Etika i geneticki inzenjering

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Etika i geneticki inzenjering
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Genetički inženjering (tehnologija rekombinovane DNK) obuhvata metode veštačkog obrazovanja novih kombinacija naslednog materijala. Činjenica da je genetički kod univerzalan omogućuje da se genetički materijal jednog organizma prenosi u drugi. Time se dobija organizam sa drugačijom kombinacijom gena, čija se DNK naziva hibridna (rekombinovana) i u prirodi se normalno nikada ne nalazi.

U zavisnosti od toga koji se deo genetičkog materijala prenosi razlikuje se:
•genski;
•hromozomski;
•genomski inženjering

U prvom se manipuliše genima, u drugom hromozomima, a u trećem celim garniturama hromozoma.

Tehnika ove metode se može objasniti na primeru bakterijske sinteze humanog (ljudskog) insulina. Suština ove tehnike je da se humani gen za insulin ugradi u plazmid bakterijske ćelije. Bakterije će zatim po uputstvu tog gena proizvoditi humani insulin.

Postupak je sledeći:
•isecanje željenog gena iz humane DNK uz pomoć enzima koji će preseći DNK na tačno određenim mestima; enzimi koji ovo omogućuju su restrikcione endonukleaze (makaze)
•presecanje plazmida istom restrikcionom endonukleazom kojom je isečena humana DNK
•posle dejstva r. endonukleaza krajevi isečaka postaju lepljivi – pošto su jednolančani teže da hibridizuju sa sebi komplementarnim lancima;
•humani gen odnosno njegovi jednolančani lepljivi krajevi hibridizuju sa krajevima isečenog plazmida;
•ligaza (lepak) spaja hibridizovane molekule pri čemu postaje rekombinovana (hibridna) DNK;
•umnožavanjem bakterija i plazmid se u njima replikuje , tako da se u svakoj bakteriji dobije nekoliko stotina plazmida;
•bakterija sada može da sintetiše humani insulin.

Ovaj primer pokazuje kako genetski inženjering može i te kako imate koristi u medicini i daje mogućnost korišćenja nekih novih metoda u lečenju i terapiji u velikom broju slučajeva.

Razvoj genetskog inženjeringa

Vruća tema, ne samo u naučnim krugovima već i u najširoj javnosti, jeste genetički inženjering.Zapravo govori o manipulisanju ljudskim genima u dva smisla:

U prvom slučaju se radi o mogućnosti genetskog inženjeringa da bi se sprečila bolest ili ublažila patnja.Menjanje gena vrši se u samom telu i to je tzv.’ somatic’ inženjering. Sa etičkog stanovišta ovaj tip genetskog inženjeringa je društveno prihvatljiv.

U drugom slučaju radi se o genetskom inženjeringu kada se menjanje gena odvija u jajčanim ćelijama, spermatozoidima ili u najranijoj fazi razvoja embriona.Tada je reč o ‘germline’ inženjeringu. Posledice se javljaju u svim sledećim generacijama a time se omogućuje i rekonstrukcija ljudske vrste. smatra da je embrio ingineering,tj odobravanje humane genetičke manipulacije i selekcije, integralni deo nove socio-političke ideologije.Razlika između ove i konzervativne ideologije ima za posledicu formiranje dva ‘soja’ (species) ljudi-GenRich i Naturals- među kojima se emotivne veze uspostavljaju koliko i između današnjeg čoveka i simpanze.Neki zastupnici germline inženjeringa (Li Silver,molekularni biolog, Princeton Univ., J. Watson,supronalazač DNK i osnivač Human Genome project, idr.) pozivaju se na ličnu slobodu i ličnu sreću, te je u društvu koje veruje u individualnu slobodu iznad svega, teško naći neku legitimnu osnovu za ograničavanje primene peroduktivne genetike.“Evolucija može biti prokleto surova, a mi kažemo da imamo perfektan genom, a tada se javljaju sankcije! Voleo bih da znam odakle dolazi ta ideja?”, pita se J. Watson.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:33 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Replikacija dnk, transkripcija, translacija i genetički kod Vesnica 0 5,298 14-05-2010 02:15 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Geneticki inzenjering Vesnica 0 6,077 04-05-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: