Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Jezik i njegova drustvena funkcija - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Srpski (/Forum-srpski)
+---- Tema: Jezik i njegova drustvena funkcija (/Thread-jezik-i-njegova-drustvena-funkcija)


Jezik i njegova drustvena funkcija - Dzemala - 28-06-2010 02:51 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Jezik je komunikativni sistem, a koji se može sastojati od glasova odnosno riječi sa sličnim ili raličitim naglaskom u zavisnosti na kojem govornom području se izgovara.
Na Zemaljskoj kugli govori se od 5000 do 7000 jezika. Nema usaglašenom mišljenja stručnjaka o tačnom broju jezika koji su danas u upotrebi jer danas nema egzaktne definicije što razlikuje dva jezika.
Osnovna tri službena svjetska jezika kojima se služe stanovnici Zemaljske kugle su Engleski, NJemački i Ruski jezik. Nakua koja se bavi proučavanjem jezika zove se jezikoslovlje, a nauka koja se bavi proučavanjem jezičkih pojava naziva, kako gramatike tako iknjiževnosti, naziva se filoilogija.
U Srpskom jeziku postoji 30 glasova koji se izgovaraju i pišu isto, a za razliku od drugih jezika gdje se glasovi tj. slova drugačije pišu i drugačije čitaju. Na našu veluku sreću naš veliki književnik Vuk Karadžić ustanovio je pravilo koje kaže: „Piši kao što govoriš“, naravno sa izvjesnim ograničenjima...

NASTANAK JEZIKA

Sve socijalne životinje komuniciraju jedni sa drugima, od pčela i mrava , do kitova i majmuna, ali su samo ljudi razvili jezik koji je nešto više nego skup određenih signala.

Naš govor se čak razlikuje u fizičkom smislu od komunikacije drugih životinjama. On dolazi iz kortikalnog govornog centra koji ne reaguje instinktivno, već organizuje zvuk i značenje na razumnoj osnovi. Ovaj deo mozga je jedinstven za ljude.

Kada i na kako je poseban talenat govora razvijen je nemoguće reći. Generalno se pretpostavlja da je njegova evolucija dug proces. Naši preci su verovatno govorili još pre milion godina, ali sporije, sa manjim vokabularom i iznad svega sa jednostavnijom gramatikom nego što smo navikli.

Poreklo jezika

Izvore ljudski jezik će možda ostati zauvek nejasan. Nasuprot porijekla pojedinih jezika je predmet vrlo precizne studija tokom protekla dva veka.

Postoji oko 5000 jezika koji se govore u današnjem svetu (a trećina njih u Africi), ali naučnici ih grupišu u relativno mali broj porodica - verovatno manje od dvadeset. Jezici su povezani jer jedni sa drugima dele zajedničke reči ili zvukove ili gramatičke konstrukcije. Teorija je da su pripadnici svih jezičkih grupa nastali iz jednog jezika, zajedničkog predaka. U mnogim slučajevima ocenjuju stručnjaci da se originalni jezik govorio u inenađujuće blisko vreme - samo pre nekoliko hiljada godina....