Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Dizalice - masine za prenos - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Dizalice - masine za prenos (/Thread-dizalice-masine-za-prenos)


Dizalice - masine za prenos - Dzemala - 22-06-2010 12:49 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Mašine za prenos i dizanje su specijalne mašine namenjene unutrašnjem (gradilišnom) transportu. One obuhvataju sledeće tipove mašina:

Toranjski kranovi
Auto dizalice
Ostali kranovi (portalni, mosni, kabl i derik kranovi)
Specijalni uređaji (pumpe za beton, viljuškari, platforme i liftovi)


Većina mašina za prenos i dizanje spadaju u mašine sa cikličnim dejstvom. Izuzetak su pumpe za beton. Pogon ovih mašina može biti na električni pogon i sa motorima sa unutrašnjem sagorevanjem...

... Postupak sastavljanja dizalica od dovezenih komponenti u celinu spremnu za dejstvo (prenos i dizanje), ili postupak uspravljanja dizalice u oblik spreman za dejstvo, naziva se montaža dizalice.

Obrnuti postupak, od stanja dizalice u kome je mogla da dejstvuje do rastavljanja u transportabilne komponente, ili povratak dizalice u stanje da se može kao celina transportovati putevima zovemo demontaža dizalice.

Montaža i demontaža dizalice su složeni monterski zadaci i moraju se sprovoditi tačno za svaki tip po uputstvima proizvođača i svim sigurnosnim merama. Trajanje procesa montaže i demontaže može biti reda veličine nekoliko sati do reda veličine nekoliko sedmica, zavisno od veličine dizalice, vrste, marke i tipa, kao i od mogućnosti korišćenja pomoćnih sredstava (auto dizalice, dizalice na gusenicama...). Mnogi proizvođači novih tipova kranova uzimaju kao pretpostavku za montažu prisustvo auto dizalica određene nosivosti.

Za veće toranjske kranove sa horizontalnom strelom vreme montaže iznosi oko 10 dana sa približno 1000 radnih sati. Približan odnos trajanja montaža-demontaža je 60%-40%.

Kod puzajućih - Kletter kranova, vremena za montažu kreću se od 120 do 180 radnih sati...