Jezik i njegova drustvena funkcija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Jezik i njegova drustvena funkcija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Jezik je komunikativni sistem, a koji se može sastojati od glasova odnosno riječi sa sličnim ili raličitim naglaskom u zavisnosti na kojem govornom području se izgovara.
Na Zemaljskoj kugli govori se od 5000 do 7000 jezika. Nema usaglašenom mišljenja stručnjaka o tačnom broju jezika koji su danas u upotrebi jer danas nema egzaktne definicije što razlikuje dva jezika.
Osnovna tri službena svjetska jezika kojima se služe stanovnici Zemaljske kugle su Engleski, NJemački i Ruski jezik. Nakua koja se bavi proučavanjem jezika zove se jezikoslovlje, a nauka koja se bavi proučavanjem jezičkih pojava naziva, kako gramatike tako iknjiževnosti, naziva se filoilogija.
U Srpskom jeziku postoji 30 glasova koji se izgovaraju i pišu isto, a za razliku od drugih jezika gdje se glasovi tj. slova drugačije pišu i drugačije čitaju. Na našu veluku sreću naš veliki književnik Vuk Karadžić ustanovio je pravilo koje kaže: „Piši kao što govoriš“, naravno sa izvjesnim ograničenjima...

NASTANAK JEZIKA

Sve socijalne životinje komuniciraju jedni sa drugima, od pčela i mrava , do kitova i majmuna, ali su samo ljudi razvili jezik koji je nešto više nego skup određenih signala.

Naš govor se čak razlikuje u fizičkom smislu od komunikacije drugih životinjama. On dolazi iz kortikalnog govornog centra koji ne reaguje instinktivno, već organizuje zvuk i značenje na razumnoj osnovi. Ovaj deo mozga je jedinstven za ljude.

Kada i na kako je poseban talenat govora razvijen je nemoguće reći. Generalno se pretpostavlja da je njegova evolucija dug proces. Naši preci su verovatno govorili još pre milion godina, ali sporije, sa manjim vokabularom i iznad svega sa jednostavnijom gramatikom nego što smo navikli.

Poreklo jezika

Izvore ljudski jezik će možda ostati zauvek nejasan. Nasuprot porijekla pojedinih jezika je predmet vrlo precizne studija tokom protekla dva veka.

Postoji oko 5000 jezika koji se govore u današnjem svetu (a trećina njih u Africi), ali naučnici ih grupišu u relativno mali broj porodica - verovatno manje od dvadeset. Jezici su povezani jer jedni sa drugima dele zajedničke reči ili zvukove ili gramatičke konstrukcije. Teorija je da su pripadnici svih jezičkih grupa nastali iz jednog jezika, zajedničkog predaka. U mnogim slučajevima ocenjuju stručnjaci da se originalni jezik govorio u inenađujuće blisko vreme - samo pre nekoliko hiljada godina....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza prevoda Proklete avlije na engleski jezik derrick 0 2,653 13-10-2013 09:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Jezik kao orudje moći derrick 0 1,236 13-10-2013 09:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Društvena satira u poeziji Mavra Vetranovića derrick 0 1,169 09-02-2013 01:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Društvena tranzicija na srpskom filmu Dzemala 0 1,458 21-08-2011 01:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Jezik kao važan element komunikacije Dzemala 0 1,631 25-03-2011 05:16 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: