Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji
UVOD

Finansijska tržišta predstavljaju mesta na kojima se trguje finansijskim instrumentima; ona se mogu definisati i kao organizovana mesta na kojima se susreću ponuda i tražnja za različitim oblicima finansijskih instrumenata (ili aktive). Na finansijskim tržištima preduzeća dolaze do sredstava neophodnih za svoje finansiranje. Na njima se povezuju subjekti koji raspolažu viškovima novčanih sredstava i subjekti kojima nedostaje novac. Na taj način se povezuju dve značajne makroekonomske kategorije – štednja i investicije. Ukupan obim štednje na nivou nacionalne privrede u jednom vremenskom periodu jednak je ukupnom obimu investicija, što se naziva štedno-investicioni ciklus. Na finansijskim tržištima se kreiraju i transformišu finansijska potraživanja (obaveze) i izražavaju i realizuju ponuda i tražnja za finansijskim instrumentima. Preko njih se vrši alokacija akumulacije sa ciljem da se najefikasnije upotrebi u procesu reprodukcije. Subjekti koji imaju višak novca stavljaju ga, putem kredita ili vlasničkih udela, na raspolaganje subjektima kojima novac nedostaje. Ovo se postiže preko finansijskih instrumenata, koji se mogu pretvoriti u gotov novac kada su njihovim vlasnicima potrebna likvidna sredstva.

Karakteristike finansijskog tržišta koje ukazuju na to da je ono stabilno jesu: rast, inovacija i konkurencija. Ove karakteristike međusobno su uslovljene u neprekidnom ciklusu. Ako tržište stagnira, znači da na njemu nema inovacija i da je konkurencija izostala. Konkurencija sa svoje strane znači potrebu za inovacijama, kako bi se nadoknadilo gubljenje prihoda do koga se dolazi na tržištu, na kome je cena jedan od bitnih elemenata konkurentnosti. Inovacije u formi novih finansijskih proizvoda, tehnika, strategija i koncepcija smanjuju rizik i stabilizuju prihod do određene granice, jer bez određene doze rizika, nema ni porasta prihoda. Ova protivurečnost manifestuje se kroz još jednu od bitnih karakteristika savremenog tržišta – volatilnost ili nemirnost. Ravnoteža ponude i tražnje stalno se narušava i pre je slučajno kratkotrajno stanje, nego ostvarivi cilj za duži vremenski period.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Uloga i značaj finansijskog tržišta 2
1.2 Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji 5
1.3 Bankocentrično finansijsko tržište Srbije 7
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Geneza finansijskog izveštavanja derrick 0 1,932 06-02-2014 10:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Poreski sistem u Srbiji derrick 0 3,498 06-02-2014 01:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Tržište, pojam, značaj i podela tržišta derrick 0 2,324 06-02-2014 01:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, značaj i uloga finansijskog tržišta derrick 0 2,738 31-08-2013 05:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Tržišta sa asimetričnim informacijama derrick 0 1,509 31-08-2013 05:08 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: