Društvena odgovornost i etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Društvena odgovornost i etika
UVOD

Da bi došli do pojma društvena odgovornost pođimo odmah od definisanja termina etika. Etika predstavlja filozofsku disciplinu koja ispituje smisao i ciljeve moralnih htenja, osnovne kriterijume za moralno vrednovanje, kao i uopšte zavisnost i izvor morala. Etika kao nauka o moralu nema samo zadatak da upozna ljude sa tim šta je to moral i koje su njegove osnovne komponente, već i da zauszme kritički stav prema postojećoj moralnoj praksi. Zadatak etike nije samo da ukazuje na različita gledanja ljudi, već i da daje vrednosne ocene i ukazuje na prave i iskonske vrednosti. U tom smislu, moralno odgovorna osoba se obavezuje da posao obavi i da prihvati odgovornost za neuspeh ili grešku .Menadžerska etika predstavlja pravila i principe koji definišu pravilno i pogrešno ponašanje. Savremena ekonomska i poslovna dinamika traži sve veću otvorenost , slobnodu i liberalizam svih ekonomskih subjekata, što podrazumeva visok stepen poverenja ili socijalnog kapitala, odnosno pokreće dilemu o odnosu izmedju ekonomije i etike. Predmet proučavanja etike je moral i kao takva bavi se njegovim izvorima, razvojem, principima i normama ljudskog ponašanja, utvrdjivajući pravila normalnog, koji se objedinjuju u etički kodeks.

Etika u menadžmentu podstiče vrednosti i primenu etičkih načela u poslvnim odnosima i aktivnostima, postavlja standarde poštenja, pravde i socijalne odgovnrosti. Specifična etička pitanja koja stvaraju poteškoće na području menadžmenta ljudskih resursa su: Koliko informacija o zaposlenom treba dati ili uskratiti drugom zaposlenom; Treba li pri zapošljavanju kandidata proveravati njihove kompetencije bez njihovog znanja; Koje su obaveze prema zaposlenima sa dugim radnim stažom, koji je psotao neefikasan; Da li bi pušačima trebalo zabraniti pušenje na poslu.

SADRŽAJ:

UVOD 2
1 Društvena odgovornost i etika 3
1.1 Društvena odgovornost 6
2 Društvena odgovornost i etika na primeru kompanije NIS 7
2.1 Vizija, misija, ciljevi strategije kompanije NIS 8
2.2 Projekti NIS – a u razvijanju koncepta društvene odgovornosti 9
2.3 Razvoj eko-proizvoda 10
2.4 Zaposleni kao nosioci koncepta društvene odgovornosti 12
2.5 Kvalitet proizvoda i usluge u kompaniji NIS 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:35 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Etika u oglašavanju Dzemala 0 2,723 19-02-2011 03:57 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Etika i profesionalizam Dzemala 0 2,409 19-02-2011 03:55 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Etika i marketing Dzemala 0 2,570 19-02-2011 03:53 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Etika u marketingu - i realne potrebe potrošača Vesnica 0 3,051 10-06-2010 09:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Komuniciranje i poslovna etika Vesnica 0 1,223 07-06-2010 10:04 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: