Civilizacija Srba

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Civilizacija Srba
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Zahvaljujući novim uspesima srpske istorijske škole na polju istraživanja srpske istorije, mi danas možemo govoriti o tragovima stare srpske državnosti, o prvim srpskim državama, o vremenu u kome su se one pojavila i kakve su bile, kao i o postojanju Srba kao naroda.
Srbi su stari evropski narod, po nekima autorima, ali što se ne može sa sigurnošću tvrditi, možda i najstariji narod Evrope.
Srbi su svoje ime dobili još u svojoj pradomovini, pa čak i pre njihovog doseljavanja na Balkansko poluostrvo.
Srbi vode poreklo, od nekršenih Srba nazvanih i Beli Srbi.
Srbi su upravo u toj pradomovini u kojoj su dobili narodno ime, stekli i druga bitna obeležja koja su ga i karakterisala kao narod.
U nastavku rada biće, obuhvaćena i objašnjena sva obeležja srpskog naroda odnosno srpske civilizacije od njegovog nastanka i samog početka.

Stvaranje srpske civilizacije

“Identitet Srba moguće je osvetljavati sa istorijskog ili istorijsko-geografskog aspekta, doktrine o srpskoj državnosti, a posebno sa aspekta celokupnog duhovnog stvaralaštva, umetnosti, religije, običaja, zakona i naročito sa jezičkog aspekta u najširem značenju.
Od davnina je Srbima odnosno srpskom narodu pripadalo određeno mesto među narodima Evrope. “
Narodno ime Srba koliko se moglo saznati, nastalo je u njihovoj pradomovini, a hronološkom pogledu pre doseljavanja na Balkansko poluostrvo, što bi bio dovoljan razlog da se ubroje u stare evropske narode. Prema sačuvanoj tradiciji i drugim obaveštenjima, što je zabeleženo tek sredinom X veka, u dobro poznatom i mnogo puta citiranom delu vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita De administrando imperio, odnosno u Spisu o narodima saopštava se: “da Srbi vode poreklo od nekrštenih Srba nazvanih i Beli Srbi, naseljenih s one strane Turske( Mađarske)”. U njihovom susedstvu se nalazila Franačka i Hrvatska, “ona nekrštena koja se naziva i Bela“. Tamo su bili “Srbi od davnina nastanjeni “, ali kada su “dva brata nasledila od oca vlast nad Srbijom, jedan od njih preuzevši polovinu naroda, prebegne Irakliju, caru Romeju“ , tačnije, da bi se nastanio na Balkanskom poluostrvu u prvim decenijama VII veka.
U sačuvanoj i zabeleženoj tradiciji, saopštena su dragocena obaveštenja za osvetljavanje nacionalnog identiteta Srba. Iz tih obaveštenja, koja su citirana, saznajemo sledeće:
- Srbi su stekli svoje ime u pradomovini i preneli ga na Balkansko poluostrvo
- u pradomovini su zaposedali određenu teritoriju koju Konstantin VII Porfirogenit naziva Srbijom
- ta Srbija graničila se sa Franačko, Belom Hrvatskom a kasnije i sa Ugarskom
- Srbi su još u pradomovini imali svog vladara i vladarski rod u kojem se vlast nasleđivala
- preseljavanje polovine naroda ukazuje na njegovu mnogobrojnost i relativnu prenaseljenost
- postojanje, prenošenje i čuvanje narodnog imena, održavanje na okupu naroda, posredno svedoče o tome da postoje čvrste unutrašnje veze, zajednički jezik, običaji, religija i društveni odnosi.

Iz svega što je rečeno može se zaključiti da su Srbi još u pradomovini stekli sva najvažnija obeležja koja jedan narod čine narodom u pravom smislu reči. Bili su to:
- narodno ime
- brojno stanovništvo
- teritorija
- državni ogranizam
- vladar i vladarski rod
- čvrste unutrašnje veze.
Posle doseljavanja na Balkansko poluostrvo, celokupni srpski narod se našao u novom okruženju, izložen delovanju drugačijih prirodnih i ekonomskih činilaca. Teritorija koju je zaposeo bila je ispresecana planinskim masivima, strmim pregačama, gustim šumama, bez dobrih prirodnih saobraćajnica, što nije pogodovala držanju na okupu velike mase doseljenika.
Izgleda da je u znatnoj meri zbog toga starija politička organizacija pretrpela osetnije promene, koje su nastale kao rezultat prilagođavanja novoj sredini. Za površnijeg posmatrača nastale promene nisu bile uočljive još ni početkom IX veka. Otuda verovatno pisac Anala Franačkog Kraljevstva pod 822. godinom jednostavno saopštava: “Srbi su narod za koji se kazuje da drže veliki deo Dalmacije ( Sorabi, “que natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur“)“. Iz navedenog citata se jasno može zaključitit da su Srbi posebna i mnogobrojna etnička celina koja je zaposela veliku teritoriju u zapadnom delu Balkanskog poluostrva. Srbi su tačnije, naseljavali Primorje od ušća Cetine do Boke Kotorske ali su isto tako na tom prostoru fromirali nekoliko teritorijalno – političkih zajednica, kao što su: Neretvljanska oblast, Zahumlje, Travunija i Konavli. Do tog vremena, Srbi su već bili organizovani u nekoliko manjih ili većih teritorijalno – političkih celina. Zahvaljujući svojoj snazi, srpska država postaje značajan politički činilac na Balkanu se izraženom tendencijom da proširi teritoriju, kao i sa sposobnošću da odbrani svoje granice.
Regionalna podela kod Srba naseljenih duž Primorja od Cetine pa do Bojane došla je do jačeg izražaja u IX i X veku, što se ne bi moglo reći i za Srbe naseljene dublje u unutrašnjosti. Tamo je ustvari, živela glavnina srpskog naroda, pa Konstantin VII Porfirogenit ovu teritoriju naziva Srbijom i posvećuje joj najveću pažnju u odnosu na druge srpske zemlje. Regionalna i politička podvojenost srpskog naroda, naprotiv nije oslabila snažno osećanje pripadnosti jednom narodu, čime društveni život poprima nove elemente što će neposredno uticati na etničku svest srpskog naroda. Ovde se pre svega, misli na snaženje feudalnih odnosa i hristijanizaciju Srba. Čak i naizraženije regionalizacija Srbije u drugoj polovini X i u prvoj polovini XI veke, uticaće ali ne i promeniti osećaj pripadnosti jednoj te istoj etničkoj skupini.
Ipak, pod uticajem snažne polarizacije na verskoj osnovi koja je usledila na prelazu iz XII u XIII vek, dolazi do jačeg izražaja u podele srpskog naroda na političkom planu. Istočna polovina prvobitne Srbije poznata kao Raška ili Rasa, uspela je da pod Stefanom Nemanjom okupi većinu srpskih zemalja u Primorju i unutrašnjosti, dok je zapadna polovina, poznata kao Bosna imala snažan i samostalni politički život, osetno drugačiji od onoga u istočnoj polovini.
Pošto se u okvirima države Stefana Nemanje, našla većina srpskih zemalja izuzev Bosne, to se za nju vezuje pojam Srbije. U primorskim gradovima Nemanjine srpske države živeo je primetan broj katolika bez uznemiravanja i pod duhovnom jurisdikcijom svojih episkopija i arhiepiskopija, dok je u Bosni, katoličanstvo zavođeno silom, ali su konačni rezultati zaostali.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:46 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pismo, knjiga i periodika kod srba u 18. veku Maja 0 1,615 27-08-2012 12:20 PM
zadnja poruka: Maja
  Kultura i civilizacija Rusije - hr Dzemala 0 1,682 12-08-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba Dzemala 0 1,882 18-02-2011 01:02 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Seobe Srba Vesnica 0 3,487 18-05-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: