadao krugu „lijevih hegelijanaca" (Bruno Bauer i dr.), koji su se trudili da iz Hegelove filozofije izvuku ateističke i revolucionarne zaključke.
Marksizam je sistem Marksovih shvatanja i učenja. Marks je bio nastavljač i genijalni završilac tri glavna idejna smera XIX. vijeka koji su pripadali trima najnaprednijim zemljama čovje¬čanstva:

- klasične njemačke filozofije,
- klasične engleske političke ekonomije i
- francuskog socijalizma u vezi s francuskim revo¬lucionarnim učenjima uopće.

Izvanredna dosljednost i mono¬litnost Marksovih shvatanja, priznate čak i od njegovih nepri¬jatelja, jesu shvatanja koja u svojoj cjelini predstavljaju savremeni materijalizam i savremeni naučni socijalizam kao teoriju i program radničkog pokreta svih civiliziranih zemalja svijeta.
Epoha oživljavanja demokratskih pokreta krajem 50-ih i 60-ih godina pokrenula je Marksa na praktičnu delat¬nost. Godine 1864, osnovana je u Londonu čuvena Internacionala, „Međunarodno radničko udruženje". Marks je bio duša toga udruženja, autor prvog njegova „mani¬festa" i mase rezolucija, izjava i proglasa. Izbjegavajući emigrantske krugove, Marks je u nizu istorijskih radova razvijao svoju materijalističku teoriju, posvećujući se uglavnom izučavanju političke ekonomije. Marks je ovu nauku revolucionirao u svo¬jim djelima „Prilog kritici političke ekonomije" (1859.) i „Ka-pital" (1867). „Ka¬pital" je jedno od najznačajnih Marksovih dela u komeon praktično uspostavlja političku ekonomiju kao nauku. Kao što je i sam Marks rekao u predgovoru „Ka¬pitalu", cilj ovog dela jeste da otkrije ekonomski zakon modernog društva", to jest kapitalističkog, buržoaskog društva. Istraži-vanje odnosa proizvodnje datog, istorijski određenog društva u njihovom nastajanju, razvitku i propadanju - je sadržaj Marksovog ekonomskog učenja i ovog dela. U kapitalističkom društvu vlada robna proizvodnja, i zato Marks počinje s analizom robe. Naporan rad u Internacionalni i još naporniji teoretski rad potpuno su uništili Marksovo zdravlje. On je i dalje radio na preradi političke ekonomije i na završavanju „Kapitala", sku-pljajući masu novog materijala i izučavajući niz jezika međutim, bolest mu nije dala da završi „Kapital".
Predmet ovog rada, biće upravo Marksovo delo, „Ka¬pital", odnosno u nastavku rada, biće obrađeni najznačajniji delovi ove knjige.

S A D R Ž A J

1 UVOD 3
2 Roba i novac 4
2.1 Novac 6
3 Pretvaranje novca u kapital 7
4 Proizvođenje relativnog i apsolutnog viška vrednosti 10
5 Najamnina 11
5.1 Najamnina od vremena 11
5.2 Najamnina od komada 12
5.3 Nacionalna različnost najamnina 13
6 Proces akumulacije kapitala 13
7 ZAKLJUČAK 16
8 LITERATURA 17PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kapital banaka derrick 0 1,307 03-02-2014 01:12 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: