Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša
Tematski okvir Gorskog vijenca je prošlost. Ona je inkorporirana u život Crnogoraca. Prošlost je shvaćena kao izvorište viteštva, žrtvovanja za čast i slavu, pravdu i druge etičke postulate ponosnih Crnogoraca. Oružje se slavi samo ako ga je nužda uslovila da brani ljudskost i vrlinu. Svaka druga alternativa je suvišna. Njegoš je određen u negiranju junaštva iz obesti i zlih namera: Junaštvo je car zla svakojega.

U Gorskom vijencu aktivan otpor zlu uspostavlјa se kao osnovni etički princip, što je u skladu sa crnogorskom tradicijom i kultom „slobode zlatne“. Stoga crnogorski nacionalni mit izrasta iz društvene paradigme, ratničke i plemenske, čiji je osnovni etički kanon čojstvo i junaštvo, pa se najveći broj sociokulturnih zapreka vezuje upravo za taj kult. Dakle, kulturni model je u celini podređen čojstvu i junaštvu, koji služe očuvanju slobode, plemena i vere, odnosno cilјeva koji nadrastaju individualnu egzistenciju, pa je u skladu s tim, izdaja žigosana kao najveći greh. Takav greh zaslužuje najstrožu i najsuroviju kaznu, što glas kolektiva moćno artikuliše u kolima, uz žestoke reči subjektivne ocene, kletve, invektive i pejorative upućene na račun izdajnika. U herojskom modelu sveta rat služi kao sredstvo uspostavlјanja kulturnog obrasca u čijem se centru nalazi semantička struktura čojstva i junaštva. Pošto je ona istovremeno i osnov etičkog sistema, rat koji je neophodan za njeno uspostavlјanje, postaje generator moralnih vrednosti čojstva i junaštva, to jest herojskog modela egzistencije kao najuzvišenijeg oblika postojanja.

Dakle, junaštvo je jedina sila koja se može suprotstaviti zlu, savladati ga i podrediti nekom poretku. Ako nema rata ni megdana, nema niti može biti junaka, zbog čega se u herojskom modelu sveta rat takođe uzdiže na nivo kulta: neka bude borba neprestana, pa Nјegošev Gorski vijenac i crnogorska etika propisuju aktivan otpor zlu kao svetu dužnost. Neetički čin istrage poturica, u okviru semantičkog sistema Gorskog vijenca opravdava se složenim i polivalentnim sistemom umetničke motivacije koja se zasniva na argumentima kulture, na nužnosti i neophodnosti opstanka crnogorske plemenske zajednice.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,758 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,241 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,547 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,501 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i Aristotelovo dobro Maja 0 1,380 31-07-2012 04:29 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: