Filip II Makedonski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Filip II Makedonski
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Makedonija je u periodu pre Filipa II Makedoskog, obuhvatala prostor severno od Tesalije, uglavnom do Ohridskog i Prespanskog jezera, paralelno do reke Strimon (Struma), što je činilo njenu severnu i istočnu granicu, gde se nalazila Trakija. Sa zapada, uglavnom opisanom linijom današnje granice sa Albanijom, graničila se sa ilirskim i epirskim teritorijama.
Plodne doline Haliakmona, Aksiosa, Strimona, od najranijih vremena, bile su pogodne za razvoj zemljoradnje. Takođe od najranijih vremena, veoma je bilo zastupljeno i stočarstvo, naročito gajenje konja, čemu je pogodovalo obilje planinskih pašnjaka. Prvi stanovnici su se bavili rudarstvom, kao i obradom drvne građe, koja se izvozila, a zastupljena je bila i proizvodnja katrana i smole.
Do danas se pouzdano ne zna kakva je bila etnička pripadnost prvih Makedonaca. Tačnije, do danas je u nauci ostalo važeće mišljenje da su ti Makedonci bili mešavina Grka sa severnim ne-grčkim narodima, no ni ovo se do danas ne smatra konačnim stavom. Jezik antičkih Makedonaca, takođe nam uglavnom nije poznat niti rekonstruisan.

Što se pak tiče predanja o helenskom poreklu makedonskih kraljeva, Grci su ih još u petom veku pre Hrista smatrali tačnim, što bi se moglo protumačiti da je položaj Helena u makedonskoj državi bio veoma visok.
Među vladajućim rodovima, koji su bili veleposednici i organizovali narodne skupštine, kojima su prisustvovali svi Makedonci sposobni da nose oružje, postepeno se istakao rod Argeada, koji uspostavlja prevlast nad velikim dijelom tadašnje Makedonije. Tokom vremena, iako nije postojala institucija nasledne vlasti, Argeadi stvaraju monarhiju.
U vrijeme kralja Amnite I, što je period Grčko-persijskih ratova, Makedonija priznaje vlast Persijanaca, ali se ubrzo oslobađa persijske prevlasti.
Prvi istaknutiji kralj iz kuće Agreada, bio je Amnitin sin Aleksandar (498 - 454 pre Hrista). On se ne sukobljava sa Persijancima, ali širi teritoriju države osvajajući susedne nezavisne oblasti, učvršćujući svoju vlast. On je prvi koga Heleni priznaju za srodnika i dozvoljavaju mu učešće na Olimpijskim igrama. Njegovi naslednici ućvršćuju državu i proširuju teritoriju.

Kralj Arhelaj I (419 - 399 pre Hrista), sprovodi niz reformi kako bi ojačao centralnu vlast. On je gradio utvrđenja, presecao puteve, ojačao vojsku, a naročito konjicu, usavršivši joj naoružanje. Po redu, on je deveti kralj. Premešta prestonicu iz grada Ege u grad Pelu. Na svoj dvor, on počinje da dovodi poznate Grke, čime se može smatrati i početak helenizacije Makedonije. Naročito dobre odnose, održavao je sa Atinom, što se ispoljavalo i u nekoliko zajedničkih vojnih pohoda, kao i gušenja ustanaka i u Makedoniji i u Atini. Ubijen je 399. pre Hrista, a poslije njega se u kratkom vremenskom periodu (399 - 390 pre Hrista), menjaju tri kralja: Arhelaj II, Amnita II i Pausanija.
Amnita III (390 - 369 pre Hrista), uspeva da suzbije unutrašnje nemire. Vodio je rat sa Ilirima i sa njima sklapa ugovor koji brzo biva narušen od strane grada Olinta. Posle njegove smrti, u Makedoniji je ponovo anarhija i borba za vlast. 365. godin pre Hrista, na presto stupa mlađi Amnitin sin Perdika III koji ponovo zavodi red u zemlji. Za vreme Perdike III zabeležena je velika diplomatska aktivnost. On sklapa i raskida ugovore sa grčkim savezima i gradovima, dok se sa drugima sukobljava. Gine 360. pre Hrista, u borbi sa Ilirima.
Nakon Perdike III na vlast u Makedoniji, dolazi Filip II Makedonski, koji će i biti predmet ovog rada.

Filip II Makedonski

Filip II Makedonski bio je najmlađi sin Aminte III i Euridike.
Rođen je u Pelli 382. p.n.e. U mladosti (oko 368. p.n.e. - 365. p.n.e.), kada je imao 14 godina, njegov brat Aleksandar II već je bio kralj. Zbog poraza koji je pretrpeo od Tebe, morao je Epaminondi da pošalje taoce kao zalog mira. Jedan od talaca bio je i Filip. Filip je bio talac u Tebi, vodećem gradu Grčke u to vrijeme. Za vrijeme svog zatočeništva u Tebi primio je vojno i diplomatsko znanje od Epaminodasa i bio uključen u pederastijski odnos sa Pelopidasom te živio sa Pammenesom.

364. p.n.e. se vratio u Makedoniju. Kada se vratio u Pelu, politička situacija sve više mu je išla na ruku. Njegov brat Perdika, koji je nasledio Aleksandra, poginuo je i Filip je preuzima vlast u državi, ali ne odmah kao kralj, već kao namjesnik maloletnog kralja Aminte IV. Tačnije, smrt starije braće, kraljeva Aleksandra II Makedonskog i Perdiccasa III Makedonskog, mu je omogućila da preuzme prijestolje 359. godine p.n.e. Filip II Makedonski je odmah pokazao kvalitete pravog vladara i iste godine Narodna skupština mu je predala punu vlast. Naravno, i kraljevsku titulu.
Filip II Makedonski vladao je Makedonijom u razdoblju od 359 godine p.n.e. – 336. godine p.n.e. Otac je Aleksandra III Velikog i Filipa III Makedonskog.

Makedonija je pod vođstvom Filipa II Makedonskog doživela snažan politički i ekonomski razvoj.

Pod vođstvom Filipa II, Makedonija je prerasla u moćno kraljevstvo, postavši jaka i jedinstvena hegemonija na Balkanskom poluostrvu.
Filip II Makedonski bio je energičan i sposoban vladar ali i mudar diplomata.
Filip II Makedonski je ujedno i prvi kralj koji je počep da kova zlatni novac. Kovanjem zlatnog novca, makedonska država je ojačala ekonomski. Trgovina se proširila i na susedne zemlje a makedonska zlatna moneta bila je mnogo cenjena.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-05-2010 10:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Aleksandar Makedonski i njegovo doba derrick 0 2,769 09-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Antifašizam četničkog pokreta u II svetskom ratu derrick 0 1,602 09-09-2013 02:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Warner Bros (istorijski pregled – od osnivanja do kraja II sv. rata derrick 0 981 08-09-2013 10:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Stari rim - ii makedonski rat Maja 0 1,311 27-08-2012 12:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Filip II Španski Dzemala 0 1,943 08-04-2011 01:06 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: