Manastir Jazak i njegove okoline

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA

Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak

Poruka: 5,343
Poruka: #1
Manastir Jazak i njegove okoline
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz turizma.

Područje Nacionalnog parka "Fruška gora" odlikuje raznovrsno i značajno prirodno, kulturno-istorijsko i drugo društveno bogatstvo a jedna od bitnih odlika ovog prostora su i kompleksi fruškogorskih manastira. Vrednosti ovih objekata nije samo u njihovoj arhitekturi, fresko-slikarstvu, već i u ulozi koju su oni imali kao verski, kulturni i prosvetni centri. Za razliku od manastira u Srbiji koji su nastali u periodu snaženja i moći srpske srednjovekovne države, fruškogorski manastiri nastali su u periodu gubljenja srpske samostalnosti i danas predstavljaju istorijske spomenike i svedoke borbe jednog naroda za očuvanje svog identiteta i svoje duhovnosti. Pored istorijskih vrednosti, manastiri danas predstavljaju izraz kulturnih dostignuća prošlosti, pre svega arhitekture, slikarstva i književnosti.

Tokom studiranja često sam odlazila na planinarenje i obilaženje Fruškogorskih manastira od kojih je na mene najveći utisak ostavio manastir Jazak. Svakim sledećim dolaskom, postajala sam svesnija njegovog kulturno-istorijskog značaja i njegove monumentalnosti. Iz radoznalosti i želje da što bolje upoznam ovaj objekat i svoja saznanja prezentujem drugima, odlučila sam se da tema za moj diplomski rad bude "Turistička valorizacija manastira Jazak i njegove okoline".
Sakupljajući podatke, trudila sam se da ih u rad unesem što više kako bi slika o nastanku, arhitekturi, slikarstvu i turističkom potencijalu manastira bila što potpunija.
U pisanju rada služila sam se brojnom literaturom, informacijama pojedinaca i ustanova.
Svima onima koji su mi izašli u susret, prilikom sakupljanja i obrade podataka i tokom studiranja, najsrdačnije se zahvaljujem.

UVOD
Predmet, cilj i zadatak

Predmet proučavanja predstavlja manastir Jazak sa svojom okolinom, koji kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku pomno čuva i predstavlja samo deo burne istorije srpskog naroda koju ovom prilikom želim da istaknem.
Cilj proučavanja je da se utvrdi na koji način da se kulturno-istorijske vrednosti manastira i okoline na pravi način turistički valorizuju i predstave javnosti. Cilj je, takođe, da se ukaže na određene nedostatke i manjkavosti, pri čemu se pre svega misli na turističku neuređenost i neopremljenost prostora za prihvat turista.
Zadatak proučavanja je ispitivanje mogućnosti uključivanja manastira u savremene turističke tokove. Unapređenje zaštite, očuvanje, uređenje i valorizacija ovog kulturno-istorijskog spomenika široj publici i javnosti predstavlja glavni zadatak rada.

POLOŽAJ MANASTIRA JAZAK

Geografski položaj

Manastir Jazak se nalazi u južnom delu Fruške gore, planine koja izranja iz prostrane Panonske ravnice. Fruška gora, svojom izuzetnom lepotom, Dunavom u podnožju i različitim prirodnim bogatstvima, oduvek je privlačila ljude. Zbog toga je bivala i stanište i sklonište. Na njoj su eksploatisane mineralne sirovine, voda, šume, građeni su putevi i pruge. 1948. godine je proglašena za Narodno izletište, a 1960. godine za Nacionalni park, prvi u tadašnjoj Jugoslaviji.
Planina zahvata severni deo Srema i pruža se u pravcu istok-zapad na dužini od 80 km. i širini od 16 km. Mnogobrojni manastiri na njoj raspoređeni su u prostoru širine oko deset i dužine 50 km.
Manastir Jazak se nalazi u sklopu opštine Irig u blizini mesta Jaska uz Jazački Prnjavor na udaljenosti 2,5 km od Vrdnika.

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:26 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 

Poruke u ovoj temi
Manastir Jazak i njegove okoline - VS1 - 10-05-2010 11:26 AM

Skoči na forum: