Istorijat revizije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Istorijat revizije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Računovodstvo, kao i revizija, imaju dugu predistoriju. Dokaze o obavljanju revizije antropolozi su pronašli još u vreme Vavilona – 3000 godine pre nove ere. Ali, se obavljala i u staroj Kini,Grčkoj,Rimu.
U srednjem veku dolazi do naglog razvoja revizije. U tom periodu postojala je podela rada, u tom smislu što je jedna osoba ubirala poreze od obveznika, a druga osoba je te prihode evidentirala, dok je treca vrsila reviziju celog procesa.
U prvoj polovini XIX veka dolazi do razvoja savremene revizije. Njen razvoj direktno je povezan sa razvojem velikih korporacija, tehnološkim dostignućima, načinu komunikacije i transporta. Kao rezultat svega toga dolazi do povećanje tražnje za kapitalom od strane preduzeća kojima su upravljali njihovi vlasnici. Da bi se zadovoljile potrebe velikih nacionalnih i internacionalnih korporacijadolazi do pojave vrlo složenih tržišta hartija od vrednosti i kreditnih institucija. Priliv sredstava u korporacije i ceo proces avokacije finansijskih resursa putem tržišta hartija od vrednosti postao je zavistan od finansijskih izveštaja koje priprema menadžment. Jedan od najvažnijih karakteristika korporacija je činjenica da je njihovo vlasništvo potpuno odvojeno od njihovog rukovodstva.
U Ujedinjenom Kraljevstvu 1844 godine. donešen je akt o institucionalizaciji revizorske prakse. Glavni cilj revizije u to vreme je bio da otkriva nezakonite radnje i greške kao i da procenjuje solventnost korporacija. Paralelno sa tim, 1853 godine u Škotskoj osnovano je prva profesionalna asocijacija. Ujedninjeno kraljevstvo ostaje centar razvoja revizije sve do dvadesetih godina XX veka. Tada se centar pomera prema SAD-u.

Definisanje revizije

“Revizija je sistematičan pregled poslovnih knjiga i računovodstvenih izveštaja izvršen od strane revizora i eksperta sa ciljem da se izrazi kompetentno, stručno i nezavisno mišljenje o ispravnosti, istinitosti tačnosti istih”.
“Revizija je sistematični postupak objektivnog prikupljanja i procene dokaza, u vezi sa izjavama o poslovnim aktivnostima i događajima, da bi se utvrdio stepen podudarnosti u vezi sa izjavama o poslovnim aktivnostima i događajima, da bi se utvrdio stepen podudarnosti između izjava i utvrđenih kriterija, kao i prezentiranja rezultata zainteresovanim korisnicima ”.

Revizija se obavlja po precizno utvrđenom redosledu i planu. U procesu revizije revizor ispituje računovodstvene evidencije pomoću tehnika i postupaka koji su definisani standardima revizije. Revizija se mora planirati na takav način da onaj ko tu reviziju vrši može potpuno da ispita i analizira sve bitne dokaze revizije. Revizija mora da bude obavljana objektivno. Revizor mora da bude pošten i ne sme da prejudicira mišljenje. Cilj revizije finansijskih izveštaja je da revizor formira mišljenje koje je u skladu sa finansijskim standardima po ekonomskim aktivnostima koje su predmet revizije. Centralna svrha revizije je da se na prikladan način obaveste vlasnici preduzeća das u oni koji upravljaju preduzećem ostvarili efekte koji odgovaraju stanju u finansijskim izveštajima. Vršenjem revizije pruža se visok stepen uveravanja da predmet revizije ne sadrži materijalno značajne greške.

Svrha revizije

Jedan od prmarnih razloga za postojanje revizije je posojanje potencijalnog konflikta između menadžmenta i korisnika finansijksih izveštaja. Menadžer ima za cilj da rezultate poslovanja bude što bolji, dok vlasnika interesuje da rezultat bude što realniji. Revizija pruža razumno uverenje das u tvrdnje menadžmenta istinite. Revizijsko mišljenje mora da bude istinito i objektivno i kao tako povećava kredibilitet finansijskih izveštaja. Mišljenje revizora bitno je i za mnogobrojne korisnike: deoničare, poslovne partnere, radnike, savetnike, vladu, javnost ….

Vrste revizije

U teoriji računovodstva odomaćeno je mišljenje da postoje tri glavne vrste revizije.
1.Statutarna revizija (revizija finansijskih izveštaja)
2.Revizija poslovanja
3.Revizija usklađenosti ili podudarnosti.

Revizija finansijskih izveštaja obično uključuje bilans stanja, bilans uspeha, bilans novčanih tokova, izveštaje o promenama na kapitalu kao i napomene uz finansijkse izveštaje, odnosno, komponente finansijskih izveštaja. Njen cilj je da se izrazi revizijsko mišljenje da li su finansijski izveštaji sačinjeni uz saglasnost sa domačim i međunarodnim propisima. Ovu reviziju obično vrše firme ovlašćenih javnih računovođa, a korisnici izveštaja su menadžment, investitori, bankari, vladine agencije….


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorijat supervizije u socijalnom radu derrick 0 1,157 08-02-2013 12:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Metodika fizickog vaspitanja - istorijat fudbala Dzemala 0 2,973 10-09-2010 07:33 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Istorijat računara VS1 0 3,235 03-06-2010 06:15 PM
zadnja poruka: VS1
  Istorijat i motivi nastanka korporacije Vesnica 0 1,483 11-05-2010 09:22 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Odnos interne kontrole, interne revizije i revizije Vesnica 0 2,333 11-05-2010 05:10 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: