Etika i cyberspace

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Etika i cyberspace
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ovim radom pokušava da se da odgovor na brojne etičke dileme koje nastaju razvojem informaciono-komunikacione tehnologije. Njihova nesumnjiva važnost zahteva da se na njih obrati pažnja, kao i to da se što pre počnu rešavati. Na početku je neophodno dati kraći prikaz osnovnih pitanja iz etike, njenu definiciju i podelu na metaetiku, normativnu i primenjenu etiku. Posle razmatranja osnovnih pravaca u kojima su se teorije ove tri grane razvijale, bilo bi prikladno dati osnovne podatke o istorijskom razvoju etike, preko Sokrata i Platona do Aristotela koji se sa pravom smatra osnivačem etike. Ideje ostalih značajnih filozofa koji su se bavili etikom, poput Aurelija Avgustina, Tomasa Akvinskog[1], Spinoze i Kanta[2] će zbog opširnosti biti date u skraćenom obliku.

Jedan značajniji osvrt ipak mora pripasti protestantskoj etici, manje njoj samoj, a više analizi pretpostavke važnosti njenog istorijskog uticaja, radi prikazivanja značaja koji moralne norme imaju na usmeravanje pravca u kome će se kretati čovečanstvo Sledeća oblast koja ima važnost je razmatranje socioloških aspekata koje informaciono-komunikaciona tehnologija, a najviše internet ima na ljudsko društvo. Društvo i njegove karakteristike su bitan faktor u određivanju moralnih normi, a razvojem interneta suočavamo se sa brojnim sociološkim pojavama formiranja virtuelne individue, virtuelnih zajednica i elite tih virtuelnih zajednica.

Razmotrivši ta pitanja možemo biti spremni da se ukoliko baratamo sa osnovnim informatičkim pojmovima uhvatimo u koštac sa pitanjima i specifičnostima “cyber” etike, koja u potpunosti proizilazi kao uopštenje iz informacione etike. Uporedićemo je sa ostalim teorijama etike i pokušati da povučemo paralele, i pozabavićemo se praktičnim problemima privatnosti, tačnosti, dostupnosti i vlasništva koje ona najpre treba da rešava. Zatim je potrebno istražiti praktične težnje da se te moralne norme prikažu celom čovečanstvu, i da postanu opšte prihvaćene. Te težnje najviše potiču od organizacija informatičara širom sveta I, iako nekoordinisane, predstavljaju jedan od najboljih načina da usmere kretanje čovečanstva ka što boljem i humanijem korišćenju informaciono-komunikacione tehnologije.


Sadržaj:

UVOD 3
1 Etika 4
1.1 Tipovi ličnosti u “cyberspace”-u 4
1.2 Virtuelna individua 5
1.3 Virtuelno društvo 8
1.4 Virtuelna elita 10
2 “Cyber” etika 10
2.1 Odnos makroetike i “cyber” etike 11
2.2 Pojava “cyber” etike 13
2.3 Aspekti “cyber” etike – ontocentrizam i orijentacija na objekat 13
2.4 Odnos informacione etike kao osnove “cyber” etike sa drugim nestandardnim etičkim teorijama 15
2.4.1 Teorija vrline i informaciona etika 16
2.5 “PAPA” pristup “cyber” etici 17
2.5.1 Privatnost 17
Zaključak 19
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:17 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,707 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,180 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,436 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,503 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,455 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: