Hrvatske železnice

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hrvatske železnice
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodne spedicije.

Međunarodna železnička unija (UIC ) utemeljena je 20. juna 1922. Njeno sedište nalazi se u Parizu. Temeljan UIC-ov zadatak je uskladiti i poboljšati uslove u kojima se železnice osnivaju i vode kako bi se olakšao međunarodni prevoz. Drugim rečima, UIC-u je poveren zadatak da normira uslove pod kojima se obavlja železnički prevoz. UIC-ov primarni zadatak: usklađivati međunarodne operativne uslove na železnici.
UIC-ov zadatak:
• Razvijati i organizovati saradnju među železnicama širom sveta.
• Normirati operativne uslove na železnici.
• Podsticati konkurentnost železničkog prevoza predvodeći međunarodne projekte na području putničkog prevoza, teretnog prevoza i infrastrukture, sastava IT, istraživanja, gospodarstva, okoline, upravljanja.
• Predstavljati železnički prevozni sektor i razvijati saradnju s mnogobrojnim međunarodnim, političkim, gospodarskim i trgovačkim organizacijama.
Izazovi današnjice za UIC:
• Odgovoriti na tržišne i ekološke izazove i stvoriti uslove za to da železnički prevoz u 21. veku bude uspešan
• U prevoznoj politici postići priznanje prednosti železničkog prometa upoređenju s drugim prometnim granama.
• Slediti razvoj liberalizacije železničkog prevoza u Evropi (primena EU-ovih smernica).
• Ubrzati integraciju železničkog sastava na panevropskoj mreži.
• Pomoći železničkim preduzećima da optimiziraju svoje ekonomske rezultate.
• Odgovoriti na izazov saradnje među železnicama na globalnoj mreži.

1.1. UIC u srcu sastava za međunarodnu saradnju među železnicama

Plan UIC-ovih delovanja, za koji su železnička preduzeća zajednički pripremila i sastavila nacrt, utvrđuje glavne smernice za stvaranje poverenja koje podupire saradnju među železnicama. Temeljna svrha UIC plana jeste poboljšati konkurentnost železničkog prevoza. Jedan od glavnih UIC-ovih zadataka jeste pronaći i primeniti tehnička i operativna rešenja za povećanje delotvornosti železničkog preduzeća kao i za povećanje kvaliteta usluga njihovim korisnicima.
U plan UIC-ovih delovanja uključeni su sledeći ključni ciljevi:
• Iskoristiti na najbolji način tradicionalne prednosti železničkog sastava (izvršenje, sigurnost, pouzdanost itd.).
• Tražiti celokupnu koheziju železničkog prevoznog sastava, posebno s obzirom na interoperabilnost i sigurnost nasuprot stalno rastućem broju subjekata zainteresovanih za železnički prevoz (integrsana preduzeća, infrastrukturni upravitelji, operatori).
• Učiniti kvalitet strateškim delom usluga koje se pružaju u putničkom i teretnom prevozu.
• Pojačati ekološke prednosti železnice.
• Poboljšati delotvornost železničkog sastava i smanjiti troškove.
UIC istovremeno pokreću tri primarna cilja:
• podstaknuti primenu politike liberalizacije i otvaranja železničke pružne mreže, posebno u Evropi u saradnji sa Zajednicom evropskih železnica (CER) i Upraviteljima infrastrukture evropskih železnica (EIM)
• stvoriti integrisanu železničku mrežu kroz celi evropski kontinent (stvoriti uslove za tehničku, operativnu, komercijalnu, pravnu, regulativnu i ljudsku integraciju)
• promicati međukontinentalnu i svetsku saradnju između subjekata zainteresovanih za železnički prevoz na korist svih UIC-ovih članica
Dana 10. juna 1992. Hrvatske željeznice primljene su u UIC kao ravnopravna članica, tj. kao samostalna železnička uprava. Zakonom o podeli trgovačkog društva HŽ Hrvatske željeznice d.o.o. (NN 153/05) odredeno je razdvajanje društva HŽ Hrvatske železnice d.o.o. na nova društva za poslovna područja: upravljanje, održavanje i izgradnju železnicke infrastrukture; prevoz putnika; prevoz tereta i vuču vozova. Povodom toga, Vlada RH je Izjavom o osnivanju društva HŽ Infrastruktura d.o.o., za upravljanje, održavanje i izgradnju železničke infrastrukture od 30. avgusta 2006. osnovala trgovačko društvo HŽ Infrastruktura d.o.o. Istim zakonom osnovano je i peto društvo, HŽ Holding d.o.o. RH je svoje udele u cetiri novo osnovana društva prenela na HŽ Holding d.o.o.
Železnicka infrastruktura u Republici Hrvatskoj je javno dobro u opstoj upotrebi u vlasništvu Republike Hrvatske, koje pod jednakim uslovima mogu koristiti svi zainteresovani železnicki prevoznici, na nacin koji je propisan Zakonom o železnici (NN 123/03, 30/04, 153/05, 79/07).
Upravljanje železnickom infrastrukturom obavlja direktor infrastrukture, pravna osoba koju odredi vlasnik železnicke infrastrukture tj. Republika Hrvatska.

Temeljem Zakona o podeli trgovackog društva HŽ Hrvatske železnice d.o.o., sa danom upisa u sudski registar HŽ Infrastruktura d.o.o. je u posed, na korišćenje i upravljanje preuzela železnicku infrastrukturu koja je opšte dobro u javnoj upotrebi. HŽ Infrastruktura d.o.o. je Rešenjem Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Klasa: UP/I-341-01/07-01/8, urbroj: 530-08-07-5 od 23. maja 2007. godine stekla pravo na upravljanje, održavanje i izgradnju železnicke infrastrukture na rok od 5 godina. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je donelo Rešenje o sigurnosti za obavljanje delatnosti upravljanja železnickom infrastrukturom, Klasa: UP/I-341-01/07-01/2, urbroj: 530-08-07-2 od 24. maja 2007. na rok od 5 godina.

SADRŽAJ
1. MEĐUNARODNA ŽELEZNIČKA UNIJA 3
1.1. UIC u srcu sastava za međunarodnu saradnju među železnicama 4
2. USLUGE 7
3. HRVATSKE ŽELEZNICE NA PANEVROPSKIM KORIDORIMA 8
4. OŠTEĆIVANJE VOZOVA I ŽELEZNIČKIH STAJALIŠTA 9
5. LJUDSKI RESURSI U HŽ-u: DO KRAJA MESECA JUNA 2007. 11
6. REZULTATI POSLOVANJA HŽ-PUTNIČKOG PREVOZA U 2007.GODINI 12
6.1. Promene u redu vožnje za 2007/2008. 12
6.2. Promena voznog reda u putničkom prevozu 13
6.3. Unutrašnji daljinski prevoz 14
6.4. Unutrašnji lokalni prevoz 14
6.5. Gradsko-prigradski saobraćaj 15
7. PRIKAZ PODATAKA O POSLOVANJU PREDUZEĆA U SASTAVU HOLDINGA HŽ-HRVATSKE ŽELEZNICE U 2007. 16
8. REZULTATI POSLOVANJA HOLDINGA HŽ-HRVATSKE ŽELEZNICE OD JANUARA DO NOVEMBRA 2007. 19
8.1. Opseg prevoza 19
8.2. Ekonomski rezultat 20
8.3. Plate i broj zaposlenih 21
9. ZAKLJUČAK 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-06-2010 12:12 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Modul 1 - ekspoatacija zeleznice zekan 0 3,031 09-09-2010 02:10 PM
zadnja poruka: zekan
  Hrvatske železnice - saobraćaj - timp-a1 zekan 0 3,000 09-09-2010 02:06 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: