Analiza troskova u Metalfinisu Jagodina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza troskova u Metalfinisu Jagodina
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Troškovi su jedan od osnovnih pojmova savremene ekonomije. Oni su jedan od najznačajnijih faktora, ako ne i najznačajniji koji pored prihoda (dimenzija i karakteristika tržišta) utiče na dobit preduzeća.
Ali ne tako davno, o troškovima se nije znalo mnogo. Razvoj troškova počeo je sa razvojem tržišta i tržišne privrede. A troškovi, danas, predstavljaju faktor konkurentnosti preduzeća kao i kriterijum ocene performansi poslovnih organizacija.
Pod troškovima se još od vremena nastanka ovog termina podrazumevao novčani utrošak sredstava potrebnih za obavljanje neke delatnosti, bilo ona proizvodna ili uslužna.
Do današnjeg dana definicija troškova se nije izmenila, izmenio se samo pristup, izmišljene su nove metode za planiranje, dimenzioniranje i analizu troškova.
Dobit preduzeća jeste ključna kategorija za opstanak i rast, čija maksimizacija predstavlja osnovni i neizbežan cilj svakog preduzeća. Ona jeste ključna stavka za svaku menadžersku odluku. Zavisnost dobiti od troškova može se izraziti sledećom relacijom, koja predstavlja najuprošćeniji oblik ove funkcije :

Dobit = Prihod - Troškovi

Ako je osnovni cilj preduzeća da ostvari najveću moguću dobit, onda iz toga indirektno proizilazi da je istovremeno osnovni cilj preduzeća minimizacija troškova.
Ali to nije sve. Troškovi nisu samo statička kategorija, već zavise i od vremena (inflacije, globalnih ekonomskih kretanja…), prostora i tokova u preduzeću.
Kako je prihod kategorija koja zavisi prvenstveno od tržišta (odnosa ponude i tražnje) I na nju preduzeće ne može da utiče to je smanjivanje troškova u preduzeću jedini način da preduzeće poveća svoju dobit.
Da bi uspešno upravljali preduzećem, rukovodioci (menadžeri) moraju u svakom trenutku znati iznose troškova. A pošto je osnovna funkcija menadžera planiranje, oni pre svega moraju planirati troškove koji će nastajati u budućnosti. Da bi smo uspešno planirali dobit preduzeća, a samim tim i troškove, potrebno je pre svega poznavati njihovu strukturu i dinamiku.

O PREDUZEĆU “METALFINIŠ” doo JAGODINA


Osnivanje preduzeća “Metalfiniš” doo Jagodina

Preduzeće je registrovano 22.01.1993 godine u Privrednom sudu u Kragujevcu u registru broj 1-11496-00 kao jednopersonalno preduzeća sa jednim zaposlenim radnikom. Osnovna delatnost preduzeća je u početku bila galvanizacija metalnih predmeta dok je kasnije proširena proizvodnjom metalnih delova tako da je danas pretežna delatnost preduzeća:
•šifra delatnosti 28520 – opšti mašinski radovi.
Preduzeće je, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, dana 16.10.2006 godine pod brojem BD 68531 izvršilo preregistraciju kod Agencije za privredne registre Beograd.
Preduzeće danas posluje pod nazivom “Metalfiniš” doo Jagodina sa sedištem u Jagodini, Ribarski put bb, matičnim brojem06443087, PIB 100934578

Vlasnička struktura preduzeća i organi upravljanja

Kako se ovde radi o društvu sa ograničenom odgovornošću vlasnici preduzeća su sa po 50% učešća u kapitalu:
•Vasiljević Slavoljub, dipl. hemičar i
•Vasiljević Radica, dipl. ekonomista
Vlasnici kapitala u preduzeću odgovaraju za obaveze preduzeća do visine svog kapitala u njemu.
Organ upravljanja u preduzeću su vlasnici kapitala i njihovi upravljački odnosi su regulisani Ugovorom o osnivanju preduzeća i aneksima istog ugovora.

Delatnost preduzeća

Kao,što smo napomenuli prvobitna delatnost preduzeća je bila hemijska zaštita metalnih delova putem galvanizacije što je i bilo normalno obzirom da je osnivač preduzeća diplomirani hemijski inženjer. Tokom skoro 15 godina dugog poslovanja preduzeća delatnost preduzeća se u mnogome izmenila tako da se preduzeće danas bavi proizvodnjom:
•metalnih ključića za otvaranje konzervi;
•metalnih pribadača;
•metalnih i plastičnih spajalica;
•plastičnih kompleta za jelo;
•plastičnih štipaljki
•hemijskih olovaka

Kadrovska struktura preduzeća

Ukupan broj zaposlenih radnika u 2005 godini je bio 5, od toga 2 sa visokom stručnom spremom i 3 sa srednjom stručnom spremom. struktura radnika po ststepenu stručne spreme je sledeća:
•1 diplomirani inženjer hemije (bavi se tehnologijom u okviru proizvodnje);
•1 diplomirani ekonomista (bavi se komercijalnim i računovodstvenim poslovima);
•3 srednja stručna sprema (radnici u proizvodnji, vozači, manipulanti u magacinu)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 10:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,606 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,010 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Revizija troškova na primjeru preduzeća Maja 0 1,441 02-02-2012 12:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 1,519 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza AD Sintelon Vesnica 0 1,529 13-05-2010 01:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: