![]() |
|
Manastir Jazak i njegove okoline - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke) +--- Tema: Manastir Jazak i njegove okoline (/Thread-manastir-jazak-i-njegove-okoline) |
Manastir Jazak i njegove okoline - VS1 - 10-05-2010 11:26 AM
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz turizma.
Područje Nacionalnog parka "Fruška gora" odlikuje raznovrsno i značajno prirodno, kulturno-istorijsko i drugo društveno bogatstvo a jedna od bitnih odlika ovog prostora su i kompleksi fruškogorskih manastira. Vrednosti ovih objekata nije samo u njihovoj arhitekturi, fresko-slikarstvu, već i u ulozi koju su oni imali kao verski, kulturni i prosvetni centri. Za razliku od manastira u Srbiji koji su nastali u periodu snaženja i moći srpske srednjovekovne države, fruškogorski manastiri nastali su u periodu gubljenja srpske samostalnosti i danas predstavljaju istorijske spomenike i svedoke borbe jednog naroda za očuvanje svog identiteta i svoje duhovnosti. Pored istorijskih vrednosti, manastiri danas predstavljaju izraz kulturnih dostignuća prošlosti, pre svega arhitekture, slikarstva i književnosti. *** Tokom studiranja često sam odlazila na planinarenje i obilaženje Fruškogorskih manastira od kojih je na mene najveći utisak ostavio manastir Jazak. Svakim sledećim dolaskom, postajala sam svesnija njegovog kulturno-istorijskog značaja i njegove monumentalnosti. Iz radoznalosti i želje da što bolje upoznam ovaj objekat i svoja saznanja prezentujem drugima, odlučila sam se da tema za moj diplomski rad bude "Turistička valorizacija manastira Jazak i njegove okoline". Sakupljajući podatke, trudila sam se da ih u rad unesem što više kako bi slika o nastanku, arhitekturi, slikarstvu i turističkom potencijalu manastira bila što potpunija. U pisanju rada služila sam se brojnom literaturom, informacijama pojedinaca i ustanova. Svima onima koji su mi izašli u susret, prilikom sakupljanja i obrade podataka i tokom studiranja, najsrdačnije se zahvaljujem. UVOD Predmet, cilj i zadatak Predmet proučavanja predstavlja manastir Jazak sa svojom okolinom, koji kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku pomno čuva i predstavlja samo deo burne istorije srpskog naroda koju ovom prilikom želim da istaknem. Cilj proučavanja je da se utvrdi na koji način da se kulturno-istorijske vrednosti manastira i okoline na pravi način turistički valorizuju i predstave javnosti. Cilj je, takođe, da se ukaže na određene nedostatke i manjkavosti, pri čemu se pre svega misli na turističku neuređenost i neopremljenost prostora za prihvat turista. Zadatak proučavanja je ispitivanje mogućnosti uključivanja manastira u savremene turističke tokove. Unapređenje zaštite, očuvanje, uređenje i valorizacija ovog kulturno-istorijskog spomenika široj publici i javnosti predstavlja glavni zadatak rada. POLOŽAJ MANASTIRA JAZAK Geografski položaj Manastir Jazak se nalazi u južnom delu Fruške gore, planine koja izranja iz prostrane Panonske ravnice. Fruška gora, svojom izuzetnom lepotom, Dunavom u podnožju i različitim prirodnim bogatstvima, oduvek je privlačila ljude. Zbog toga je bivala i stanište i sklonište. Na njoj su eksploatisane mineralne sirovine, voda, šume, građeni su putevi i pruge. 1948. godine je proglašena za Narodno izletište, a 1960. godine za Nacionalni park, prvi u tadašnjoj Jugoslaviji. Planina zahvata severni deo Srema i pruža se u pravcu istok-zapad na dužini od 80 km. i širini od 16 km. Mnogobrojni manastiri na njoj raspoređeni su u prostoru širine oko deset i dužine 50 km. Manastir Jazak se nalazi u sklopu opštine Irig u blizini mesta Jaska uz Jazački Prnjavor na udaljenosti 2,5 km od Vrdnika. |