Finansijsko planiranje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijsko planiranje
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pod pojmom planiranja podrazumeva se jedna od elementarnih funkcija menadžmenta. Planiranjem se identifikuje kuda se želi ići, zašto se tamo želi ići, kako će se stići, da li je potrebna kooperacija i kako će se znati da li je put ispravan ili ne.

Planiranje predstavlja fazu procesa upravljanja u kojoj se donose odluke o ciljevima, programima, planovima i strategijama, kojima se usmerava celokupna aktivnost budžetske ustanove. Planiranje je i dinamički proces, kojim se ustanova prilagođava unutrašnjim i spoljnim promenama. Ustanova planiranjem, na osnovu analize prošlosti i sagledavanja budućnosti, vrši izbor ciljeva i načina za njihovo ostvarenje putem planova, programa, strategija itd.

Planiranje se ne ograničava na prognozu budućih događaja, već pretpostavlja svesnu organizovanu akciju da se budućnost kontroliše. Planiranjem budžetska ustanova nastoji da u najvećoj mogućoj meri postane tvorac sopstvene budućnosti.

Ovo je danas posebna naučno stručna oblast, ali, kao i sve discipline koje su okrenute budućnosti, nije egzaktna naučna disciplina. Međutim, planiranje ima određene koncepcije i terminologiju, bez čijeg poznavanja nema racionalnog donošenja planskih odluka i njihovog efikasnog sprovođenja.

Planovi, kao i ciljevi, programi i strategija su deo ishoda procesa planiranja, pa se samim tim planiranje ne može svesti islključivo na izradu planova. Osnovna je greška ako se planiranje svodi isključivo na sredstvo ili metod upravljanja, odnosno na tehničku izradu finansijskog plana, s obzirom na to da je samo planiranje primarna faza i suština procesa upravljanja.

Planovi u zavisnosti od vremena koje obuhvataju dele se na:
-Dugoročne – imaju strategijski karakter i prave se po pravilu za rok od 10 godina;
-Srednjeročne – prave se po pravilu za rok od 3 do 5 godina;
-Kratkoročne – zasnovani su na raspoloživom budžetu, a prave se na period od godinu dana, mesec dana ili tri meseca.

Na osnovu toga da li se odnosi na dugoročne ili kratkoročne ciljeve, planiranje može biti:
-Strategijsko i
-Operativno.

Strategijsko planiranje predstavlja utvrđivanje strategijskih planova, odnosno planova za realizaciju opštih ciljeva organizacije, koji će se ostvariti kroz nekoliko godina ili decenija. Strategijskim planiranjem bavi se top menadžment.

Proces strategijskog planiranja obuhvata pet faza:
1.analiza okruženja;
2.definisanje misije i vizije;
3.razvoj opštih ciljeva;
4.kreiranje strategije implementacije;
5.alokacija resursa neophodnih za ostvarenje ciljeva.

Operativno planiranje prestavlja utvrđivanje planova koji sadrže detalje za realizaciju ili primenu strategijskih planova tokom svakodnevnog poslovanja. Uglavnom se prave za period od godinu dana i koncentrisani su na konkretnu delatnost ustanove. Operativno planiranje determinisano je nizom dugoročnih trajnih planova. Ti planovi obuhvataju:
-procedure,
-politiku i
-pravila potrebna za stvaranje operativnih planova i budžeta.

Za razliku od dugoročnih, jednokratni pojedinačni planovi i budžeti prave se za specifični operativni period, npr.godinu dana. U njih spadaju:
-Budžeti;
-Programi;
-Projekti.

Efikasno i sistematično planiranje podrazumeva sinergiju prethodno opisanih tipova planiranja, pri čemu strategijsko planiranje definiše okvir, a operativno planiranje preciznu operacionalizaciju aktivnosti koje dovode do ispunjenja dugoročnih ciljeva poslovanja budžetske ustanove.

IZRADA PLANA

Osnovni cilj ove faze je izrada predloga ukupnog plana poslovanja na nivou ustanove za određeni vremenski period pri čemu se podrazumeva period od jedne godine.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:32 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Civilno planiranje za vanredne situacije (cep) derrick 0 2,677 11-10-2013 03:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i programiranje nastave fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi derrick 0 1,978 08-02-2013 11:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i politika preduzeća u razvijenoj kapitalističkoj privredi Vesnica 0 1,788 12-05-2010 09:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Planiranje izgradnje Vesnica 0 2,177 10-05-2010 12:36 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategijsko poslovno planiranje - menadžment derrick 0 3,345 29-01-2010 03:37 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: