Donatelo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Donatelo
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Renesansa je kulturno-istorijski pojam koji je najpre označavao doba od 1350. do 16.veka kao period u kome je došlo do ponovnog interesovanja za klasilnu antiku i procvat umetnosti, da bi se zatim ovim pojmom označavalo kulturno stanje prelaznog doba od srednjeg veka do novog doba, naročito u Italiji.
Pojam renesansa je u uzajamnom odnosu sa pojmom humanizam. Humanizam se odnosio na naučno-duhovni sadržaj ovog razdoblja, a renesansa na celokupnu kulturu tog vremena. U XV i XVI veku likovna umetnost stiče veću samostalnost u odnosu na crkvu, jer plemićke porodice i bogati građani naručuju palate, statue i slike kojima žele da naglase sopstvenu moć i značaj. Stoga se menja i sadržaj umetničkih dela, koja više nemaju isključivo religiozni karakter.
Vajari, slikari i arhitekte se više ne smatraju zanatlijama, već istinskim umetnicima, koji su odlikuju prepoznatljivom stvaralačkom individualnošću. U istom periodu velika geografska otkrića i zamah tehnike, trgovine i privrede vraćaju ljudima veru u nauku, razum i iskustvena saznanja. S otkrivanjem perspektive, prikazivanje prostora stiče novu, veoma snažnu izražajnost. Obnavlja se zanimanje za ljudsku figuru, istražuju se u klasičnoj tradiciji antičke prošlosti modeli koji se odlikuju skladom i lepotom. Ovaj ogromni pokret nazvan je renesansa (ponovno rađanje), da bi se naglasio značaj raskida sa srednjovekovnim periodom...

Donatelo

Donatelov život


Donatelo (rođen oko 1386. godine u Firenci - umro 13. decembra 1466. godine u Firenci), bio je italijanski majstor vajarstva (skulptor) u mermeru i bronzi. Pored Mikelanđela smatran je jednim od najvećih vajara italijanske renesanse.
Donatelo bio je sin Nikola di Beta Bardija, firentinskog prerađivača vune. Nije poznato kako se mladi Donatelo zainteresovao za vajarstvo, ali po nekim izvorima učio je vajarske tehnike od vajara koji su radili na katedrali u Firenci, oko 1400. godine.
Negde između 1404. i 1407. godine, postao je član radionice Lorenca Gibertija, koji je 1402. godine pobedio na konkursu za dekoraciju vrata firentinske krstionice. Donatelovo rano delo, mermerna statua Davida, ukazuje na uticaj Gibertija, koji je bio glavni eksponent internacionalne Gotike, stila gracioznih i blago zakrivljenih linija pod uticajem severnoevropske umetnosti.
Statua Davida je bila predviđena za katedralu, ali je premeštena u gradsku dvoranu, palatu Vekijo 1416. godine, gde je važila kao patriotski simbol, da bi u već u ranom 16. veku bila zasenjena Mikelanđelovom verzijom Davida, iste namene. David je bio simbol otpora Firence prema moćnijem neprijatelju Milanu.
U druga značajna Donatelova rana dela spada impresivna mermerna figura sv. Jovana Jevanđeliste u sedećem položaju, predviđena za fasadu firentinkse katedrale, i Raspeće u drvetu za baziliku svetog Krsta....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1. Donatelo 4
1.1 Donatelov život 4
1.2 Dela vajara Donatela 5
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Donatelo VS1 0 5,984 02-06-2010 09:06 AM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: