Strategijsko poslovno planiranje - menadžment

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Strategijsko poslovno planiranje - menadžment


Osnovni cilj preduzeća je definisan kao maksimizacija profita, opstanak, rast i razvoj. Osnovni cilj menadžmenta je ostvarivanje definisanog cilja.

Profitabilno poslovanje moguće je realizovati na tržistu samo u slučaju da su potrebe i želje važnih interesnih grupa zadovoljene. Specifičnost tržišnog života je jednom rečju izražena kroz neophodnost stalnog pobedničkog potvrdjivanja poslovnih subjekata na konkurentskom tržištu, kako i u sadašnjem tako i u budućem vremenu. Osnovni uslov tržišnog života organizacije je konstituisanje adaptilne poslovne strategije koja ce joj obezbediti permanentno profitabilno poslovanje. Neuspeh u izboru strateških pravaca ili sprovodjenju izabrane poslovne strategije razvoja vrlo brzo dovodi poslovni subjekat u inferiorni položaj u odnosu na konkurente, sto za posledicu ima „brisanje“ sa tržišne mape.

Planiranje je prva i suštinska faza procesa menadžmenta kao i bitna odgovornost svih menadžerskih nivoa. Planiranje predstavlja formulisanje ciljeva i načina njihovog ostvarenja koje je koordinirano sa stvaranjem i prilagođavanjem osganizacione strukture, stila vođenja i modela kontrole. Rezultat procesa planiranja su planske odluke. Osnovnu plansku odluku predstavljaju ciljevi. Ciljevi predstavljaju željeno stanje ili stepen poboljšanja sadašnjeg stanja. Druge planske odluke, strategija, biznis plan i projekat, služe realizaciji ciljeva.

Planiranje se realizuje u ciklusima, započinje predviđanjem trendova, nastavija se preduzimanjem odgovarajućih akcija, a završava se praćenjem efekata preduzetih akcija. Proces planiranja je tesno povezan sa procesima odlučivanja i kontrole. Proces planiranja se odvija u svim organizacionim delovima preduzeća i na svim nivoima upravljanja a kvalitet planiranja na svakom hijerarhijskom nivou zavisi od sposobnosti, znanja i količine i kvaliteta informacija kojima raspožu menadžeri na različitim nivoima.

Strateško planiranje je kontinualni proces u kome se preispituju interne mogućnosti (snaga i slabosti) i analizira globalno tržište (identifikuju šanse i pretnje) da bi se opisali strateški ciljevi i konstituiasala optimalna strategija razvoja. Usvojena strategija je osnov za dalju implementaciju planskih akcija , programa i projekata u cijlu adaptiranja organizacionih resursa za produkciju prilagodjenih proizvoda ili uspeha budućim potrebama klijenata na konkurentskom tržištu.Nove prilike i pretnje pojavljuju se iznenada na tržištu i zahtevaju brzi odgovor same organizacije. Strategija koja je bila odgovarajuća i uspešna u prošlosti teško da će biti pogodna u sadašnjosti a postaće potpuno prevazidjena za primenu u budućnosti.

Strategija je prema Asnoffu vidjena kao operator koji je dizajniran da transformiše firmu sa sadašnje pozicije, u poziciju opisanu preko ciljeva na osnovu koje poslovni subjekt prinudno razvija svoje sposobnosti i potencijale. Strategija se moze definisati i kao set akcija koje organizacija preduzima, u cilju optimizacije upotrebe svojih resursa da bi na tržištu ponudila odgovarajuće proizvode ili usluge po cenama, koje su kupci spremni da plate.

Postoje( bar ) tri fundamentalna elementa strategije i to :
1. svesnost - razmevanje strateške pozicije
2. formulacija - izbor odgovarajuće strategije
3. implementacija - realizacija izabrane strategije

PROCES STRATEŠKOG PLANIRANJA

Implementacija strateškog planiranja je proces koji zahteva primenu i poštovanje niza različitih planskih procedura. Uspešnost strategijskog planiranja je u direktnoj zavisnosti od stepena integracije: strategije, strateških ciljeva, budžeta i akcionih programa. Asnoff, poznati teoretičar strateskog planiranja, naglasio je da je i procesu implementacije strateških planova prvi korak konverzija planiranih nivoa u koordinisane akcione programe (akcione planove) za različite organizacione jedinice preduzeća. Akcioni programi konkretizuju detaljno: planove, akcije, ciljeve, kvantitete, kontrolne tačke i prekretnice. Resursi budžeta obuhvataju: planirane prihode, kapitalne i operativne troškove i finansijske tokove za podršku programima. Akcioni programi i resursi budžeta formiraju osnov za profitni budžet i merilo su neto troškova, dostignute efektivnosti pretpostavljenih planiranih i realizovanih nivoa. Empirijska istraživanja su pokazala da organizacije više koriste jednostavnije modele budžeta (kapitalno i troškovno budžetiranje) kao osnovno plansko orudje za sprovodjenje biznis plana.

SHEMA PROCESA STRATEGIJSKOG PLANIRANJA

Ovaj proces se najbolje moze objasniti putem shematskim prikaza njegovih elemenata, faza, korelativnih veza i posledicnih implikacija. U teoriji najčešce se koriste sheme koje detaljno objasnjavaju proces strateškog planiranja na nekonvencionalan i konvencionalan nacin.

NEKONVENCIONALAN PRISTUP

Prema Mintzbergeru shema strateškog planiranja (slika 1.) pokazuje međusobne interne veze elemenata i faza strateškog planiranja. Na prikazanoj shemi moze se jasno uočiti da su strateški ciljevi postavljeni iznad strategija i da zajedno konstituišu formulaciju. Iz strateške formulacije proizilaze programi i akcije (akcioni planovi). Važno je uočiti da se budžet organizacije konstituiše na osnovu strategije, ciljeva, i programa, a da faza implementacije znači operativnu primenu kooordiniranih programa i akcija. Naglašeno je postojanje povratne sprege tako da programi povratno mogu takodje izazvati modifikacije strategije. Posledice ovih programskih promena moraju biti inkorporirane u rutinizirano finansijsko budžetiranje.

KONVENCIONALAN PRISTUP

Prikaz konvencionalnog procesa strategijskog planiranja je dat na slici2. Zapaža se visoka kompleksnost međusobnih veza i povratnih uticaja u procesu planiranja u užem smislu. Na shemi je eksplicitno i naglašena važnost kontrolnog procesa prilikom implementacije strateškog plana. Konvencionalni prikaz procesa strateškog planiranja je i najčešće primenjeni empirijski obrazac za strateško planiranje.

[Slika: 86047379.png]
Slika1. Nekonvencionalna shema procesa strateškog planiranja


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:37 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Civilno planiranje za vanredne situacije (cep) derrick 0 3,045 11-10-2013 03:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovno pregovaranje, ugovori i odnosi derrick 0 1,943 04-08-2013 12:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i programiranje nastave fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi derrick 0 2,222 08-02-2013 11:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i politika preduzeća u razvijenoj kapitalističkoj privredi Vesnica 0 2,010 12-05-2010 09:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Pravo konkurencije - poslovno pravo Vesnica 0 2,422 11-05-2010 09:21 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: