DOPING U SPORTU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
DOPING U SPORTU
SADRZAJ:

UKRATKO........................................................................................................... 1
UVOD................................................................................................................... 2
ISTORIJA DOPINGA........................................................................................... 4
SPORT KAO PROFESIJA................................................................................... 8
ZDRAVLJE VRHUNSKIH SPORTISTA..............................................................11
UKIDANJE DOPINGA........................................................................................ 13
ZAKLJUCAK.......................................................................................................14
LITERATURA......................................................................................................15
SUMMARY..........................................................................................................16
UKRATKO:


Ovaj rad obrađuje problem dopinga u suvremenom vrhunskom sportu. Taj problem je aktuelan i počeo se razvijati značajnije tek u zadnje vrijeme s pojačanom profesionalizacijom u sportu. Ovaj rad prikazuje istoriju uzimanja dopinga, razvoj profesije sporta i predrasuda društva koje ima prema zdravlju sportaša i njihovom idealiziranju. Uloga sporta u današnjem svijetu je sve veća i on se drastično kreće prema profesionalizmu koji iziskuje sve veća ulaganja pojedinaca i njegovog stručnog osoblja u njega. Njegovo zdravlje se dovodi u opasnost tijerajući tijelo preko granica mogućnosti. Uzimanje dopinga je raširena pojava i ono je pratilac svih vrhunskih sportova i rezultata. Društvo nije svjesno raširenosti te pojave i njezine problematike. Ovaj rad govori i o potrebi ukidanja listi zabranjenih tvari i metoda ili o izbacivanju nekih tvari i metoda s te liste da bi se zaštitilo zdravlje samih sportaša i ukinula kriva slika o ne korištenju dopinga.
Ključne riječi: doping, zabranjene metode i tvari, profesija, zdravlje, vrhunski sport, rezultat.


UVOD


Sport je kao društvena institucija nastao vrlo kasno. Razvio se s pojavom industrijalizacije kao korištenje slobodnog vremena u radničkoj klasi. Prije toga je bio povezan uz visoku klasu koja je mogla svoje vrijeme posvetiti rekreaciji i bavljenju nekim sporednim stvarima jer nisu determinirani borbom za svoju egzistenciju. Razvoj masovnih medija i tehnologije prati i unapređuje sport u univerzalnu društvenu pojavu. Razvoj masovnih medija donosi lako dostupne informacije o sportovima i vizualno prikazivanje sportova, koje su postala zabava za široku javnost i ukorijenila se u društvu tako da se pojedinci emocionalno vežu uz neke sportaše i ekipe. Oni su jako emocionalno vezani uz njih makar nemaju nikakve veze s tim sportašem osim simpatije (veze mogu biti orijentirane po nacionalnosti ili određene mjestom prebivanja). Razvoj tehnologije je napravio pojavu mnoštva sportova koji ovise o savremenoj tehnologiji ili unaprijedio rekvizite vezane uz neki sport koji pomažu postizanju boljih rezultata. Institucionaliziranje sporta, razvoj masovnih medija i tehnologije napravili su od sporta društveni fenomen, ali pretvorili su ga u posao velikog profita. On će i dalje napredovati, razvijati će se tehnologija i sve veći novac će se ulagati, ali ljudsko tijelo je determinirano svojim mogućnostima i ne može preko granice tih mogućnosti. Tehnologija je donijela razvoj medicine i sredstava koji pomažu pacijentima da brže oporave ili prikriju tragove bolesti ili ozlijede. Te su se tvari počele primjenjivati u sportu i označile psihološke i fizičke prednosti nekih sportaša nad drugima, ali su i donijele negativne učinke na zdravlje.


Zbog toga je Međunarodni Olimpijski Odbor donio odluke o zabrani upotrebe nekih sredstava zbog štetnog učinka na zdravlje i ne poštovanja drugih sportaša, a zabranjena sredstva su nazvana DOPINGOM.


Doping je postao jedina nada mnogim sportašima da postignu vrhunske rezultate jer su tjelesno slabiji od drugih, a norme i novac vezani uz vrhunske sportove postaju sve veći. Sportaši koji ne koriste doping a naporno treniraju i vježbaju troše svoje tijelo i zdravlje u nepovrat. Znanost je napredovala i danas postoji mnoštva zabranjenih tvari koje štete manje zdravlju od nekih dopuštenih sredstava.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:18 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj fudbala u sportu Maja 0 2,800 21-03-2012 05:12 PM
zadnja poruka: Maja
  Vaterpolo u sportu Maja 0 2,856 21-03-2012 05:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Brzina u sportu Maja 0 3,267 19-03-2012 05:44 PM
zadnja poruka: Maja
  Vodjenje u sportu Dzemala 0 2,124 25-06-2010 04:06 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uloga i znacaj sponzorstva u sportu-diplomski rad Dzemala 0 2,929 25-06-2010 03:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: