Berze 4

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Berze 4
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pripremajući se za pisanje ovog rada, naravno, prvo sam krenuo u potragu za literaturom gde sam se suočio sa ozbiljnim problemom. Naime, nigde u literaturi koja mi je bila dostupna nisam naišao na rad koji bi na celovit način obradjivao tematiku pojma berzi, njihovog pravnog statusa, organizacje i drugih parametara koji bi precizno definisali postojanje i ulogu berzi.

U nedosatku literature nije mi poreostalo drugo nego se okrenuti korišćenju “sveznajuće” globalne svetske mreže – interneta. Na moje veliko iznenadjenje, kada sam u pretraživač upisao “berze” dobio sam mogućnost da potražim informacije na 55 web adresa koje su me dalje, putem linkova, upućivale na još bezbroj adresa....

BERZA

Berza je fizički i poslovno organizovan prostor, na kome se po strogo utvrdjenim pravilima trguje hartijama od vrednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja.

Berza je institucija finansijskog tržišta, ali je i sama po sebi finansijsko tržište. Berze kao institucije organizovanog finansijskog tržišta kapitala, predstavljaju samostalne organizacije koje poseduju sopstveni poslovni prostor (zgradu), članstvo i poslovna pravila.

Iako berze u promet ne unose svoje hartije od vrednosti, niti same kupuju i prodaju hartije od vrednosti, one spadaju u finansijske institucije ali nisu intermedijarne finansijske institucije.

PREDMET TRGOVANJA

Predmet trgovanja na berzi mora da bude tipiziran i standardizovan kako bi bio lako zamenjiv, i time trgovina njime jednostavna, brza i efikasna. Ovo omogućava odsustvo predmeta trgovanja sa mesta na kom se trguje.

ČLANOVI BERZE


Članovi berze su brokersko dilerska društva i ovlašćene banke. Prijem u članstvo berze vrši se na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije propisane aktima berze.

Berza je dužna da primi u članstvo brokersko – dilersko društvo, odnosno ovlašćenu banku ako ispunjava uslove za sticanje svojstva člana berze utvrdjene statutom berze.

Berza ne sme povrediti princip ravnopravnosti berze. Član berze je posebno dužan: ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Privredni sistem - akcije, akcijski kapital, berze i berzansko poslovanje 4 Dzemala 0 1,827 11-08-2011 02:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam i znacaj berze Dzemala 0 2,488 15-04-2011 01:44 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: