Banke i bankarski sistem u Srbiji - finansijsko poslovanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Banke i bankarski sistem u Srbiji - finansijsko poslovanje
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


POJAM I POJAVA BANAKA

Banke su finansijske intitucije, odnosno kreditne ustanove koje se bave novčanim prometom, to jest prikupljanjem slobodnih finansijskih sredstava, koje vrše njihovu koncetraciju i alokaciju kroz odobravanje kredita uz određenu kamatu.
Prve banke se pojavljuju još u ranom srednjem veku. Njihova pojava je bila vezana za razvoj trgovine, a razvile su se iz zlatara i zalagaonica, koje su u početku služile kao institucije za čuvanje zlata i ostalih dragocenosti građana. Zlatare su za prmljenu vrednost (zlata ili neke dragocenosti), izdavali potvrdu, a kasnije pri preuzimanju svog zlata, ulagači su pokazivali svoju priznanicu i uz plaćanje određene naknade dobijali svoje zlato nazad. S vremenom, zlatari su primetili da ne moraju vratiti baš iste komade zlata vlasniku koji im je poverio na čuvanje. Deponenti su pak bili voljni prihvatiti bilo koji komad zlata sve dok je njegova vrednost odgovarala njihovim komadima zlata koje su deponovali. Ova mogućnost izdavanja zlata deponentima različitih komada, davala je slobodu zlatarima da mogu sami pozajmljivati zlato.
U periodu kapitalizma ubrzan razvoj proizvodnih snaga uslovio je potrebu razvoja banaka kao institucija, koje se bave mobilizacijom i centralizacijom sredstava kao i njihovim plasmanom. Osnovni poslovi banaka vezani su za kreditne odnose.

BANKARSKI POSLOVI


Banke obavljaju mnogobrojne i raznovrsne poslove. Sa gledišta ročnosti (vreme za koje se kapital pozajmljuje), podela bankarskih poslova izvršena je na:
- kratkoročne
- dugoročne
Dugoročni bankarski poslovi podrazumevaju sve poslovne aktivnosti banke koji se obavljaju u rokovima dužim od 1 godine, a kratkoročni poslovi one koji se obavljaju u rokovima kraćim od 1 godine.
Sa aspekta funkcije bankarski poslovi se mogu podeliti na:
- aktivne (kreditne)
(Odnose se na kreditnu aktivnost banke i plasmane u hartije od vrednosti (HoV) izdate od strane drugih banaka ili lica. To su oni poslovi u kojima se banke javljaju u ulozi davanja kredita odnosno pozajmljivača finansijskih sredstava. Kod kreditnih poslova banke naplaćuju tzv. aktivnu kamatu, koja je u odnosu na pasivnu za odgovarajući procenat veća. Banke ostvaruju prihod na osnovu razlike između aktivne i pasivne kamate stope.)
- pasivne (mobilizatorske)
(Podrazmevaju aktivnost prikupljanja stednje i depoznitnog potencijala HoV sopstvenog izdanja. Osnovna funkcija je prikupljanje i koncentracija slobodnih finansijskih sredstava. Uloga banaka u ovim poslovima je posrednička, jer je usmerena na mobilizaciju slobodnih finansijskih sredstava.)...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijsko poslovanje u preduzeću derrick 0 2,624 06-02-2014 10:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Poreski sistem u Srbiji derrick 0 3,444 06-02-2014 01:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Financijsko poslovanje vorentima (varantima) - hr derrick 0 2,136 31-08-2013 05:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji derrick 0 2,554 31-08-2013 05:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Akcizna politika u Srbiji Maja 0 3,285 02-08-2012 03:40 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: