Biološka aktivnost karboksilnih kiselina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Biološka aktivnost karboksilnih kiselina
SADRŽAJ:


 Uvod - nalaženje osnovnih karboksilnih kiselina u prirodi......................................................................... 3

 Sapuni soli kiselina dugog niza:
mehanizam dejstva..................................................... 5

 Biološki važna arahidonska kiselina.......................... 6

 Masne trans-kiseline i zdravlje ................................. 6

 Kompleksne policiklične karboksilne kiseline ......... 7

 Masti, ulja i voskovi .................................................. 8

 Zaključak .................................................................. 11

 Literatura................................................................... 12
UVOD


Nalaženje osnovnih karboksilnih kiselina u prirodi

U funkcionalnoj grupi karboksilnih kiselina je karbonilna grupa aldehida i ketona sa hidroksilnom grupom alkohola. Karbonilna grupa povećava kiselost hidroksilnog vodonikovog atoma, a hidroksilna omogućava reakciju adicije-eliminacije, odnosno supstituciju na karbonilnom ugljenikovom atomu. Ovom reakcijom nastaju derivati karboksilnih kiselina koji su važne polazne supstance za sinteze mnogih drugih klasa jedinjenja.

Razmatrajući različite reakcije u koje stupaju karboksilne kiseline, zaključujemo da su one veoma važne, ne samo kao laboratorijski sintetički intermedijeri, već i u biološkim sistemima.Mravlja kiselina nije prisutna samo u mravima (a po kojima je dobila ime, od latinske reči formica-mrav, otkrivena 1670. godine u otrovu mrava), gde deluje kao feromon uzbunjivanja, ima je u otrovu gusenica, pčela, stršljena, osa, a nalazi se i u biljkama. Na primer, razlog zbog toga što nas koža peče posle dodira koprive jeste ubrizgavanje mravlje kiseline u kožu.

Sirćetna kiselina se nalazi kako u biljkama (u zelenom lišću), isto tako i u izlučinama životinjskog organizma (na primer u mokraći) ili kao slobodna.Sirćetna kiselina je prisutna i u proizvodima vrenja (na primer, u kiselom mleku, siru itd. ).
Nastaje enzimatskom oksidacijom etanola dobijenog fermentacijom.Sirće je nastalo od razblaženog vodenog rastvora dobijenog iz jabukovače, vina ili ekstrakta slada. Louis Pasteur je 1864. godine utvrdio da bakterije jabukovače učestvuju u oksidacionoj fazi ovog prastarog procesa.

Buterna kiselina se nalazi u obliku estra s glicerolom u kravljem maslu, zatim u raznim biljnim i životinjskim uljima, a u slobodnom stanju ima je u pokvarenom maslu, soku mesa i znoju.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bioloska aktivnost karboksilnih kiselina Vesnica 0 1,861 03-05-2010 11:04 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: