Hawthorne efekat istrazivanje i doprinos

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hawthorne efekat istrazivanje i doprinos
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Istraživanje Hawthorne efekta

U jednoj od studija, eksperimentalno je izabrano dve žene kao probne subjekte i zamolio ih da izaberu četiri druga radnika da se pridruže test grupi. Zajedno su žene radile u zasebnoj sobi tokom pet godina (1927-1932) i sastavljanje telefonske releje.

Izlaz je meren po mašinskom prebrojavanju koliko je završilo relej svaku bacio niz šaht. Ovo merenje je počeol u tajnosti dve nedelje pre premeštanja žena u eksperimentalnoj sobi i nastavio se tok studija. U eksperimentu sobu, oni koji su imali supervizora koji jeraspravljao o promenama i sa njima na vreme su se koristitili njigovi predlozi. Potom su istraživači proveli pet godina istraživavajući koliko različitih promenljiva utiče na grupe i pojedince u produktivnosti. Neke od ovih promenljivih su:

• Promena pravila da plate, tako da je grupa bila je plaćena za ukupnu grupu proizvodnje, a ne pojedinačne proizvodnje.
• Dajući dve peto-minutne pauze (nakon rasprave sa njima na najboljoj dužini vremena), a onda se menja na dve deseto-minutne pauze (ne na njihovo povlaštenje). Povećana je produktivnost, ali kada su dobili šest peto-minutnih odmora, oni su tada nevoljno smanjili izlaz.
• Pružanje hrane tokom pauze
• Skratiti dan po 30 minuta; skratiti ga više (uzizak na sat vremena, ali je smanjen ukupni izlaz); povratak na prvi uslov (gde je vrhunac izlaz).

Promena promenljivih su obično povećane u produktivnosti, čak i ako je promenljiva je samo povratna promena u prvobitno stanje. Međutim to je rekačeno da je to prirodni proces ljudskog bića, da se prilagode okolini ne znajući cilj eksperimenta oni padaju. Istraživači su zaključili da su radnici radili teže, jer su mislili da su se pratili pojedinačno.

Istraživači hipoterizovali da izaberu nekog za sopstvenog saradnika, radeći kao grupa, koji se tretiraju kao posebna (kao što pokazuje rad u zasebnoj sobi), a koju ima simpatički supervizor, gde su pravi razlozi za povećanje produktivnosti. Jedna interpretacija, uglavnom zbog Elton Mayo – a, je da "šest pojedinaca postaje tim i da tim daje sebi i svesrdno spontanu saradnju u eksperimentu." (Došlo je drugi smena izbor testa soba tih studija čiji rezultati nisu bili kao prvi značajni eksperiment.)...

Sadržaj:

1 UVOD 2
2 ISTRAŽIVANJE I DOPRINOS HAWTHORNE EFEKTA 3
2.1 Istraživanje Hawthorne efekta 3
2.2 Doprinos Hawthorne efekta 3
2.3 Tumačenje i primedbe za Hawthorne efekat 4
3 ZAKLJUČAK 5
4 LITERATURA 6PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istraživanje o poslovanju tri banke - OTP, Meridian, Pro credit Dzemala 1 2,723 22-05-2010 03:34 PM
zadnja poruka: sandra87

Skoči na forum: