Akcionarsko drustvo i privatizacija-11

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Akcionarsko drustvo i privatizacija-11
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Uvod

Akcionarsko drustvo je preduzece koje u svojim izvorima sredstava poseduje akcije kao trajni izvor finansiranja. Akcionari su suvlasnici preduzeca srazmerno svom udelu u ukupnom akcionarskom kapitalu preduzeca. Udeo pojedinacnog akcionara u ukupnom akcionarskom kapitalu odreduje njegova finansijska i upravljacka prava.

Organizacija akcionarskog drustva

Akcionarsko drustvo ima sledece organe: skupstinu akcionara, upravni odbor, nadzorni odbor, direktora.
- Sve glavne odluke donosi skupstina akcionara. U njoj su svi akcionari zastupljeni srazmerno broju obicnih akcija koji poseduju. Pravilo je da jedna akcija nosi jedan glas u skupstini. Iz tehnickih razloga, akcionare na sednicama zastupaju njihovi predstavnici u skupstini.
- Upravni odbor je odgovoran za sprovodenje odluka skupstine. Njega imenuje skupstina akcionara.
- Direktor zastupa drustvo u javnosti i odgovoran je akcionarima za stanje njihove imovine. On je glavni izvrsni organ koji se svakodnevno stara 0 ciljevima preduzeca formulisanim na skupstini akcionara. - --- N adzorni odbor se stara 0 zakonitosti poslovanja akcionarskog drustva.

On predstavlja instrument kontrole upravnog odbora i direktora.Znacajnu kontrolnu ulogu igra eksterna revizija. Odvajanjem funkcije vlasnika od upravljaca pojavila se nesigurnost vlasnika u pogledu postenog upravljanja njegovom imovinom. Zbog toga se vlasnici koriste eksternom revizijom kao mehanizmom disciplinovanja direktora. Eksterni revizori su nezavisne firme i pojedinci koji za racun vlasnika vrse verifikaciju poslovnih knjiga i utvrduju verodostojnost izvestaja kojima direktori polazu racun akcionarima. Nastanak i karakteristike akcionarskih drustva u Jugoslaviji Preovladujuci osnov za nastanak akcionarskih drustava u Jugoslaviji danas bio je Zakon 0 svojinskoj transformaciji donet 1997. godine. Po njemu su preduzeca u drustvenom vlasnistvu, autonomnom odlukom, ulazila u proces svojinske transformacije. Zaposleni radnici su, u skladu sa zakonom, dobijali besplatne akcije u visini od 60% akcija preduzeca. Besplatna i masovna podela akcija su osnovne karakteristike ovog procesa. Iz njih proisticu i osnovne karakteristike jugoslovneskih akcionarskih drustava. U odsustvu drugih instrumenata i institucija finansijskog trzista, ovakav proces privatizacije nije bitnije izmenio fizionomiju preduzeca.
Besplatna podela akcija radnicima koji su nedovoljno upuceni u osnovne pojmove akcionarstva omogucava zadrzavanje starih odnosa u preduzecu, sto je u vecini slucajeva lose. Na delu je "samoupravljanje", terminoloski i formalno - pravno zamagljeno akcionarstvom, ali bez osnovnih njegovih odlika. Rec samoupravljanje ovde treba shvatiti u losoj konotaciji, kao odnos u kome se direktori ponasaju kao vlasnici, zloupotrebljvajuci svoj polozaj na stetu pravih vlasnika, u ovom slucaju akcionara. Masovna podela akcija je dovela do preterane disperzije vlasnistva. U odsustvu organizovanog trzista kapitala, ovakva situacija dovela je do paralize mehanizma odlucivanja u novoformiranim preduzecima, 8tO je direktorima ostavilo veliki prostor za samostalno odlucivanje, bez mogucnosti akcionara da znacajnije uticu na stanje i perspektive svog vlasnistva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Privatizacija i ekonomski razvoj derrick 0 2,035 05-02-2014 12:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Komanditno društvo prema zakonu o privrednim društvima Maja 0 2,017 16-02-2012 08:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Akcionarsko društvo 2 Maja 0 3,835 15-02-2012 11:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Spoljnotrgovinsko društvo sa ograničenom odgovornošću Dzemala 0 2,491 03-04-2011 09:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dioničko društvo Dzemala 0 6,396 31-03-2011 03:51 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: