Istraživanje o poslovanju tri banke - OTP, Meridian, Pro credit

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Istraživanje o poslovanju tri banke - OTP, Meridian, Pro credit
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

U ovom seminarskom radu biće opisan pojam banke i finansijske institucije. Šta su banke, čime se bave i sl. Takođe će biti reči i o ostalim finansijskim institucijama. Sledeći deo rada biće prikaz tri banke OTP Banke, Pro Credit Banke i Meridian Banke. Biće dat prikaz poslovanja ovih banaka kao i njihov kratak opis: sedište, istorijat, organizaciona struktura, misija, vizija, ciljevi, kreditna i poslovna politika, poslovni pokazatelji kao što su bilans stanja i bilans uspeha.
Na kraju seminarskog rada biće prekazano upoređivanje poslovanja ove tri banke. Za ovaj deo koristiće se komparativna analiza.....

Banke kao finansijske institucije

Finansijske institucije služe za najefikasnije transferisanje finansijske štednje od suficitnih ka deficitnim ekonomskim jedinicama. One se mogu klasifikovati na različite načine i razvijale su se uporedo sa razvojem finansijskih tržišta. Neke institucije su nastale pre finansijskih tržišta, a neke su tvorevina ovih tržišta. Vrste finansijskih institucija su:

• Bankarske finansijske institucije - emisione, depozitne, poslovne, investicione
• Nebankarske - štedionice, osiguravajuce Co., penzioni fondovi, finansijske Co.
• Ostale su kreditne agencije, dilersko-brokerske, akceptne i diskontne kuće, zalagaonice.

Banke predstavljaju najznačajniju grupu depozitnih finansijskih institucija. Pojam "banka" vodi poreklo od latinske reč i "banca" koja označava klupu ili "sto za razmenu novca". Korene savremenih banaka nalazimo u srednjem veku u severnoj Italiji, ali poneke elemente banakarstva možemo nać i i u staroj Grčkoj i Rimu.
Osnovni motiv poslovanja svake banke je da ostvari što veći profit kako bi preko profita povećala dividendu svojim akcionarima, a reinvestiranjem u kapital banke (akcije) stvorila uslove za povećanje kreditnog i finansijskog potencijala. U savremenim uslovima izražene tržišne konkurencije za banku je od velikog značaja da prati faktore koji mogu uticati na profitabilnost banke i na taj način stvoriti najbolje uslove za razvoj.
Banka se u svom poslovanju rukovodi sa tri osnovna principa, a to su profitabilnost, likvidnost i stabilnost.
Razlikuju se dva shvatanja banaka, klasično i novije shvatanje. Po klasičnom shvatanju banka je finansijska institucija koja do sredstava dolazi prikupljanjem depozita na osnovu kojih će kasnije odobriti kredite. Ukoliko sakupi više depozita moći će odobriti i više kredita. Pri tome obavlja i neke druge poslove poput plaćanja, davanja garancija i slično.
Smisao bankarskog poslovanja je da kamate koje banke plaćaju na primljene depozite budu manje od kamata koje naplaćuju na date kredite. Iz te razlike banka ostvaruje pokriće troškova i zaradu. Bankarsko poslovanje prati i određeni rizik. Jedan od najveć ih rizika je da deponenti počnu masovno povlačiti svoje depozite. Zbog toga banka mora stvoriti određene rezerve kako bi u svakom trenutku bila likvidna i sposobna izvršiti sve naloge svojih klijenata.
U poslednje dve do tri decenije uloga banaka se znatno počela menjati. Na to su uticali brojni faktori poput internacionalizacije, globalizacije, povećanje broja finansijskih usluga, podizanje nivoa konkurencije, tehničko-tehnološki razvoj, pojava velikog broja inovacija itd. Sve navedene promene su dovele do toga da mnogi teoretičari tvrde da klasične banke prosto umiru. Razlog nestajanja klasične banke je povezan sa potrebom podizanja ukupne efikasnosti celokupnog finansijskog sistema.

Depozitne banke - primarni posao je pribavljanje sredstava iz uloga na štednju i depozita. Depozitne banke usmeravaju prikupljena sredstva za odredjene komercijalne aranžmane privrednih subjekata, pa se zato nazivaju i komercijalne banke. Depozitna banka je osnovni subjekt preko kojeg Centralna banka ostvaruje preduzete mere kreditnomonetarnih regulisanja iz domena emisione, kreditne, monetarne i devizne politike. Depozitne banke imaju uticaj na finansijsko tržiste a posebno na trzište novca, jer raspolažu odgovarajućim viškovima likvidnih novčanih sredstava. Osim ovih, bave se i drugim poslovima kao što su poslovanje hartija od vrednosti, komisionim poslovima.
Univerzalne banke se bave svim poslovima iz nomenklature bankarske registracije. Obim i širina poslova kod ovih banaka je utvrđena veličinom banke (njenim potencijalom). Potreba za formiranjem univerzalnih banaka proističe iz potrebe privrednih subjekata u materijalnoj proizvodnji, koji celinu svojih finansijskih potreba u reprodukciji prezentuju univerzalnoj bankarskoj instituciji. Depozitni poslovi su ustvari primarni bankarski poslovi univerzalnih banaka, a za njih se vezuju i svi drugi bankarski poslovi.
Poslovne banke - vrsta bankarske organizacije koja se bitno razlikuje od komercijalnih banaka. U zemljama razvijenih trzišnih ekonimija ove banke se bave finansijranjem krupnih proizvodnih i trgovinskih korporacija. Najčešće se bave dugoročnim bankarskim poslovima (kreditiranjem razvoja)......

SADRŽAJ:

1 UVOD 3
1.1 Banke kao finansijske institucije 3
1.2 Ostale finansijske institucije 5
1.2.1 Štedionice 5
1.2.2 Penzioni fondovi 5
1.2.3 Dilersko-brokerske kuće 6
2 ISTRAŽIVANJE O POSLOVANJU TRI BANKE U SRBIJI 7
2.1 Banka OTP banka 7
2.1.1 Organizaciona struktura,misija,vizija, ciljevi, poslovna politika OTP banke 8
2.1.2 Misija OTP Banke 9
2.1.3 Ciljevi OTP Banke 10
2.1.4 Poslovna politika OTP Banke 10
2.1.5 Finansijski pokazatelj banke OTP banke bilans stanja, bilans uspeha 10
2.2 Banka Pro credit banka 11
2.2.1 Organizaciona struktura, misija, ciljevi, kreditna i poslovna politika Pro credit banke 12
2.3 Banka Meridian banka 15
2.3.1 Organizaciona struktura, misija, vizija, ciljevi, poslovna politika banke Meridian banke 17
2.3.2 Finansijski pokazatelj banke Meridian banke 19
3 KOMPARATIVNA ANALIZA TRI BANKE 21
3.1 Grafički prikaz komparativne analize tri banke 21
4 ZAKLJUČAK 24
5 LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
sandra87 Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: May 2010
Poruka: #2
RE: Istraživanje o poslovanju tri banke - OTP, Meridian, Pro credit
A kako da preuzmem taj rad, nemam pojma, nova sam ovde? Big Grin
03:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rashodi banke Dzemala 0 2,655 10-08-2010 07:00 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac kao specificna roba banke Dzemala 0 2,098 10-08-2010 06:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Banke, bankarski poslovi i poslovi finansijskih institucija Dzemala 0 2,129 09-08-2010 08:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Hawthorne efekat istrazivanje i doprinos Dzemala 0 2,265 04-06-2010 06:09 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Banke i bankarski sistem u Srbiji - finansijsko poslovanje Dzemala 0 4,441 04-06-2010 12:02 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: