Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.
1.Naziv i sedište firme: Samostalna trgovačka radnja ''TEHNO ZE", Ulica Xx, Robna kuća „Zeničanka“ II sprat, 72000 Zenica
2.Djelatnost: Prodaja i servis komjutera, televizora, vidio rekordera, muzičkih stubova i prateće oprijeme
3.Vrsta djelatnosti: Uslužna djelatnost
4.Svojinski sastav: Inokosno prijeduzeće
5.Kadrovski sastav: Komercijalista, prijeduzetnik, serviser, vozač kombija i dva prodavača
6.Stanje objekta: Poslovna zgrada - drugi sprat
7.Stanje finansija: Vlasnik raspolaže početnim kapitalom tako da nisu potrebna dalja potraživanja
POLOŽAJ GRANE
Posmatrano sa aspekta ponude i potražnje, mislim da će ponuđena roba imati odličan prolaz na tržištu. Svaki kupac prije nego što kupi bilo koji od aparata koji se nalaze u mom asortimanu, prvo će prijetražiti nekoliko radnji ovog tipa, pa će tek onda odlučiti šta će kupiti. Moja roba treba da bude visokog kvaliteta i povoljnih cijena i treba je nabaviti od dobavljača koji imaju kvalitetan i što raznovrsniji asortiman, da bi pokrila sve želje i zahtjeve kupaca. Takođe, moram pratiti stalne promjene i inovacije zastupljne na tržištu, kako bi uspio da odolim konkurenciji, zadržim svoje kupce i pridobijem nove.
MISIJA PREDUZETNIKA I NJEGOVE FIRME
Poslije dužeg vrijemena analiziranja i planiranja, mislim da najzad posedujem određenu sliku mog poslovanja. Ovo poslovanje će u isto vrijeme biti od velike koristi i meni i društvu. Sam biznis je direktno usmjeren ka zadovoljenju potreba naših kupaca. Naša saradnja sa kompanijama iz inostranstva, koji su naši dobavljači, biće organizovana na visokom nivou, kako u pogledu nabavke robe tako i isplate, pa očekujem dobre rezultate poslovanja.
OPIS FIRME
1.Naziv firme: "TEHNO ZE''
2.Sedište i adresa: Ulica Xx, Robna kuća „Zeničanka“ II sprat, 72000 Zenica
3.Broj telefona / faksa: 032/411-400
4.Svojinski sastav: inokosno prijeduzeće
5.Osoba za kontakt: Mensur Xx
6.Djelatnost firme: Prodaja i servis komjutera, televizora, vidio rekordera, muzičkih stubova i prateće oprijeme
7.E - mail adresa: TEHNO
[email protected]
8.Web stranica:
http://www.TEHNO ZE.co.yu
PLAN BIZNISA
Prijeduzeće ''TEHNO ZE" je registrovano za nabavku, prodaju i servis komjutera, televizora, vidio rekordera, muzičkih stubova i prateće oprijeme.Tip prodaje je prodaja na veliko i malo tj. angro-detaljistički. Pored prodaje i servisiranja aparata, obavljaće se i zamena staro za novo, kao i otkup šasija za delove.Nabavljaće se isključivo kvalitetni aparati, kako bi se obezbedio visok nivo poslovanja.
LOKACIJA POSLOVNIH PUNKTOVA
Poslovni prostor koji se nalazi u mojoj svojini nalazi se u samom centru Zenice gdje dnevno cirkuliše veliki broj ljudi. U neposrednoj blizini se nalazi nekolicina drugih radnji, ali ni jedna se ne bavi istom djelatnošću, tako da pored odlične lokacije, ova firma ne bi imala konkurente u neposrednoj blizini. Veličina radnje ne bi trebalo da prijelazi 80 m2, jer je to sasvim dovoljno za obavljanje ove djelatnosti. Reklamni pano je osvetljen i nalazi se na vidnom mjestu, a svojim neobičnim izgledom i savremenim dizajnom privlači potencijalne kupce. Svi navedeni faktori su uticali da se oprijedelim za ovu lokaciju.
OCJENA SEBE
Završio sam srednju Elektrotehničku školu u Zenici i trenutno studiram na Panevropskom univerzitetu u Travniku. S obzirom da sam dobro upoznat sa ovim biznisom, mogla bih da se konsultujem sa nekim ko je već upoznat u cjelosti i ko ima neka praktična iskustva u tome. Svi u prijeduzeću su dio jedinstvenog tima i uz njihovu pomoć je moguće unaprijediti rad prijeduzeća.
MENADŽMENT PLAN
a)PLAN USLUGA
Osnovna djelatnost "TEHNO ZE'' - a je nabavka, prodaja i servis komjutera, televizora, video rekordera, muzičkih stubova i prateće oprijeme. Da bi naše usluge bile potpunije, a kupci zadovoljniji, nudićemo širok asortiman aparata i vršićemo kućnu dostavu i sklapanje kupljenih proizvoda. U Zenici postoji mnogo prodavnica koje tržištu nude slične proizvode, ali sam siguran da ćemo uz ponuđeni asortiman i dobar marketing uspjeti da se nametnemo kupcima.
Poslovni prostor je podijeljen na nekoliko dijelova tako da će jedan dio biti prodavnica, a drugi magacin i kancelarije. Prodavnica treba da bude tako oprijemljena da roba bude na vidno izloženom mjestu kako bi bila lako dostupna kupcima.
Davaćemo popust za gotovinsko plaćanje, a za veće iznose i mogućnost odloženog plaćanja na više rata. Oko novogodišnjih praznika davaćemo specijalne popuste. Davaćemo mogućnost određenim firmama da kupuju kod nas po veleprodajnim cijenama. Prijeko naše internet adrese koja će biti urađena na profesionalan način, omogućili bi potrošačima da veoma lako stupe u kontakt sa nama, a takođe bi im obezbijedili i informacije o najnovijim tehnološkim dostignućima u svijetu, kada su u pitanju kompjutera, TV, vidio i muzički aparati. Naši zaposlenici bi imali mogućnost odlaska u inostranstvo na usavršavanje.
b) PLAN PRIPRIJEMNIH AKTIVNOSTI
Zbog dobijanja propisanih dozvola i odobrenja za rad, smatram da naša firma mora biti prijavljena odnosno upisana u sudski registar. Dobio sam potrebne dozvole od strane elektrodistribucije, Urbanističkih i Javno komunalnih i Građevinskih službi i organa. Od strane Telekoma obezbijedio sam 2 telefonska priključka. Poslije toga dolazi do sređivanja kompletnog enterijera (prodavnice, kancelarije, magacina) kako bi zaposlenici koji rade tu kao i kupci boravili u prijatnoj atmosferi. Po obezbijeđivanju odgovarajućih saglasnosti i dozvola registrovao sam prijeduzeće "TEHNO ZE''.
c) PLAN KADROVA
Kada je u pitanju radna snaga, planiram da zaposlim 6 zaposlenika i to komercijalistu, servisera, vozača kombija, prijeduzetnika i dva prodavača.
Serviser mora da poznaje dobro elektroniku, da zna da popravlja komjutere, TV, vidio i muzičke uređaje i prateće komponente i ustanovi njihov kvar. Neophodno je da ima srednju elektrotehničku školu, ali prijesudno će biti iskustvo. Ako se serviser pokaže dobrim zaposlenikom, plata će se vrijemenom povećavati.