Industrijska politika Japana

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Industrijska politika Japana
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U poslednje tri decenije došlo je do znacajne promene mesta industrije u ukupnom privrednom razvoju, pri cemu je industrija i dalje najznacajniji generator ukupnog privrednog razvoja.Smatram da je ova tema jako aktuelna,i potrebno je obratiti pažnju na dalji razvoj industrijske politike.Japan kao velika svetska sila sigurno ima veliki uticaj na globalizaciju i kretanje ukupnog svetskog poretka. Od sredine sedamdesetih godina, industriju Japana karakteriše proces deindustrijalizacije, odnosno relativnog smanjivanja udela industrije u društvenom proizvodu i ukupnom broju zaposlenih. To nikako ne znaci da znacaj industrije za ukupni privredni razvoj apsolutno opada. Naprotiv, zahvaljujuci savremenim dostignucima naucno-tehnickog progresa i enormno visokoj produktivnosti rada u industriji opada potrošnja energije, sirovina i živog ljudskog rada po jedinici proizvoda, što u krajnjoj liniji utice na znacajno smanjenje sektorskih cena i broja uposlenih radnika, odnosno relativno smanjenje ucešca industrije u ukupnom društvenom proizvodu i broju zaposlenih. U razvijenim zemljama se pored procesa deindustrijalizacije paralelno odvija i proces reindustrijalizacije, odnosno industrijskog razvoja u izmenjenim okolnostima, u kome upravo do punog izražaja dolazi relativna snaga industrijskog sektora.

Proces dinamičnog razvoja moderne industrije, posmatrano u svetskim razmerama, traje već više od dva veka. Taj i takav proces je započeo prvom industrijskom revolucijom i traje do današnjih dana. To je omogućilo industriji da zauzme mesto u strukturi privrede koje joj, po doprinosu razvoju proizvodnih snaga, pripada (prva delatnost između jednakih).
Proces razvoja industrije je zahvatio sve delove sveta i odigrao je najveću, odnosno presudnu ulogu u privrednom razvoju velikog broja zemalja. Mnoge od tih zemalja su, upravo, zahvaljujući industriji ostvarile visok tempo rasta i izuzetno visoko podigle stepen svoje privredne a, na toj osnovi, i sveukupne razvijenosti. Te zemlje su postale visoko (industrijski) razvijene zemlje. Ostvareni razvoj i dostignuti stepen razvijenosti tih zemalja postao je osnovna pokretačka snaga kako njihovog razvoja, tako i svih ostalih zemalja koje nastoje da ih u tome dostignu, i to putem razvoja sopstvene industrije. Zbog toga je ideja o ovakvom putu privrednog razvoja, koji se naziva industrijalizacija, postala veoma rasprostranjena i široko prihvaćena. Naime, industrijalizacija je postala osnovni metod razvoja, jer ona "...nije sama sebi svrha. Ona je cilj i sredstvo (materijalne i ekonomske politike) kojim se i pomoću kojeg se vrši opći privredni razvoj."
Industrija, kao najznačajni deo materijalne proizvodnje, ima veliki proizvodni multiplikator. Zbog toga je njen značaj za privredni i sveukupni razvoj svake zemlje izuzetno veliki. Taj značaj je toliko veliki da se gotovo i ne može, u potpunosti, sagledati iako je predmet pažnje brojnih kako teorijskih, tako i empirijskih istraživanja.
Značaj industrije za privredni i sveukupni razvoj proizilazi iz njenog višestranog uticaja na taj razvoj. Naime, industrija svojim razvojem "...utiče na revolucionisanje načina proizvodnje u svim ostalim granama privrede, a na određeni način i u neprivrednim delatnostima. Razvoj industrije utiče na smanjenje naturalne proizvodnje uopšte, a naročito u oblasti poljoprivrede. Razvojem naučno-istraživačkog rada i primenom rezultata nauke dolazi do usavršavanja proizvodnje koja se sve više obavlja sredstvima koja zamenjuju, naročito fizičku, a u određenoj meri i umnu snagu ljudi. Sve snažnijim prodorom nauke i tehnike snižavaju se materijalni troškovi i znatno se povećava produktivnost rada. Razvoj industrije donosi širi spektar upotrebnih vrednosti: ima sve više robe, a javljaju se i proizvodi sa novim svojstvima i namenama. Istovremeno dolazi do proširenja robne razmene sa inostranstvom, itd. Sve su to pozitivna kretanja uslovljena neprekidnim razvojem industrije i njenim prodorom u ostale privredne i neprivredne sfere.
Vremenom, industrija postaje dominantna privredna delatnost, što omogućava potpunije zadovoljavanje materijalnih i nematerijalnih potreba ljudi, te vodi povećanju životnog standarada. Drugim rečima, ona postaje osnovni činilac ukupnog društvenog i ekonomskog razvitka..."
3. Dosadašnji razvoj moderne industrije i njeno izrastanje u vodeću privrednu delatnost posledica je dejstva velikog broja raznovrsnih faktora. Veliku ulogu u razvoju industrije odigrala je i konkurencija, čija je uloga i danas izuzetno velika. Međutim, dosadašnji razvoj industrije, upravo, zbog njenog značaja, njene uloge i mesta u privrednom i sveukupnom razvoju nikada i nigde se nije odvijao u uslovima, to jest na načelima slobodne konkurencije (nezavisno od nosilaca ekonomske politike odnosno nezavisno od njihovog uticaja). Naprotiv, nosioci ekonomske politike su oduvek shvatali važnost industrije i tretirali je kao oblast materijalne proizvodnje čiji razvoj treba svesno usmeravati
"... nigdje više ne postoji doslovno slobodno tržište bez svjesnog utjecaja. Jedino pitanje koje se postavlja je veličina tog utjecaja, subjekti koji ga ostvaruju i način na koji se taj utjecaj realizira."
(paralelno, uz slobodnu konkurenciju, upravljati tim razvojem), zbog ostvarivanja određenih ciljeva kako u privrednom, tako i u sveukupnom razvoju.

Proces razvoja industrije, kao deo jedinstvenog procesa privrednog razvoja, podleže ljudskoj kontroli, svesnom usmeravanju odnosno upravljanju tim razvojem. Upravljanje razvojem industrije, kao svesna aktivnost, pojavilo se dosta rano s tim što u početku nije bilo celovito i organizovano. Međutim, sa sve bržim razvojem industrije, sa pojavom poremećaja i kriza u njenom razvoju (posebno 30-ih godina dvadesetog veka) interesovanje nosilaca ekonomske politike je raslo, jačala je njihova uloga pa je, tokom vremena, došlo do širenja i polja upravljanja i instrumenata upravljanja. Zbog toga je, u savremenim uslovima, prisutan izražen uticaj nosilaca ekonomske politike na razvoj industrije (pogotovo u visoko industrijski razvijenim zemljama), uz istovremenu zaštitu odnosa proizvodnje koja se temelji na privatnom vlasništvu. Uticaj nosilaca ekonomske politike na razvoj industrije odnosno upravljanje tim razvojem uslovljeno je i izrazito brzim razvojem informatike, brzim razvojem naučnoistraživačkog rada koji se maksimalno stimuliše, kao i činjenicom da razvoj industrije uslovljava ekonomsku, tehnološku, političku i vojnu snagu jedne zemlje.
Savremeni razvoj industrije je izrazito dinamičan i u tom razvoju, pored visoke efikasnosti, treba obezbediti i visok stepen stabilnosti, kako bi moglo da dođe do ostvarenja bitnih ciljeva razvoja. To nameće potrebu konstituisanja odgovornog i efikasnog sistema strategijskog upravljanja razvojem industrije, čime se fomuliše dugoročna vizija njenog razvoja.
Strategijsko upravljanje razvojem industrije dobija sve veći značaj jer se u procesu veoma brzih civilizacijskih promena moraju definisati dugoročni ciljevi razvoja, pripremiti i doneti odluke i pravovremeno preduzeti akcije uz primenu odgovarajućih instrumenata. Za sve to potrebne su i odgovarajuće informacije.
Strategijsko upravljanje razvojem industrije podrazumeva moderna upravljačka znanja, veštine i modernu tehnologiju donošenja odluka. To je, u stvari, veoma složena funkcija skopčana sa naučnim aktivnostima kao što su:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rubrike Kultura u internet izdanjima dnevnih listova Večernje novosti, Politika i Bli derrick 0 1,607 08-02-2013 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi POLITIKA Maja 0 3,108 11-03-2012 09:26 PM
zadnja poruka: Maja
  Monetarna politika Maja 0 1,934 02-02-2012 04:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Veliki izborni utorak – dvije pobjede Georgea W. Busha - politika Dzemala 0 1,224 25-06-2010 04:05 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Industrijska tehnologija - zavojni materijali Dzemala 0 3,566 22-06-2010 03:25 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: