Berza – pojam, vrste, karakteristike i berzanski poslovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Berza – pojam, vrste, karakteristike i berzanski poslovi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Da bi se upoznali što bolje sa berzom, umesto klasičnog uvoda u temu, u ovom delu će biti pojašnjeni najvažniji pojmovi i izrazi iz oblasti berze:
• Berza predstavlja fizički i poslovno organizovan prostor, na kome se po strogo utvrđenim pravilima trguje hartijama od vrednosti, novcem i stranim sredstvima plaćanja
• Izraz član Berze znači pravno lice ovlašćeno za poslovanje sa hartijama od vrijednosti koje je zaključilo sa Berzom ugovor o članstvu.
• Izraz broker člana Berze znači fizičko lice koje je ovlašteno za zaključivanje berzanskih poslova od strane člana Berze i ispunjava uslove koje propisuju Zakon o hartijama od vrijednosti i podzakonska akta.
• Izraz lot označava najmanju količinu hartija od vrijednosti kojom se mogu zaključivati berzanski poslovi.
• Hartija od vrijednosti je prenosiva isprava u nematerijalizovanom obliku, emitovana u seriji, koja vlasnicima daje prava u odnosu na emitenta u skladu sa zakonom i uslovima emisije.
• Dužnička hartija od vrijednosti znači obveznica ili druga hartija od vrijednosti koja daje pravo imaocu na naplatu glavnice i kamate od emitenta.
• Izraz tržišne hartije od vrijednosti znači hartije od vrijednosti kojima se trguje na organizovanom tržištu.
• Izraz organizovano tržište znači tržište hartija od vrijednosti koje je uređeno, dostupno javnosti, na kome se trgovanje odvija redovno i prema tačno utvrđenim pravilima i pod kontrolom je nadležnih organa. Organizovana tržišta hartija od vrijednosti su berzanska kotacija i slobodno berzansko tržište.
• Izraz berzanska kotacija znači tržište hartija od vrijednosti na kojem se trguje svim javno emitovanim hartijama od vrijednosti u skladu sa Zakonom o hartijama od vrijednosti i koje su primljene u berzansku kotaciju.
• Izraz slobodno berzansko tržište znači organizovano tržište hartija od vrijednosti na kojem se trguje hartijama od vrijednosti iz prethodne tačke koje nisu primljene u berzansku kotaciju.

1. POJAM I VRSTE BERZI

Berze su privredna društva koja u unapred određeno vreme i po određenim pravilima organizuje sastanke na kojima se okupljaju posrednici radi prodaje i kupovine robe, novca ili hartija od vrednosti. To je organizovano tržište na kojem se obavlja trgovina na veliko. Berza pruža svojim članovima niz usluga koje obično pružaju posrednici: okuplja zainteresovana lica, obezbeđuje pogodne prostorije za obavljane poslova, neophodne tehničke i komunikacijske uslove, objavljuje berzanske izveštaje sa cenama postignutim na sastanku određenog dana, pruža informacije o stanju na tržištu i sl

1.2. Vrste berzi

Na berzama se može trgovati žiralnim novcem, menicama, čekovima, akcijama i drugim hartijama od vrednosti, devizama, kapitalom, zlatom i drugim plemenitim metalima, robom i tzv. Finansiskim derivatima. Može se trgovati i pravima akcionara na preču kupovinu akcija naredne emisije. U zavisnosti od toga čime se trguje na berzi, vrši se podela na:
- finansijske (efektne) i
- na robne (produktne) berze.

Postoje produktne berze koje su specijalizovane samo za prodaju određene vrste robe , kao što je Produktna berza u Novom Sadu na kojoj se prometuje poljoprivrednim proizvodima.. U okviru finansijske berze obično postoji više tržišta:
- postoji tržište hartija od vrednosti koje su registrovane na berzi. To su hartije koje ispunjavaju sve uslove u pogledu sigurnosti njihovih imalaca. Takvim hartijama se trguje na zvaničnim sastancima berze.
- drugo, postoji tržište neregistrovanih hartija. To su hartije koje ispunjavaju blaže uslove u pogledu boniteta nego što su uslovi tržišta registrovanih hartija. Takvim hartijama se trguje na nezvaničnim sastancima.
- treće, postoji slobodno tržište pri efektnoj berzi. Na tom tržištu može se trgovati svim hartijama prema blažim pravilima od onih koja važe na prva dva tržišta.
I posrednici – brokeri i dileri, koji nisu članovi berze, imaju pravo da trguju na regulisanom vanberzanskom tržištu.

UVOD 3
1. POJAM I VRSTE BERZI 4
1.1. Pojam berze 4
1.2. Vrste berzi 4
2. BERZANSKO POSLOVANJE 6
2.1. Fjučersi 6
2.2. Forward ugovori 7
2.3. Opcijski ugovori 8
3. FINANSIJSKE BERZE 8
3.1. Pojam finansijske berze 8
3.2. Delatnost finansijske berze 9
3.3. Osnivanje finansijske berze 9
3.4. Članovi berze 10
3.4.1. Prava i obaveze članova berze 10
4. ZAKLJUČAK 12
5. LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vrste carina Dzemala 0 2,769 14-09-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Bankarski poslovi Dzemala 0 1,299 14-09-2011 09:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  lekcija 4 - Vrste reklama Dzemala 0 2,122 09-07-2011 12:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  lekcija 3 - Vrste brendova Dzemala 0 1,731 09-07-2011 12:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Nastanak i karakteristike informatičkog društva Autor1 6 5,194 22-05-2011 12:33 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: