Planiranje izgradnje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Planiranje izgradnje
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Naselje Gornja Toplica sa Banjom Vrujci leži u maloj kotlini reke Toplice, desne pritoke Kolubare. sastavni je deo opštine Mionica i Kolubarskog okruga. Smešteno je u severnom podnožju planine Suvobor, na prelazu ili oblasti Kolubare u Podgorinu. Toplička kotlina je okružena obroncima Suvobora, berkovačkim brdima na istoku i popadićkim planinama na zapadu, a prema severoistoku se širi.
Postojeći banjski kompleks (hotel, bazeni, kupatila, rehabilitacioni centar, sportski tereni) formiran je na početku rečne terase između Toplice i Lekovite reke. Centar naselja naslonjen je na raskrsnicu u kojoj se susreću put pored Reke i regionalni put P202, na prilazu iz pravca Ljiga. Ostali delovi naselja izgrađeni su po obodu kotline i na terasama reka i potoka. Izgrađeni delovi opasani su poljuprivrednim površinama i kompleksima postojećih šuma.
Očuvano prirodno okruženje i organizovano korišćenje lekovite vode povećali su interesovanje za turističkim aktivnostima, ne samo iz neposrednog okruženja.
Prema analizama ukupnog stanja prirodnih i stvorenih karakteristika prostora, izvršenih u programu za izradu Plana generalne regulacije za naselje Gornja Toplica, definisani su jasno problemi i prespektive područja Plana generalne regulacije. Na globalnom nivou oni su:
Priblemi:
•nedovoljna opremljenost krupnom i komunalnom infrastrukturom, objektima prateće suprastrukture i banjskim kapacitetima;
•potreba za ograničenjem prostornog i programskog razvoja postojeće zone u kojoj se vrši flaširanje slabomineralne vode sa magacinskim prostorom i ograničenje vrsta ostalog poslovanja, radi stvaranja najpovoljnijih uslova za formiranje banje i banjskog naselja;
•nedefinisane zone zaštite izvorišta slabomineralne vode i način korišćenja zemljišta u okviru tih zona;
•nedostatak potrebnih ispitivanja zemljišta za novu izgradnju i moguću rekonstrukciju, naročito u zoni urbanističke celine Banja Vrujci kao i zbog očuvanja podzemnih izvorišta banjske vode;
•potreba stvaranja ovih preduslova za izradu elaborata na osnovu koga urbanistička celina Banja Vrujci treba i zvanično da bude proglašena za banju, u skladu sa Zakonom o banjama.
Perspektive razvoja:
•postojećom do sada donetom dokumentacijom (PPRS, RPP Kolubarskog okruga, PPO Mionica) otvoren je kontinualni, sistemski proces izrade potrebne nove dokumentacije za dalji razvoj područja Plana generalne regulacije;
•naselje Gornja Toplica i Banja Vrujci sa lekovitom slabomineralnom vodom, značajni su ne samo za svoje neposredno okruženje. Taj značaj, pravim programima i njihovom realizacijom, treba da bude i stvarno podignut na nacionalni nivo, pa i da ga prevaziđe.

Stanovništvo:

Broj stanovnika i njihova strukturalna obeležja, kao i oblici migracionih kretanja, jesu bitan potencijal razvoja određenog područja. Sadržaji banjskog naselja, treba osim sopstvenih razvojnih da zadovolje, po većem broju funkcija i potreba stanovništva iz mnogo šireg okruženja. Kao uzročno-posledična veza sledi povećanje obima ukupne izgradnje, značajno ulaganje u komunalnu opremu i ukupno uređenje naselja, a rezultati su: porast broja stalnih i povremenih stanovnika, promene kvalitativne strukture stanovništva i nove savremene urbane odlike ovog područja.
U poslednjih 20 godina ukupan broj stanovnika opštine i okruga opada, na području Plana generalne regulacije ono se uvećava, a prosečna veličina domaćinstva svodi se na oko 3 člana. Do 2020. godine na području plana očekuje se oko 340 stalnih stanovnika, a u skladu sa opremanjem banje i do 500. Najužu gravitacionu zonu zahvata ovog područja Plana generalne regulacije čini i stanovništvo iz naselja Popadić, Rakari i Berkovac, čiji delovi nisu obuhvaćeni planom. Njihov broj (postojećih oko 1600 i očekivanih oko 1800 u 2020. godini) nije zanemarljiv i uticaće na ukupno planirano opremanje naselja. Gornja Toplica kao centaru zajednice sela gravitira 6 naselja: Rakari, Berkovac, Popadić, Gunjica, Dučić i Todorin Do, sa ukupno 3-4000 stalnih stanovnika, zajedno sa Gornjom Toplicom.
Stanovništvo, kao jedan od osnovnih pokretačkih resursa, predstavljaće i u narednom periodu važan činilac razvoja ovog prostora.

Ekonomski razvoj:

Razvoj ovog naselja treba da bude zasnovan na korišćenju i nadgradnji postojećih resursa koje pruža neposredno okruženje, u kućnoj radinosti, na uvođenju poslovanja u centrima, banjskim i apartmanskim kompleksima i u zoni stanovanja i jačanju kvartarnih delatnosti u postojećim i novim kompleksima.

Veze sa okruženjem:

Razvijena saobraćajna infrastruktura je jedan od važnih preduslova za razvoj uopšte, a posebno za razvoj turističke privrede. Ovo naselje ima i te prednosti uz njihovo kontinuelno unapređenje.
Sa Ibarskom magistralom Gornja Toplica sa Banjom Vrujci povezana je preko dva priključka: kod Ljiga (11 km) i kod Županjca (27 km). Na drugi magistralni put Loznica – Valjevo – Lajkovac – Lazarevac, priključak je dug 17 km.
Za vezu sa regionalnim putem Valjevo – Divci – Mionica – Ljig, naselje je povezano priključkom od 1,2 km. Od drugog regionalnog puta Beograd – Županjac – Bogovađa – Mionica – Divčibare, Banja Vrujci je udaljena samo 9 km.

DRŽAVNI PROPISI (REGULATIVE)

Plan generalne regulacije za naselje Gornja Toplica:


Na osnovu člana 54. Zakona o planiranju i izgradnji i člana 18. tačka 4. Statuta opštine Mionica, Skupština opštine Mionica donela je Plan generalne regulacije za naselje Gornja Toplica.
Urbanistička zona Banje Vrujci, definisana Planom generalne regulacije za naselje Gornja Toplica, obuhvata centralnu zonu naselja Gornje Toplice, između reka Toplice i Lekovite reke u ukupnoj površini od 25,50 ha. Planom generalne regulacije Podeljena je na dve urbanističke celine: Izvori sa 5,50 ha, koja obuhvata prostor sa postojećim hotelskim kapacitetima i Nova Banja sa oko 20,00 ha, koja obuhvata prostor od zone izvora do nove crkve, u kojoj se planira intenzivna gradnja novih banjskih kapaciteta, uređenje banjskog parka i najviše objekata sa pratećim komercijalnim sadržajima i uslugama.
Međutim, šire područje Banje Vrujci, činiće svakako, bar ceo zahvat Plana generalne regulacije, kao najuža zona gravitacije, u kojoj se obezbeđuju: apartmenski smeštaj u porodičnim objektima, apartmanski i pansionski smeštaj u za to namenjenim blokovima, objekti i kapaciteti pratećih usluga iz oblasti tercijarnih i kvartarnih delatnosti, naseljenskih uređenih zelenih i rekreacionih površina u svim oblicima vlasništva.

Plan detaljne regulacije za urbanističku zonu Banje Vrujci:


Na osnovu člana 54. Zakona o planiranju i izgradnji i člana 10. stav 1 tačka 4 Statuta opštine Mionica, Skupština opštine Mionica donela je 25.03.2008. godine Plan detanjne regulacije za urbanističku zonu Banje Vrujci.
Hotel „Kondir“ se nalazi u Banji Vrujci. Na osnovu Plana detaljne regulacije za urbanističku zonu Banje Vrujci hotel se nalazi van centralne zone detaljne regulacije.

Akt o urbanističkim uslovima:

Opštinska uprava Mionica na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji izdala je Akt o urbanističkim uslovima za izgradnju poslovnog objekta kojim su utvrđeni urbanistički uslovi za uređenje prostora za izgradnju idejnog projekta i građenje objekta.
Izgradnja turističko-ugostiteljskog odjekta, hotel „Kondir“ je obavljena u skladu sa Aktom o urbanističkim uslovima.

PLANIRANJE OBJEKTA


Nakon prihvatanja analize izvodljivosti ( procena lokalnog područja, analiza tržišta smeštajnih usluga, predloženi objekat i finansijska analiza) i donošenja odluke o nastavku predinvesticionih aktivnosti, sledi detaljna analiza i razrada prihvatljivosti globalnih elemenata koji su u njoj sadržani. U direktivnom projektu ili projektnom zadatku, razrađen je tehnološki proces, definitivno su utvrđene veličine pojedinih sadržaja i određeni su durgi elementi projekta izraženi njegovim ekonomskim optimumom.
Izrada direktivnog projekta ili projektnog zadatka je polazna osnova za izgradnju objekta. Baza idejnog projekta je direktivni projekat. Dobro izrađen idejni projekat predstavlja bazu za glavni projekat. U glavnom projektu su obuhvaćeni svi građevinski i zanatski radovi.
Prilikom izrade tehničke dokumentacije za ugostiteljsko-turistički objekat korišćeni su sledeći propisi:
-Zakon o planiranju i izgradnji,
-Zakon o vodama,
-Zakon o zaštiti od požara,
-Zakon o zaštiti na radu,
-Zakon o zaštiti životne sredine,
-Zakon o standardizaciji,
-Pravilnik o analizi uticaja objekta odnosno radova na životnu sredinu,
-Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za izvođene zidova zgrada,
-Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za beton i armirani beton,
-Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za toplotnu zaštitu zgrada,
-Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za provetravanje u stambenim zgradama,
-Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za zvučnu zaštitu zgrade,
-Pravilnik o tehničkim normativima za projektovanje i izvođenje završnih radova u građevinarstvu,
-Pravilnik o tehničkim normativima za hidrantsku mrežu za gašenje požara,
-Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara,
-Pravilnik o tehničkim normativima za sisteme za odvajanje dima i toplote nastale u požaru,
-Pravilnik o tehničkim merama i normativima za ugljovodonične hidroizolacije krovova i terasa,
-Pravilnik o tehničkim merama i normativima za zaštitu čeličnih konstrukcija od korozije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:36 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Civilno planiranje za vanredne situacije (cep) derrick 0 2,677 11-10-2013 03:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i programiranje nastave fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi derrick 0 1,978 08-02-2013 11:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Projekat izgradnje stambene zgrade Vesnica 0 3,499 13-05-2010 01:42 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Planiranje i politika preduzeća u razvijenoj kapitalističkoj privredi Vesnica 0 1,788 12-05-2010 09:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Finansijsko planiranje Vesnica 0 2,366 10-05-2010 12:32 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: