Geneticki inzenjering

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Geneticki inzenjering
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Razvojem saznanja i dostignuća iz molekularne biologije i naročito molekularne genetike, početkom 70-ih godina prošlog veka, omogućeno je rekombiniranje molekula DNK in vitro. Neke biohemijske metode pružile su mogućnost deljenja molekula DNK i njihovo proučavanje. Fenomen restrikcije i modifikacije omogućilo je dobivanje manjih fragmenata DNK, a njihovo spajanje in vitro, uz određene enzime, nastanak novih kombinacija naslednih osnova koji u prirodi ne postoje. Takve rekombinantne molekule DNK moguće je uneti u žive ćelije određenog domaćina (mikrobnu, biljnu, životinjsku) u kojima ti rekombinovani molekuli DNK izražavaju svoja svojstva. Da bi to bilo moguće, bilo je potrebno konstruisati nosioce (vektore) koji se u unesenom domaćinu stabilno održavaju i nasleđuju. Te tehnike nazvane tehnologijom rekombinantne DNK, ili popularnije, genetičkim inžinjeringom, značajno su unapredile i ubrzale neka temeljna istraživanja na području prirodnih nauka, te su veoma brzo pronašli put u praktičnoj primeni.

Uvod

Tehnike rekombinacije DNK, ili popularnijeg naziva genetičko inžinjerstvo, su jedno od najrevolucionarnijih dostignuća u području prirodnih nauka postignuto u zadnjih tridesetak godina. Taj skup različitih tehnika uzrokovao je i izazvao pravu revoluciju biologiji i to naročito u onom delu koji se odnosi na proučavanje naslednih osnova (gena) i funkcionisanje živih bića. Zbog mogućnosti široke primene u gotovo svim područjima prirodnih nauka kao što su biologija, medicina, agronomija, biotehnologija i druge, te tehnologije su postale naša svakodnevnica.
Cilj molekularne biologije jeste da rešava i objašnjava život i njegove procese na raznim molekulima – proučava nasleđivanje i funkcionisanja živih bića tj. proučava molekularnu genetiku. Jedno od ključnih otkrića, bitnih za genetičko inžinjerstvo, bilo je da se molekul DNK može cepati na manje delove (fragmente) pomoću restrikcionih enzima koji dele DNK na tačno određenom mestu, prepoznavajući određeni redosled purinskih i pirimidinskih baza u molekulu DNK. To je omogućilo da se tako nastali fragmenti DNK različite dužine mogu odvojiti prema veličini i po želji povezati in vitro sa drugim molekulima DNK iz potpuno drugih izvora ili živih bića, pa tako stvaraju hibridne molekule DNK kakvi u prirodi ne postoje.
Genetičko inžinjerstvo je tehnologija rekombinovane DNK, kloniranje gena i sl. Rekombinovana DNK-tehnologija omogućila je da se stvore molekuli DNK po želji, da se prenose iz jednog organizma u drugi kao i da se geni proučavaju na jednostavniji način. Te tehnike omogućile su :

-jednostavnije proučavanje strukture i funkcije gena kao i njihove uloge, i primene u praktične svrhe, kako bi se dobile korisne stvari za čoveka.

Brojni primeri pokazuju praktičnu korist koju je čovečanstvo dobilo genetičkim ininjerstvom :

-dobijanje insulina (lečenje dijabetesa)
-interferoni (protiv različitih virusnih bolesti)
-eritropoetin (anemije)
-faktori VII I IX (hemofilija)

Sve ove supstance preko su potrebne ljudskom zdravlju, a količine potrebne za uspešno lečenje bile su nedostupne ili zbog načina dobijanja, veoma skupe. Njihovo dobijanje genetičkim inžinjerstvom preko je potrebno i jedini način da se dobiju u dovoljnim količinama biotehnološkim načinom pomoću organizama koji su napravljeni genetičkim inžinjerstvom, a koji su prilagođeni i promenjeni tako da sintetišu te proizvode (npr. Esherichia coli s ugrađenim genom za humani insulin).

Definicije i pojmovi

Budući da se u svakodnevnom komuniciranju često puta koriste različiti termini za iste ili različite pojmove, slede pojmovi iz genetičkog inžinjerstva koji ce biti tačno definisani.
Genetičko inžinjerstvo (ili tehnologija rakombinantne DNK) je dobijanje novih hibridnih naslednih materijala izvan ćelije i njihovo spajanje s prenosiocem (virusom ili nečim drugim), čime se omogućava njegovo unošenje u organizam domaćina u kojem one prirodno ne postoje, ali u kojem se mogu umnožavati.
Treba napomenuti da se prenosioc často naziva i vector (i), a umnožavanje hibridnog molekula DNK unesen u domaćina često se naziva i kloniranje. Kako se ovim tehnikama dobija rekombinovan (rakombinantni) molekul DNK kao i u klasičnim rekombinacijama DNK, tehnologija se naziva i tehnologija rekombinacije DNK ili skraćeno tehnologija rDNK.
Transagena životinja ili biljka je organizam koji u svom genomu ima ugrađen rekombinovan molekul DNK, a koji se nasleđuje u tom organizmu prema Mendelovim zakonitostima kao dominantan. Transgeneza je metoda i postupak kojom se postiže transgena jedinka. Organizam s ugrađenim stranim genom u svom genomu naziva se genetski modificirani organizam (GMO), termin koji se često pogrešno pripisuje hrani koja se dobija iz genetski modificiranih biljaka ili životinja.

Klon (grc. klon – grana, ogranak, kalem, podmladak) označava skupinu jedinki ili pojedinih organizama, nastalim aseksualnim razmnožavanjem, iz jedne, seksualnim nacinom, dobijene jedinke. Kloniranje je postupak dobijanja populacije klonskih jedinki. Ovaj način umnožavanja molekula ili jedinki ne znači nužno i rekombinaciju DNK, posebno kada se razmatra kloniranje kod sisara. Hibridni molekul se unošenjem u domaćina umnoži aseksualnim načinom i taj deo se takođe ponekad naziva kloniranjem (molekulsko kloniranje).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Replikacija dnk, transkripcija, translacija i genetički kod Vesnica 0 5,830 14-05-2010 02:15 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Etika i geneticki inzenjering Vesnica 0 3,732 04-05-2010 12:33 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: