Humanizam u menadžmentu obrazovanja - esej

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Humanizam u menadžmentu obrazovanja - esej
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Teorijska saznanja o menadžmentu od sredine XX stoljeca, često se grupiraju oko pojedinih "škola mišljenja" od kojih se posebno izdvajaju procesualna ili funkcionalistička, empirijska, bihejvioristička, socijalno-sistemska, matematička, komparativistička i škola odlučivanja. I pored brojnih razlika, gotovo svi pripadnici navedenih "škola" su saglasni s tim da se u širem smislu menadžment može odrediti kao integrativni, kontinuirani proces kontrole ljudskog ponašanja koji se ostvaruje kroz različite aktivnosti pružanja pomoći, radi poboljšanja performanse organizacije. U tom kontekstu i menadžment znanja često se određuje kao proces kontrole znanja koje stoji u osnovi ponašanja članova grupe kojom se upravlja, u cilju poboljšanja performanse, odnosno kao proces kojim se kontrolišu korištenje i prenošenje znanja i vještina vezanih za rad, grupu i okruženje u kome ona djeluje. No, ovakvo, u osnovi dehumanizirano stanovište koje u fokus postavlja kontrolu ponašanja i performansu organizacije, nije u skladu sa svojim humanistickim orijentacijama.

Obrazovanje razvija ljudske kapacitete kao što su humanost, empatija, altruizam, susretljivost, komunikativnost, profesionalne i druge kompetencije. Bez ovih svojstava ličnosti savremena civilizacija ne bi mogla opstati. U tržišnoj utakmici koja vlada savremenim svijetom države se trude da planski i organizovano razviju ove kvalitete kod svojih građana. Nastavni planovi i programi se permanentno mijenjaju i osavremenjavaju kako bi se sačuvala tradicija, s jedne strane, i razvile kvalitete potrebne za život u XXI vijeku, s druge strane. Sazrelo je shvatanje da su danas ljudski kapaciteti osnova progresa dražava i naroda. Čovjek sa svojim intelektualnim, emocionalnim, socijalnim i radnim kapacitetima predstavlja najznačajniji izvor moći i bogatstva nacije ili države. Sociologija obrazovanja se upravo bavi odnosom individualnih mogućnosti i objektivnih društvenih okolnosti u kojima se one razvijaju.

Sadržaj

UVOD 3
1 Humanizacija menadžmenta obrazovanja 4
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:40 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza produktivnosti - esej derrick 0 2,009 26-02-2014 12:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Informacijske tehnologije u menadžmentu derrick 0 1,805 26-02-2014 12:29 AM
zadnja poruka: derrick
  Kontrola u međunarodnom menadžmentu derrick 0 1,222 26-02-2014 12:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Kontrola u menadžmentu derrick 0 1,726 19-09-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Teorija Z Williama Ouchi-ja i njena primena u bezbednosnom menadžmentu Maja 0 2,014 22-03-2012 05:50 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: