Evropska unija-od pridruživanja do pristupanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Evropska unija-od pridruživanja do pristupanja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz medjunarodnih odnosa.

Istorijat EU

Iako ideja o ujedinjenoj Evropi seže daleko u prošlost, tek pedesete godine XX veka beleže prve korake ka današnjoj Evropskoj Uniji. Velika razaranja koja su se odigrala na tlu Evrope tokom Prvog i Drugog svetskog rata, otvorila su prostor za razmišljanje o tome kako prevazići postojeće antagonizme među evropskim državama i učiniti da se rat ne ponovi. Trebalo je naći zajednički imenitelj oko koga bi mogle da se ujedine sve, ili većina država Evrope, među kojima i, u Drugom svetskom ratu pobeđene Nemačka i Italija. Pored ovih, „ unutrašnjih razloga“ , snažan podsticaj ujedinjenju stigao je izvan Evrope, od strane Sjedinjenih Američkih Država. Uvidevši da razrušena Evropa ne može biti dostojan ekonomski partner, niti saveznik u borbi protiv nadolazećeg komunizma iz SSSR, SAD su odlučile da finansijski npomognu posleratnu konsolidaciju Evrope. Maršalov plan finansijske pomoći Evropi (1947), nazvan po tadašnjem američkom državnom sekretaru, kao jedan od uslova za dodeljivanje sredstava podrazumevao je udruživanje evropskih država i njihovu medjusobnu koordinaciju.
Prvi koraci koji su vodili ka tom cilju napravljeni su 1951 godine, kada su Francuska, Nemačka, Italija, Belgija, Luksenburg i Holandija potpisali ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik, prve nadnacionalne organizacije u Evropi. Sledeći korak u integraciji Evrope bilo je osnivanje Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) potpisivanjem Rimskih ugovora25. marta 1957 godine. 1959 godine već su napravljeni prvi koraci u liberalizaciji tržišta, 1962. počela je da se ostvaruje zajednička politika u oblasti poljoprivrede, a 1968. je okončan proces formiranja carinske unije. Prvo proširenje Zajednice desilo se 1973. godine prijemom u člansto Velike Britanije, Danske i Irske a kao uslov za prijem novih članica navedeno je jedino prihvatanje Acquis communautaire-a, sto i danas predstavlja jedan od glanih uslova za prijem novih članica.
1974. ustanovljen je Evropski savet a 1979. uspostavljen je Evropski monetarni sistem (EMS), koji je podrazumevao ništa više od kontrole kolebanja deviznih kurseva država članica zajednice.
1980.godine počele su proširenjem zajednica stupanjem Grčke u članstvo 1981.a kasnije i Španije i Portugalije 1986.godine. Novi podsticaj integraciji stigao je usvajanjem jedinstvenog evropskog akta (JEA) 1986.godine koji je učinjena prva izmena osnivačkih ugovora EZ. Kao jedan od ciljeva JEA predviđa finalizaciju zajedničkog tržišta do kraja 1992.godine. Jedinstveni evropski akt značajan je po tome što su se tada prvi put u Ugovorima našle odredbe o političkoj saradnji, i ako u oj oblasti nije bilo ni govora o nadnacionalnosti. Takođe, JEA je ozakonio postojanje i funkcionisanje Evropskog saveta i predvideo formiranje Suda prve instance, koji je počeo sa radom 1989.godine.
Ovo je vreme kada se ponovo javljaju ideje kada se ponovo javljaju ideje o monetarnoj uniji. Tadašnji predsednik komisije Delor, osmislio je plan ostvarivanja Ekonomske i monetarne unije u tri faze, što je prethodno trebalo razmotriti na međuvladinoj konferenciji. Neke od rržava članica zagovarale su ideju političke saradnje, smatrajući da bez nje nije moguća monetarna unija, pa su paralelno tekli pregovori i o političkoj uniji. Kao rezultat pregovora proizašao je Ugovor o Evropskoj uniji poznat kao Ugovor iz Mastrihta koji je potpisan 1992 godine. Ugovorom iz Mastrihta osnovana je Evropska unija sačinjena od tzv tri stuba: Prvi- tri Evropske zajednice (nadnacionalni), Drugi- saradnja u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike (ZSBP), Treći- saradnja u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova (SPUP). 1995.godine EU su se pridruzile Austrija, Finska i Švedska.

Sadržaj


Istorijat Eu ......................................................................................3

Pridruživanje Evropskoj uniji ........................................................ 5

Pozitivna iskustva proširenja ......................................................... 7

Unapređena strategija pristupanja: Pristupna partnwrstva, ISPA i SAPARD .. 8

Instrument predpristupne pomoći- IPA ........................................ 9

Pregovori o pristupanju ................................................................ 10

Zaključenje Sporazuma o pristupanju .......................................... 11

Prilog br.1 .................................................................................... 12

Zaključak ...................................................................................... 13

Literatura ...................................................................................... 14

http://www.maturskiradovi.net/eshop
02:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Evropska komisija 2 derrick 0 1,706 22-01-2013 06:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropska monetarna unija, sa posebnom analizom na posljednja aktuelna kretanja derrick 0 1,817 22-01-2013 06:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Značajna dokumenta e.u. od 1965 do 1970 g. zekan 0 1,231 09-09-2010 02:32 PM
zadnja poruka: zekan
  Evropski monetarni sistem i evropska monetarna unija Vesnica 0 2,298 30-06-2010 08:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Evropska monetarna unija Vesnica 0 3,483 30-06-2010 08:22 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: